FOLLOW US: facebook twitter

Αποζημιώσεις 50 εκ. ευρώ τον Αύγουστο για ζημιές από τον ΕΛΓΑ

Ημερομηνία: 08-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Το στιγμιότυπο είναι από την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ στην Ηλεία και εν προκειμένω σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του Οργανισμού Φάνης Κουρεμπές-Αλλάζει άμεσα ο Κανονισμός- τι θα περιλαμβάνει  

Πληρωμές για αποζημιώσεις ζημιών που θα φτάσουν τα 50 εκ. ευρώ, προβλέπονται αυτό το μήνα από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Φάνη Κουρεμπέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην  «Ύπαιθρο Χώρα». Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ  προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές στον Κανονισμό του Οργανισμού, σημειώνει ότι οι δηλώσεις νέων καλλιεργειών 2019 πιθανόν θα γίνουν βάσει του νέου Κανονισμού και τόνισε πως ξεκινάει μία προσπάθεια για τον συντονισμό και την οργάνωση ενός μηχανισμού προστασίας νέων και δύσκολα αντιμετωπίσιμων ασθενειών στις ελληνικές καλλιέργειες. Επιβεβαιώνει ότι η σταφίδα σε όλη την Δυτική Πελοπόννησο- συμπεριλαμβανομένης της Ηλείας- ήταν το προϊόν εκείνο που δέχτηκε ίσως το μεγαλύτερο χτύπημα από τα καιρικά φαινόμενα του Μαϊου.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τη χώρα από τον Μάιο. Πώς θα χαρακτηρίζατε μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά;

Το τελευταίο τρίμηνο ήταν δύσκολο για κάποιες περιοχές, καθώς καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονταν την άνοιξη έχουν μετατοπιστεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είχαμε πολλές ζημιές, όπως και στην Καβάλα με τις πλημμύρες στη Χρυσούπολη. Η Δυτική Πελοπόννησος έχει, επίσης, πολύ μεγάλες ζημιές, όπως και η Ζάκυνθος, και η Θεσσαλία, ενώ μικρότερης έκτασης είναι οι ζημιές στην Κρήτη. Δυστυχώς, σημειώθηκαν φαινόμενα παντού.

Η παραγωγή ποιων προϊόντων έχει επηρεαστεί σημαντικά;

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην κορινθιακή σταφίδα στη Δυτική Πελοπόννησο. Το χαλάζι και οι βροχές έχουν προκαλέσει ζημιές σε κεράσια και ροδάκινα, εκτατικές καλλιέργειες και αρκετά κηπευτικά. Περιμένουμε να δούμε τι γίνεται και με τα ακτινίδια που έχουν πλημμυρίσει. Παράλληλα, έχουμε πλημμυρισμένες περιοχές στον Έβρο και σε διπλανές περιοχές, αλλά και φαινόμενα ξηρασίας, τα οποία δεν καλύπτονται μεν από τον ΕΛΓΑ, αλλά τα παρακολουθούμε.

Κι εδώ έρχεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Μήπως ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί στις νέες αυτές συνθήκες;

Εμείς το δουλεύουμε. Ήδη, έχουμε συγκεντρώσει από τους παραγωγούς και από τους φορείς αιτήματα. Το χαλάζι εννοείται πως δεν μπαίνει σε συζήτηση. Είναι χαλάζι. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε σχετικά με τις βροχοπτώσεις, έστω και σε ένα διαφορετικό πακέτο. Το μελετάμε. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να μαζέψουμε και κάποια πράγματα, όχι μόνο να εντάξουμε, για να επέλθει μια ισορροπία και μια κανονικότητα. Ποιο είναι το πρόβλημα: Ό,τι εντάσσεται μέσα στον Κανονισμό σημαίνει ότι έχει ένα κόστος. Άρα, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και τα ασφάλιστρα. Και εκεί είναι η δυσκολία μας. Ποια θα είναι τα διαφορετικά πακέτα και τι κόστος θα έχουν για να μην είναι απαγορευτικά. Εντάσσοντας καινούργια πράγματα, δεν μπορεί το ασφάλιστρο να είναι οριζόντιο. Κι αυτό δεν είναι δίκαιο για όλους.

Σταθερή βάση, όμως, θα υπάρχει;

Πάντα, θα υπάρχει μια σταθερή βάση για όλους, γιατί είναι ζήτημα αλληλεγγύης του ασφαλιστικού συστήματος για να είναι και βιώσιμο. Από εκεί και πέρα, μπαίνουμε στη διαδικασία να χτίζουμε με τη ματιά μας στραμμένη και στη νέα ΚΑΠ, και στη συζήτηση που γίνεται για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση γενικά.

Υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι καλείσθε να αλλάξετε τον Κανονισμό, ενώ έρχεται η νέα ΚΑΠ; Ίσως μέσα στα επόμενα χρόνια χρειαστεί να υπάρξουν νέες αλλαγές…

Σαφώς και υπάρχει. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το σύστημα με τη δήλωση καλλιέργειας στην ουσία είναι νέο, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το 2011. Είναι ένα σύστημα σε εξέλιξη, τουλάχιστον έχουμε μπει κι εμείς στη λογική να το εξελίξουμε, παρακολουθώντας τι συμβαίνει.

Αυτό σημαίνει ότι ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ θα ενταχθούν στο σύστημα;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να εντάξεις εχθρούς και ασθενείς. Δεν γίνεται. Γιατί και η λογική πρέπει να είναι στραμμένη κυρίως στο ότι ως χώρα πρέπει να έχεις παραγωγή. Αν μπούμε στη λογική να εντάξουμε εχθρούς και ασθένειες, πιθανότατα να οδηγηθούν κάποιοι να μην καλλιεργούν σωστά και, τελικά, να αποζημιώνονται καλύτερα από αυτούς που πουλάνε.

Oι δηλώσεις καλλιέργειας του 2019 με τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ

Πότε θα ολοκληρωθεί, για να παρουσιαστεί και στους παραγωγούς, η τελική μορφή του Κανονισμού;

Αν τα καταφέρουμε, για την καινούργια δήλωση καλλιέργειας του 2019, θέλουμε να το έχουμε δρομολογήσει. Το κακό είναι ότι, έτσι όπως είναι δομημένος ο Οργανισμός, δεν έχουμε και τις απαραίτητες υπηρεσίες. Βέβαια, προβλέπουμε στο νέο οργανόγραμμα τη σύσταση της Διεύθυνσης Ασφαλιστικής Πολιτικής, η οποία θα είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένους επαγγελματίες για να μπορούν να εξετάζουν, μεταξύ άλλων, γρήγορα τα προβλήματα. Αυτήν τη στιγμή, δουλεύουμε με το φιλότιμο, την εμπειρία και τη γνώση του υπάρχοντος προσωπικού. Σαφώς και θα θέλαμε κάτι πιο εξειδικευμένο για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα ορισμένα ζητήματα.

Οι πληρωμές του Αυγούστου

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα τον επόμενων αποζημιώσεων;

Στις αρχές Αυγούστου θα γίνει μια πληρωμή, ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου, για ζημιές κυρίως που προκλήθηκαν σε εσπεριδοειδή στην Πελοπόννησο τον χειμώνα. Καθυστέρησαν αφενός λόγω όγκου και αφετέρου επειδή τώρα ολοκληρώνεται η εμπορική περίοδος των Βαλέντσια – άρα έπρεπε να έχουμε όλα τα στοιχεία. Επίσης, η πληρωμή θα αφορά και παραγωγούς που κατέβαλαν εκπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές και δεν μπόρεσαν να μπουν σε προηγούμενες πληρωμές. Επίσης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, έρχεται το εισηγητικό για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού μας, ώστε να προωθηθεί άμεσα στα συναρμόδια υπουργεία, για να πληρωθεί το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων. Θα χρειαστούμε περίπου 35-40 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Πηγή: «Υπαιθρος Χώρα»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος