FOLLOW US: facebook twitter

Αν μάθεις παιδί μου να «ψαρεύεις» θα ‘χεις τροφή για μια ζωή…

Ημερομηνία: 12-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στα παιδιά μας που δίνουν τη μάχη τους για μια θέση στο αύριο

Ίσως είναι καλό να θυμηθούμε –και λόγω επικαιρότητας- την αξία της μάθησης, που έχει φθάσει σε μας ως κινέζικη παροιμία και αποτυπώνεται στη φράση «αν δώσεις στο φτωχό ένα ψάρι, θα ‘χει τροφή για μια μέρα. Αν τον μάθεις να ψαρεύει, θα ‘χει τροφή σε όλη του τη ζωή».

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δύο στίχους ενός αρχαίου Κινέζου διανοητή που έζησε π.Χ. και που η οξύτητα της σκέψης του και η πνευματικότητα των γραπτών του συντροφεύουν τους Κινέζους έως σήμερα. Το ποίημα στο οποίο ανήκουν οι παραπάνω στίχοι μπορεί να θεωρηθεί ύμνος στην αρετή της προνοητικότητας, στην αξία και τα οφέλη του σχεδιασμού μακράς πνοής. Και σίγουρα αναφέρεται στη σημασία της καθολικής μόρφωσης των πολιτών μιας χώρας. «Αν έχεις σχέδια για ένα χρόνο, σπείρε στάρι. Αν έχεις σχέδια για δέκα χρόνια φύτεψε δένδρα. Αν έχεις σχέδια για εκατό χρόνια, μόρφωσε το λαό» αναφέρουν οι πρώτοι στίχοι του ποιήματος. Γιατί, «όποιος σπέρνει στάρι, θερίζει μια χρονιά. Όποιος φυτεύει δένδρα, παίρνει καρπούς δέκα χρόνια. Αλλά, όποιος μορφώνει το λαό, απολαμβάνει καρπούς για εκατό χρονιές» συνεχίζει στους επόμενους στίχους του ο ποιητής.

Να πώς μέσα σε λίγες λέξεις οριοθετούνται οι προτεραιότητες μιας κοινωνίας, κάτι που οι Κινέζοι θέσπισαν αιώνες τώρα στην αχανή τους αυτοκρατορία. Η μόρφωση και η άνοδος του πνευματικού επιπέδου ενός λαού είναι μακρόχρονη και δαπανηρή επένδυση. Αλλά αξίζει κάθε κόπο και θυσία. Αν ο λαός αυτός θέλει το διάβα του να χαράζει το μέλλον…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος