FOLLOW US: facebook twitter

Αρχειακό υλικό από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας στο Δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 15-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, της Εκκλησίας της Κύπρου, δέχτηκε χθες στο Λάτσειο, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.

Στη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανταλλαγή δώρων αλλά και αρχειακού υλικού από την προσωπική συλλογή του Επισκόπου Μεσαορίας προς το Δήμο μας.

Φωτογραφίες αλλά και εικόνες με αφιέρωμα από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’. «Επιθυμώ από την προσωπική μου συλλογή και το αρχείο μου να προσφέρω και να υπάρχει εδώ…» είπε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας ενώ ο Δήμαρχος Πύργου κ. Λιατσής, αφού τον ευχαρίστησε για την σπουδαία προσφορά του, επισήμανε ότι η πόλη του Πύργου, έχει να δείξει συνέπεια στους πατριωτικούς αγώνες και έχει δώσει πολύ αίμα σε αυτούς, και στην Μικρά Ασία, και στους Βαλκανικούς πολέμους και το ‘ 40 αλλά και στην Κύπρο.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν και είναι η καρδιά όλης της Ελλάδας. Θυμάμαι μικρός μαθητής του γυμνασίου είχα πάει στο μικρό στάδιο της πόλης, και άλλοι μαθητές έβγαζαν λόγο για την ανεξαρτησία και την ένωση.  Μετεξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο οι ιδέες λόγο της πολιτικής, αλλά η αγάπη έμεινε άσβεστη» είπε και διάβασε ψήφισμα του 1958 του σπουδαίου Δημάρχου Λετρίνων Τάκη Πετρόπουλου και του Δημοτικού Συμβουλίου που ομόφωνα το είχαν εγκρίνει και με το οποίο ανακήρυσσαν επίτιμο Δημότη τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’ που είχε επισκεφθεί την πόλη.

«Σήμερα θα υπογράψουμε εκ νέου το ψήφισμα αυτό στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και πιστεύω ότι και πάλι θα είναι ομόφωνο. 60 έτη μετά θα επιβεβαιώσουμε την αγάπη μας προς την Κύπρο και θα είναι και ένα μήνυμα όσων επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της».

Ο κ. Λιατσής, προσέφερε ακόμα φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Μακάριου στην πόλη αλλά και δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πατρίς» που είχαν καταγράψει την άφιξη του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος