FOLLOW US: facebook twitter

Ασάφεια, προϋποθέσεις & πολλά «εφόσον» από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ημερομηνία: 24-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Πειραιώς, θέτοντας προϋποθέσεις και πολλά «εφόσον» για να ξεκινούσε τη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τρεις ημέρες μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και δεχόμενος «πίεση» εκ των δεξιών, τόνισε: «Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμα τους».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να διαμορφώσει ενιαία κυβερνητική θέση. Το έκανε για να διευκολύνει τον κ. Καμμένο, που άλλαζε άποψη ανά 6 ώρες. Είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα».

Αναφέρθηκε στο 2008, λέγοντας ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος.

Εξέφρασε το ρητορικό ερώτημα: Πού ήταν τότε αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις; για να απαντήσει ίδιο «υπέγραφαν κείμενα να αναγνωρισθούν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, η κα Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καρανίκας και 200 ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ»

Για το συλλαλητήριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση σπεύδει να χαρακτηρίσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον δεν συμφωνεί μαζί της. Οι πολίτες αντιδρούν γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση ζαλισμένη από την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης πήγε να απαξιώσει και να συκοφαντήσει εκείνους που συμμετείχαν. Η πλειοψηφία, όμως, δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι».

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαχώρισε τη θέση του με τα «διάφορα ακραία στοιχεία», λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει «να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ακόμη πως «δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα»

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης υπογράμμισε πως δεν θα ανεχτεί από κανένα «την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό» και πως «για την πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι. Πατριώτες ήταν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος