FOLLOW US: facebook twitter

ΑΝΤΑΡΣΙΑ – Σκουπίδια: να πάρουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν

Ημερομηνία: 05-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

antarsya

Βιώνουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει τους δρόμους του δήμου μας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι διακυβεύεται η δημόσια υγεία και οι υπεύθυνοι δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο.

Όσο και αν γίνονται κατά διαστήματα προσπάθειες μερικής αποκομιδής,  οι σωροί των σκουπιδιών παραμένουν τεράστιοι έξω από τα σπίτια μας και τα σχολεία.

Έχουμε εδώ και καιρό τονίσει ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών καθ’ υπόδειξη της Ε.Ε. Ο κύριος σκοπός του όλου “Καλλικρατικού” οικοδομήματος είναι να φορτώσει στους δήμους τις κοινωνικές υπηρεσίες που οφείλονται προς τους πολίτες, χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων. Και καθώς οι δήμοι θα αδυνατούν ή θα επικαλούνται ότι αδυνατούν  να τις διαχειριστούν, θα καταφεύγουν στους ιδιώτες. Για τους θιασώτες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής η  τοπική αυτοδιοίκηση  αποτελεί έναν χρήσιμο «δούρειο ίππο» για την κατάλυση των κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού.

Αναμένουν από τους δημότες να οδηγηθούν σε απόγνωση, ώστε να αναγκαστούν να δεχτούν να πληρώνουν για το αυτονόητο δικαίωμά τους να ζουν σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Έτσι  και τα σκουπίδια μας μπορούν να μετατραπούν σε εμπορεύσιμο προϊόν (όπως έχει γίνει ήδη και με το νερό, με το τέλος του Ερυμάνθου).

Σε αυτό το σημείο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κεντρικό αίτημα του κινήματος πρέπει να είναι η σαφής απαίτηση άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης. Να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με ουσιαστική επιστράτευση των δομών και υπηρεσιών των όμορων δήμων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί γρήγορα ο καθαρισμός του δήμου. Παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση λειτουργία της προβλεπόμενης μηχανικής διαλογής.

Να παύσει επιτέλους η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να παρέμβει άμεσα αλλά και να πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να ανατρέψει το υφιστάμενο νεοφιλελεύθερο νομικό πλαίσιο που αφορά το ξεπούλημα του συνόλου των κοινωνικών υπηρεσιών. Αντί αυτού βλέπουμε την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεχίζει και να ολοκληρώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές, με όχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Από την άλλη δεν απαλλάσσουμε τους ιθύνοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις ευθύνες τους.  Απαιτούμε από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους, εάν πιστεύουν ότι έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαχείρισης της ζητήματος, να συνταχθούν και να υποστηρίξουν δυναμικά την απαίτηση άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης, παίρνοντας τις απαραίτητες αποφάσεις. Να πάψουν να αρκούνται σε εκτονωτικές συναντήσεις με υπουργούς και βουλευτές που απλά τους επιστρέφουν το πρόβλημα άλυτο.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οφείλει το κίνημα στο επόμενο διάστημα να αγωνιστεί αδιάκοπα και να πιέζει τους υπευθύνους μέχρι να καθαριστεί και η τελευταία γωνιά της πόλης μας, μέχρι και το τελευταίο χωριό του δήμου.

Σε αυτό το πλαίσιο στηρίξαμε και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των φορέων για δυναμικές κινητοποιήσεις (παρεμβάσεις  σε παρέλαση, αφή  φλόγας κλπ).

Συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα. Απαιτούμε:

  • Άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών
  • Διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης της αποκομιδής των σκουπιδιών, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών.
  • Προστασία του περιβάλλοντος με εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για μια ουσιαστική ανακύκλωση.

Ένας δήμος καθαρός, με διασφαλισμένες τις συνθήκες υγιεινής, είναι κοινωνικό μας δικαίωμα, από το οποίο δεν θα παραιτηθούμε.

 

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ – ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος