FOLLOW US: facebook twitter

Από επισκέπτες, δημιουργοί και καλλιτέχνες!: Εκατοντάδες μαθητές επισκέφθηκαν τα Μουσεία της Ηλείας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας

Ημερομηνία: 21-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Εκπαίδευση, Νέα
«Πιστεύω ότι ήταν ένα σπουδαίο μάθημα για τους μαθητές και νομίζω κάπως έτσι πρέπει να είναι τα μαθήματα» επισήμανε η Δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου κ. Γεωργία Χριστακοπούλου.

«Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» το θέμα του φετινού εορτασμού

Εκατοντάδες μαθητές, επισκέφθηκαν τα Αρχαιολογικά Μουσεία του Πύργου, της Ολυμπίας και της Ήλιδας, μετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η οποία φέτος είχε ως θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, περισσότεροι από 200 μαθητές Δημοτικών Σχολείων- κυρίως της πόλης- συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Αγγίζω, μαθαίνω, δημιουργώ: Από επισκέπτης, δημιουργός και καλλιτέχνης». Επιπλέον, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας και το Δημοτικό Σχολείο Ολυμπίας, έγινε ζωντανή διασύνδεση μέσω κινητών τηλεφώνων (smartphones) των Αρχαιολογικών Μουσείων Ήλιδας, Πύργου και Ολυμπίας και παρουσιάστηκαν από μαθητές των σχολείων επιλεγμένα εκθέματα και βιωματικές δράσεις με αποδέκτες τους συμμαθητές τους και το κοινό που βρισκόταν με φυσική παρουσία στα ανωτέρω Μουσεία. Ταυτόχρονα έγινε Live μετάδοση βίντεο της δράσης στην ομώνυμη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook μέσω της οποίας παρακολουθήσαν τις παρουσιάσεις οι μαθητές και επισκέπτες των μουσείων της Ηλείας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος από οποιοδήποτε σημείο είχε συνδεθεί.

«Αγγίζω, μαθαίνω, δημιουργώ: Από επισκέπτης, δημιουργός και καλλιτέχνης» ήταν το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, από τον αρχαιολόγο κ. Χρήστο Λιάγκουρα.

 

Ο Αρχαιολόγος, υπεύθυνος του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου κ. Χρήστος Λιάγκουρας, επισήμανε ότι με την εποπτεία και το συντονισμό της Διευθύντριας Αρχαιοτήτων κ. Ερωφίλης Κόλλια, στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποίησαν δράσις οι οποίες περιελάμβαναν ουσιαστικά ένα εργαστήριο για τα παιδιά. «Κάναμε μια περιήγηση μαζί με τα παιδιά στο μουσείο, παίξαμε ένα παιχνίδι ενώ βρήκαμε εκθέματα με τη βοήθεια του Συντηρητή της Εφορείας μας κ. Παναγιώτη Καλπάκου και του Γλύπτη κ. Δημήτρη Μαστορόπουλου. Αφού τα παιδιά βρήκαν τα αρχαία μάθανε πως κάνουμε αντίγραφα, τα έπιασαν στα χέρια τους ενώ έμαθαν πως φτάνει ένα αντικείμενο από μια ανασκαφή να εκτεθεί σε ένα μουσείο. Επίσης, πως γίνεται η συντήρηση στο εργαστήριο και τι εργαλεία χρησιμοποιούμε. Στο τέλος ως αναμνηστικό δώσαμε μια σφραγίδα από ένα νόμισμα του Μ. Αλεξάνδρου σε γύψο οπότε τα παιδιά έφυγαν έχοντας ένα δικό τους αντίγραφο νομίσματος».

Πρόσθεσε ακόμα πως υπήρξε και διαδικτυακή σύνδεση με τα Μουσεία της Ολυμπίας και τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Αντωνόπουλο αλλά και της Ήλιδας και την αρχαιολόγο κ. Πέπη Παναγοδήμου όπου έγινε διαδικτυακή ξενάγηση στους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν.

Τέλος ο κ. Λιάγκουρας, τόνισε ότι όσα σχολεία θέλουν να μετέχουν στο πρόγραμμα, το Μουσείο είναι ανοιχτό να προγραμματίσει και άλλες αντίστοιχες δράσεις.

Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου δημιουργούν από πυλό αντίγραφο νομίσματος του Μ. Αλεξάνδρου με τη βοήθεια του Γλύπτη Δ. Μαστορόπουλου και του Συντηρητή Π. Καλπάκου.

Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των παιδιών

Η «Πρωινή» συνάντησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, τους μικρούς μαθητές του Β2, του 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης και τη Δασκάλα τους κ. Γεωργία Χριστακοπούλου η οποία αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό των παιδιών αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξαν για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκθέτονται στο μουσείο. «Εκμεταλλευτήκαμε την καλή τύχη να έχουμε Αρχαιολογικό Μουσείο στην πόλη μας που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πρόγραμμα για παιδιά. Παρόλο που είμαστε μικροί, παιδιά β’ δημοτικού, ήρθαμε περισσότερο για να μάθουμε το πώς είναι ένα Μουσείο και πως συμπεριφερόμαστε στο μουσείο. Οι υπεύθυνοι είχαν ένα πρόγραμμα  που περιελάμβανε μια επιλεγμένη ξενάγηση που να είναι στα βιώματα των παιδιών ώστε να μπορούν να αντιληφθούν και ταυτόχρονα έπαιξαν ένα βιωματικό παιχνίδι αναγνωρίζοντας συγκεκριμένα εκθέματα που μπορούσαν και να κατανοήσουν τη χρήση τους στην αρχαιότητα. Όπως για παράδειγμα το λυχνάρι, όπλα, αγγεία που τα εντυπωσίασαν πολύ. Ειλικρινά έδειξαν απίστευτο ενδιαφέρον και μάλιστα έκαναν ερωτήσεις παρατηρώντας κάτι το οποίο εμείς θα αφήναμε ασχολίαστο πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν νοητικά και μορφωτικά και μας εξέπληξαν. Η συμπεριφορά τους ήταν εξαιρετική, πλούτισαν το λεξιλόγιο τους με λέξεις όπως εκθέματα, προθήκες, αγγεία και ολοκλήρωσαν τη δράση, παίρνοντας μαζί τους ένα νόμισμα αντίγραφο με την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από πυλό ως ενθύμιο, έχοντας αντιληφθεί το πώς παίρνουμε τα αντίγραφα από τα πρωτότυπα έργα. Πιστεύω ότι ήταν ένα σπουδαίο μάθημα και νομίζω κάπως έτσι πρέπει να είναι τα μαθήματα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος