FOLLOW US: facebook twitter

Αποφάσισαν να μην αποδεχθούν στερεά απόβλητα από τη Ζάκυνθο στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς

Ημερομηνία: 14-04-2017 | Συντάκτης:

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας για να εξετάσει αίτημα του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων Ζακύνθου

Συνεδρίασε χθες Μ. Πέμπτη στις 11 το πρωί σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας στα γραφεία του Συνδέσμου, στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πηνειού.

Στην χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το μοναδικό  θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε το αίτημα του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου για παραλαβή αποβλήτων από τον ΧΥΤΥ Ηλείας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα αποφάσισε τα εξής κατά πλειοψηφία, με εξαίρεση το μέλος Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ηλείας από τον Δήμο Πύργου, τον κ. Ανδρέα Σκαρτσιάρη όπου για ηθικούς λόγους μειοψήφησε την κατωτέρω απόφαση:

«Τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, αποφάσισαν την μη αποδοχή παραλαβής της ορισμένης ποσότητας των στερεών αποβλήτων του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ζακύνθου από το ΧΥΤΥ Ηλείας, εξαιτίας των κατωτέρω λόγων:

Α) σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν 4238/206301/05-08-2016 (ΑΔΑ: 6Δ427Λ6-Ω7Ω) Άδεια Λειτουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση Τριανταφυλλιά Τ.Κ. Αμαλιάδας Δ.Ε. Αμαλιάδας Δ. Ήλιδας και την υπ΄ αριθμόν 35899/15-07-2016 (ΑΔΑ: ΨΠΝ64653Π8-7ΥΥ) Τροποποίηση  της  Απόφασης  έγκρισης  περιβαλλοντικών  όρων  του  έργου «Εργοστάσιο  Επεξεργασίας  Στερεών  Αποβλήτων,  Μονάδα  Παραγωγής Ενέργειας  και  Χώρος  Υγειονομικής  Ταφής  Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)  Νομού Ηλείας», για  την  προσθήκη  του  έργου «Κινητή  Μονάδα  Μηχανικής  Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας» δυνατότητα εξυπηρέτησης παρέχεται μόνο στους Δήμους του Νομού Ηλείας με περαιτέρω καθορισμό ποσοτικού κριτηρίου πληθυσμού που δύναται να εξυπηρετείται και ποσότητας αποβλήτων που δύνανται να επεξεργάζονται ετησίως. Η υποδοχή αποβλήτων από άλλους Δήμους θεωρώ ότι προσκρούει στις άνω αποφάσεις ήτοι την άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΥ και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Β) η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Υ. έχει ανατεθεί δυνάμει της υπ’ αριθμόν 552Δ/28-06-2016 σύμβασης στην ανάδοχο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ» η οποία έχει αναλάβει την παροχή της υπηρεσίας επεξεργασίας των παραγόμενων από τους Δήμους του Ν. Ηλείας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), έναντι τιμήματος 4.483.840,00 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για επεξεργασία 73.000 τόνων, το οποίο τιμολογείται για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης και ταφής  των  υπολειμμάτων  της  ΜΟΜΑΚ  θα  είναι  44  (σαράντα)   ευρώ  ανά  τόνο εισερχομένων  απορριμμάτων  που  αποδεδειγμένα  επεξεργάστηκε,  πλέον  ΦΠΑ  για  τα σύμμεικτα  αστικά απορρίμματα.

Η υποδοχή για επεξεργασία πρόσθετων ποσοτήτων αποβλήτων από άλλους Δήμους σημαίνει αύξηση του συμβατικού αντικειμένου της ήδη υπάρχουσας σύμβασης και ανεπίτρεπτη ουσιώδη τροποποίησή της με αποτέλεσμα να προκαλείται νόθευση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο ΧΥΤΥ Ηλείας αποτελεί υποέργο της συνολικής πράξης υλοποίησης του έργου με τίτλο: «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Ηλείας» και ήδη εναποτίθενται ο όγκος των υπολειμμάτων της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων Ν. Ηλείας για την υπηρεσία της Ενδιάμεσης Λύσης Διαχείρισης με τίτλο «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Ν. Ηλείας» που λειτουργεί αυτή τη στιγμή μέχρι την υλοποίηση του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Ηλείας».

Μάλιστα ειπώθηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, ότι ήδη εκτελείται η άνω σύμβαση δε μπορεί να γίνει άλλη εργολαβία. Το Δ.Σ. ανέφερε ότι ηθικά συμμερίζεται τη θέση στην οποία βρίσκεται ο ΦΟΔΣΑ Ν. Ζακύνθου, καθ’ ότι έχουν και οι ίδιοι αντιμετωπίσει στο άμεσο παρελθόν σημαντικό πρόβλημα από τη συσσώρευση απορριμμάτων, πλην όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή δε μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα τους καθ’ ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει παραβίαση νομικών διατάξεων με όλες τις εντεύθεν κυρώσεις.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος