FOLLOW US: facebook twitter

Απόφαση για εκκίνηση των διαδικασιών υλοποίησης του σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Χελωνίτη κόλπου

Ημερομηνία: 15-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Γόνιμος διάλογος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων έτσι ώστε να προωθηθεί και να υλοποιηθεί ο διπλός στόχος της δημιουργίας Διεθνούς Εναλλακτικού Δασικού τουριστικού χωριού Χελωνίτη Κόλπου και Ηλειακού χωριού αποδήμου Ελληνισμού Αμερικής – Καναδά – Αυστραλίας,  αναπτύχθηκε στην ενδιαφέρουσα  αναπτυξιακή ημερίδα για τον Χελωνίτη Κόλπο που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Λαζαράκειο Μέγαρο της Αμαλιάδας.

Την ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε το ΚΙΝΗΜΑ ΦΙΛΩΝ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ με σημείο αναφοράς την παραλιακή δασική έκταση των 1100 στρεμμάτων του δήμου Ήλιδας, ενώ παρευρέθηκαν  εκπρόσωποι τοπικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων όχι μόνο από το δήμο Ήλιδας και από όλη την Ηλεία.  Μάλιστα στην ημερίδα ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις και εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα σύμφωνα με τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε πρώτη φάση από τον δήμο Ήλιδας και που αποφασίστηκαν ομόφωνα και έχουν ως εξής:

  1. Ο Δήμος Ήλιδας να καταθέσει αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για παραχώρηση χρήσης στον Δήμο Ήλιδας για 50 έτη, των 1.100 στρεμμάτων της δασικής έκτασης.
  2. Ο Δήμος Ήλιδας να αναλάβει πρωτοβουλία και αφού έλθει σε συνεννόηση με τον Δήμο Πηνειού, από κοινού να ζητήσουν την παραχώρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος των 240 στρεμμάτων δασικής έκτασης του παραλιακού δάσους Σαβαλίων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια και των δύο δήμων, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το προτεινόμενο τουριστικό μοντέλο.
  3. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην συγκεκριμένη ημερίδα θεσμικοί εκπρόσωποι αρχών και φορέων, όπως και οι απλοί πολίτες, δεσμευόμενοι ο καθένας από τον χώρο ευθύνης τους, να συμβάλλουν θετικά για τη νικηφόρα έκβαση του αναπτυξιακού εγχειρήματος, αρχής γενομένης με την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος κοινών συμπερασμάτων.
  4. Να διαβιβαστεί δια μέσω του Δήμου Ήλιδας το παρόν ψήφισμα και το σύνολο των συμπερασμάτων –όπως και το αναλυτικό πλάνο των αναπτυξιακών μας προτάσεων–, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, με το αίτημα να συμπεριληφθούν ως βασικό θέμα ανάπτυξης της Ηλείας κατά το προγραμματισμένο από την πολιτική ηγεσία του τόπου Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενος διάστημα στην Πάτρα.

Ομιλίες στη χθεσινή ημερίδα

Με την ανάγνωση καταρχήν χαιρετισμού της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ξεκίνησε η χθεσινή ημερίδα στο Λαζαράκειοι. Η Υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια και ιδέα

  • που έχει ως στόχο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της περιοχής,
  • που προάγει την αειφορία,
  • που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομία και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα της κάθε περιοχής,

και με τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων, δημιουργεί νέα αναπτυξιακά οφέλη  που θα διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες… Ο τουρισμός αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζω την επίσημη παρουσίαση του σχεδιασμού σας με την υποστήριξη των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, για  τη δημιουργία διεθνούς εναλλακτικού δασικού τουριστικού χωριού καθώς και του Ηλειακού χωριού Απόδημου Ελληνισμού…»

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες να αναδεικνύουν τόσο μεγάλα αναπτυξιακά θέματα αλλά για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα χρειάζεται συστράτευση της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και των ενεργών πολιτών «όλα αυτά στοιχεία τα έχουμε σήμερα σε αυτήν την αίθουσα». Εννοείται βεβαίως ότι το εγχείρημα αυτό πρέπει πρωτίστως να στηριχθεί όπως είπε ο δήμαρχος και από την τοπική κοινωνία.

Ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Κράλλης που είναι και από τους πρωτοστάτες αυτού του Κινήματος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο διπλό στόχο, τον σχεδιασμό και κυρίως στα οφέλη της δημιουργίας του Διεθνούς Εναλλακτικού Δασικού Τουριστικού χωριού Χελωνίτη Κόλπου και στην δημιουργία Ηλειακού Χωριού Απόδημου Ελληνισμού ΑΜΕΡΙΚΗΣ – ΚΑΝΑΔΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ» επισημαίνοντας ότι το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου στηρίζεται σε τέσσερις τομείς.

Στον τουριστικό τομέα, στον πολιτιστικό, στον ναυταθλητισμό και βεβαίως στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξητης παραθαλάσσιας ζώνης της Βόρειας Ηλείας που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και στο αναπτυξιακό προφίλ του νομού. Μάλιστα κατά την διάρκεια της ημερίδας,  υπήρξε και παρέμβαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης για δημιουργία Πανελλήνιου Κέντρου Beach Volley στο Χελωνίτη Κόλπο.

Στην ημερίδα υπήρξαν χαιρετισμού εκπροσώπων φορέων, προτάσεις και διάλογος και εν συνεχεία εκδόθηκε το σχετικό ψήφισμα το οποίο σηματοδοτεί και την εκκίνηση της όλης διαδικασίες για την υλοποίηση των σχεδίων του Χελωνίτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος