FOLLOW US: facebook twitter

Απαγορευτική η αποδοχή περιουσίας!: 7 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους κληρονομιάς

Ημερομηνία: 17-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Επτά στους δέκα, δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος του φόρου κληρονομιάς σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα σχετικά με το πώς η ελληνική οικογένεια οργανώνει τη μεταφορά και συνέχιση της περιουσίας της στα υπόλοιπα μέλη, θεωρεί ότι είναι δύσκολο να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «Πόσο εύκολο πιστεύετε ότι θα είναι για την οικογένειά σας να καλύψει το κόστος του φόρου κληρονομιάς;» το 74% δηλώνει πως θα είναι «όχι πολύ εύκολο» ή «καθόλου εύκολο» να καλύψει το κόστος, ενώ μόλις το 10% θεωρεί πως θα είναι «πολύ εύκολο».

Την ίδια στιγμή, το 42% γνωρίζει το κόστος του φόρου κληρονομιάς, ποσοστό που φθάνει το 49,3% στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το αφορολόγητο ποσό για την πρώτη κατηγορία κληρονόμων (γονείς, παιδιά) ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό (συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων) φορολογείται βάσει μιας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας από 1% έως 10%.

Στην περίπτωση που ο κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου, τότε προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς για αξία περιουσίας μέχρι 400.000 ευρώ για κάθε κληρονόμο (με αντίστοιχο περιορισμό των κλιμακίων υπολογισμού του φόρου της πρώτης κατηγορίας).

Πάντως, πολλοί όχι μόνο φοβούνται να κληρονομήσουν αλλά και το απεύχονται αφού οι φόροι κληρονομιάς και οι φόροι που επιβάλλονται κάθε χρόνο στα περιουσιακά στοιχεία, όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχουν αφήσει οι αποβιώσαντες σε Δημόσιο και τράπεζες, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους.

Η αποποίηση της κληρονομιάς είναι ο εύκολος τρόπος για να διασφαλιστεί ο κληρονόμος από τα χρέη του κληρονομουμένου, από τις απαιτήσεις των δανειστών του ή ακόμη και από την υποχρέωση να φορτωθεί τα βάρη της φορολόγησης και της συντήρησης του ακινήτου. Δικαίωμα αποποίησης έχει κάθε κληρονόμος, είτε εκ διαθήκης είτε εξ αδιαθέτου. Η αποποίηση (αλλά και αποδοχή), από νομική άποψη, είναι μονομερής δικαιοπραξία αμετάκλητη και γίνεται στον γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος