FOLLOW US: facebook twitter

Απαιτούνται προσεισμικός έλεγχος, αντισεισμική θωράκιση και ενημέρωση

Ημερομηνία: 26-09-2016 | Συντάκτης:

lekkas-seismoi-pyrgos2

Οι θέσεις της Ν.Ε.ΤΕΕ Ν. Ηλείας για το επίκαιρο ζήτημα της σεισμικής δραστηριότητας,  με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του καθηγητή κ. Ευθύμιου Λέκκα.  

Η Ν.Ε. Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ευχαριστεί θερμά τον καθηγητή και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας κ. Ευθύμιο Λέκκα, για την πληρέστατη και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση  που έλαβε χώρα στο ανοιχτό Δ.Σ. του Δήμου Πύργου το βράδυ της Τετάρτης. Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Πύργου για την πρόσκληση και τον συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία.

Ως διπλωματούχοι μηχανικοί μιας ιδιαίτερα σεισμογενούς περιοχής έχουμε σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση του σεισμού σε όλα τα στάδια ενός δομικού έργου και συγκεκριμένα:

– Κατά το σχεδιασμό-μελέτη
Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο κ. Λέκκας , οι μηχανικοί συχνά ξεχνούν τον παράγοντα σεισμό σχεδιάζοντας κτίρια ή κατασκευές με υψηλή τρωτότητα στα σεισμικά φορτία.

– Κατά την κατασκευή
Δεν τηρούνται πολλές φορές είτε για λόγους χαλαρότητας είτε για λόγους οικονομικούς οι κατασκευαστικοί κανόνες και οι προδιαγραφές των υλικών.

– Κατά τον έλεγχο στατικής επάρκειας μιας υφιστάμενης κατασκευής  και

– Κατά την επισκευή – ενίσχυση ενός κτιρίου μετά από ένα σεισμικό γεγονός – σε συνδυασμό κατά το βέλτιστο με την ενεργειακή αναβάθμισή του.

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του μηχανικού στην κατά το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και προστασία του κοινωνικού συνόλου από το καταστροφικό αυτό φαινόμενο είναι μεγαλύτερος από άλλους κλάδους. Ο κόσμος της Ηλείας , όπως συνηθίζουμε να λέμε , έχει μάθει να ζει με το σεισμό. Παρόλα αυτά ,κάθε φορά που συμβαίνει μια ισχυρή σεισμική δόνηση εντός ή εκτός Ελλάδος πανικοβάλλεται , άγεται και φέρεται  από ανυπόστατες πληροφορίες και φήμες. Όταν δε πράγματι συμβεί  ένα γεγονός στην περιοχή , μας βρίσκει πάντα απροετοίμαστους.

nomarxiaki-epitropi-tee-ileias

Τα βήματα που απαιτούνται για να το αλλάξουμε αυτό τα γνωρίζουμε:

– Προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων σε κρατικό αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο. Η πολιτεία ελέγχει τα κτίρια που της ανήκουν και ο κάθε ιδιώτης καλεί τον μηχανικό για να ελέγξει την οικοδομή του για πιθανά τρωτά σημεία.

– Αντισεισμική θωράκιση των κτιριακών υποδομών που χρίζουν ενίσχυσης

– Τακτική ενημέρωση του κόσμου για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει πριν , κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.

 Προς αυτή την κατεύθυνση το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει κατά το προηγούμενο διάστημα στις παρακάτω δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο:

Δράση 1η
Προωθείται και αναμένεται να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια για τον    1ο βάθμιο Προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων.

Δράση 2η
Τη διετία 2014-2015 συγκροτήθηκε ένα  Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών.
Το Μητρώο αποτελείται σήμερα από 117 μέλη (σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας) και αναμένεται σύντομα να ενισχυθεί περαιτέρω. Απαρτίζεται από έμπειρους και εξειδικευμένους μηχανικούς πάνω σε θέματα αποκατάστασης κατασκευών από σεισμικά, πλημμυρικά, κατολισθητικά φαινόμενα καθώς και σε κτίρια πληγέντα από πυρκαγιά. Προωθείται άμεσα η διασύνδεση του Μητρώου με τις αρμόδιες Υπηρεσίες καθώς και η επιμόρφωση των μελών του.

Δράση 3η

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος έχει ήδη κάνει παρέμβαση σε επίπεδο κομμάτων ώστε μέσω Ευρωκοινοβουλίου να ενταχθούν σε προγράμματα αντισεισμικής θωράκισης περιοχών κυρίως του Μεσογειακού τόξου το οποίο διαθέτει και τον μεγαλύτερο βαθμό σεισμικής διακινδύνευσης.

Σε τοπικό επίπεδο τέλος μελετάται η δυνατότητα εκσυγχρονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών (ΤΑΣ-ΤΑΠ) μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής πρωτοκόλλου καθώς επίσης και της διοργάνωσης ημερίδων ενημέρωσης ειδικών ομάδων (μαθητές, καθηγητές, ΑΜΕΑ, δημόσιες υπηρεσίες).Σε αυτό το τελευταίο , ελπίζουμε και θα έχουμε όπως μας υποσχέθηκε την πολύτιμη βοήθεια του κ.Λέκκα με την ιδιότητα του Προέδρου του ΟΑΣΠ. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι η ιστοσελίδα του οργανισμού  http://www.oasp.gr διαθέτει πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την αντισεισμική προστασία και θα πρέπει όλοι μας να την επισκευθούμε.

Το στιγμιότυπο από πρόσφατη συνεργασία της ΝΕ Ηλείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας κ. Μ. Καλογερόπουλο


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος