FOLLOW US: facebook twitter

Απ. Κατσιφάρας: «Ένα οραματικό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης γίνεται πράξη»

Ημερομηνία: 20-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η Αναβάθμιση της Χερσαίας Ζώνης Κατακόλου ύψους 10 εκ. ευρώ

«Ένα οραματικό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης για την Ηλεία με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα γίνεται πράξη» δήλωσε χθες από την Ηλεία, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, παρουσιάζοντας τα έργα που έχουν ενταχθεί και εκείνα που βρίσκονται υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, μεταξύ αυτών και η Αναβάθμιση της Χερσαίας Ζώνης Κατακόλου την ένταξη του οποίου υπέγραψε χθες. Της συνέντευξης, προηγήθηκε τεχνική συνάντηση με αντικείμενο την πορεία των προγραμματισμένων έργων στην Ηλεία.

«Η υλοποίηση της ΟΧΕ συνολικού προϋπολογισμού 51 εκ ευρώ εκ των οποίων τα 41.623.000 ευρώ θα κατανεμηθούν από το ΠΕΠ έχει ήδη ξεκινήσει με την ένταξη σημαντικών έργων στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την Αναβάθμιση και αποκατάσταση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, την αναβάθμιση χερσαίας ζώνης Κατακόλου, την Κατασκευή του δρόμου Λαστείκα- παράκαμψη Αγ. Ιωάννη- Κατάκολο και Προσβασιμότητα επαρχιακής οδού Κατακολου -διασταύρωση Αγίου Ανδρέα έως είσοδο Πύργου που βρίσκεται στη φάση επεξεργασίας και αξιολόγησης στη διαχειριστική αρχή» είπε ο κ. Κατσιφάρας και ανέλυσε κάθε ένα ξεχωριστά.

Ειδικότερα:

1. Για το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων σημείωσε ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση και αναβάθμιση του με σκοπό την επαναλειτουργία του. Θα γίνουν εργασίες επισκευών κελύφους του κτιρίου και μουσειολογικές επεμβάσεις πρ/σμου 1.169.800 ευρώ.

2. Η Αναβάθμιση της Χερσαίας Ζώνης Κατακόλου, εντάχθηκε με χθεσινή υπογραφή στο ΕΣΠΑ της ΠΔΕ και αφορά την κατασκευή στη χερσαία ζώνη νέων κτιρίων. Το κτίριο Υποδοχής Επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, το Κτίριο Σεγκεν, το Κτίριο εκθέσεων Πολιτισμού που αποτελεί την μετατροπή και επαναχρηση του κτιρίου πρώην αποθηκών Σταφίδας και την Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την ασφάλεια του λιμένα κατά την είσοδο των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων πρ/σμου 10.173.000 ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό Λιμένος Κατακολου που έχει αρμοδιότητα.

3. Κατασκευή οδού Λαστείκα παράκαμψη Αγίου Ιωάννη -Κατάκολο. Πρόκειται για νέο συνδετήριο δρόμο της εθνικής οδού με αφετηρία την διασταύρωση Βουνάργου και κατάληξη την επαρχιακή οδό Πύργου Κατακόλου στην έξοδο Αγίου Ιωάννη μήκους 3χιλ. 300 μέτρων. Έχει εγκριθεί η προκήρυξη έργου από την Οικονομική Επιτροπή και δρομολογείται η δημοπράτηση του στις 29 Αυγούστου. Με την κατασκευή του δρόμου δημιουργείται ένας νέος οδικός άξονας Κατάκολο- Αρχαία Ολυμπία μήκους 34 χιλ. «Θα έχουμε ουσιαστικά μια νέα σύγχρονη αναβαθμισμένη και με προδιαγραφές οδικής ασφάλειας οδική αρτηρία που θα συνδέει τον έναν τουριστικό πόλο του Κατακόλου με τον αρχαιολογικό πόλο, με ένα γρήγορο άνετο και ασφαλή δρόμο» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε ότι θα συμβάλει στην αύξηση επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο και τα Μουσεία με τα μεγαλύτερα οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία. Ο πρ/σμος είναι 13.990.164 ευρώ.

4. Τέλος σε διαδικασία μελέτης βρίσκεται και το έργο για τη Βελτίωση προσβασιμότητας της επαρχιακής οδού Κατάκολο, διασταύρωσης Αγίου Ανδρέα έως είσοδο Πύργου. «Στοχεύει στην αναβάθμιση των χαρακτηριστικών οδικής ασφάλειας και στην ανάδειξη εξωραϊσμό του περιαστικού τμήματος Αγ. Ιωάννη Πύργος με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου, πεζόδρομου, δεντροφύτευση, ηλεκτροφωτισμό. Η οδός εξυπηρετεί σύνδεση του λιμένα Κρουαζιέρας με Πύργο και Αρχ. Ολυμπία, πρ/σμού 3.5 εκ. ευρώ. Επίσης βρισκόμαστε σε συνεργασία με ΟΣΕ και ΤΡΕΝΟΣΕ για άμεση προετοιμασία για προκήρυξη της σιδηροδρομικής γραμμής» είπε ο κ. Κατσιφάρας.

«Η ΟΧΕ δεν είναι ένα σχέδιο επί χάρτου αλλά μια ζωντανή, αναπτυξιακή διαδικασία, έχει προϋπολογισμό, ενταγμένα έργα και έχει και έργα που ετοιμάζουμε για να εντάξουμε στο μέλλον. Εμείς στην Περιφέρεια δε λέμε λόγια απαντούμε με έργα» σχολίασε.

13 έργα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ακολούθως παρουσίασε την εικόνα των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην Ηλεία τονίζοντας ότι εκτελεί 13 σημαντικά έργα και μελέτες, 11 έργα που χρηματοδοτούνται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 21.036.000 ευρώ, δυο έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  ύψους 13.247.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο άνω των 34 εκ. ευρώ. Τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται, σε οδικά (11) και αντιπλημμυρικά (2). «Η πορεία υλοποίησης βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Εκτός αυτών των έργων που εκτελούνται από την ΠΕ Ηλείας, από την έδρα της Περιφέρειας τη Δ/.νση Τεχνικών Έργων στην Ηλεία έχουμε ενταγμένα 35 έργα ύψους 64 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 7 έχουν υλοποιηθεί, τα 4 σε φάση ολοκλήρωσης, τα 2 είναι προς εκτέλεση και τα 12 προς  υλοποίηση».

Ικανοποίηση Γεωργιόπουλου

Την ικανοποίηση του για τα έργα, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος υποστηρίζοντας πως τα «νούμερα» και οι «παρεμβάσεις» μιλάνε από μόνα τους. «Έχουμε συνηθίσει στην Ηλεία να λέμε ότι είμαστε ένας Νομός, με πολλές δυνατότητες αλλά με πολύ περισσότερες ελλείψεις, εξαιτίας χαμένων ευκαιριών, έλλειψη προγραμματισμού και σχεδίου συνεκτικού προκειμένου να πάρουμε μια προστιθέμενη αξία σε αυτό που ο Νομός μας παρέχει ως ιστορικό φορτίο ως περιβαλλοντικό και παραγωγικό φορτίο. Γιατί δεν έχει γίνει αυτό τόσα χρόνια και γιατί με όσα είπε ο Περιφερειάρχης φαίνεται σήμερα από αυτή την περιφερειακή αρχή να γίνεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα. Τα νούμερα και οι παρεμβάσεις μιλάνε από μόνες τους. Ως περιφερειακή αρχή κάναμε μια συμφωνία ότι σε αυτή την περιφέρεια η στρατηγική, το σχέδιο, η υλοποίηση, είναι επιλογή. Δεν είναι επιλογή η διαχείριση, γιατί όταν κάνεις διαχείριση λειτουργείς αποσπασματικά όσα σπουδαία πράγματα και να κάνεις άρα δε λειτουργείς συνεκτικά αναπτυξιακά και αυτό κάνει τη διαφορά. Η ΟΧΕ είναι απτό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής που αναπτύξαμε. Δηλώνω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου που ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την πράξη ένταξης της χερσαίας ζώνης Κατακόλου, ένα συμβολικό έργο που χωρίς αυτό ότι περιφερειακό και να κάνεις στο Κατάκολο, το Κατάκολο δε θα φαίνεται, γιατί είναι η πρώτη εικόνα των επισκεπτών. Τα χρήματα που έχει καταφέρει ο Περιφερειάρχης να φέρει για τα έργα αυτά και η προσπαθεια όλων νομίζω ότι είναι ένα δείγμα και έπεται συνέχεια, θα σας εκπλήξουμε στην πορεία από τις ανακοινώσεις έργων…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος