FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγει δρόμους για εξαγωγές το ρόδι της Ηλείας: Μέτρια η σεζόν για την “Αλφειός Ρόδι” λόγω καιρικών συνθηκών

Ημερομηνία: 09-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Μια σεζόν με μικρότερες αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, αλλά με εξαιρετικές ποιότητες, εκτιμούν ότι θα είναι η φετινή για το ρόδι στην Ηλεία, λίγο πριν από την έναρξη της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών. Από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» αναδείχτηκε η ανάγκη για συνέργειες στη βάση της συστηματικότητας και της οργάνωσης της καλλιέργειας, για καθετοποίηση του τρόπου παραγωγής, με γνώμονα τη μέγιστη προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Έμφαση στην προστιθέμενη αξία δίνει η μεταποίηση

Μέτρια χαρακτηρίζει τη σεζόν από την άποψη των αναμενόμενων ποσοτήτων ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της πολυσυμμετοχικής «Αλφειός Ρόδι ΑΕ», εταιρείας με πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής χυμού και προϊόντων με βάση το ρόδι, στον Πύργο.  Η εταιρεία διαχειρίζεται την παραγωγή δεκάδων καλλιεργητών, με συνολικές εκμεταλλεύσεις 1.500 στρεμμάτων από ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο, καθώς και από Αττική, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία. Οι αποδόσεις, αναφέρει, θα είναι μικρότερες από το κανονικό, αλλά σημειώνει ότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς με νούμερα, δεδομένου ότι η συγκομιδή της πιο διαδεδομένης ποικιλίας (Wonderful) θα ξεκινήσει στις 10-15 Οκτωβρίου, ενώ τέλος Αυγούστου θα συγκομιστούν οι σημαντικά μικρότερες ποσότητες της πρώιμης ποικιλίας Ako, η οποία, ουσιαστικά, μπαίνει στην αγορά όταν τελειώνει το επιτραπέζιο ρόδι από τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου.

Πέρσι, η «Αλφειός Ρόδι ΑΕ» πλήρωσε 65 λεπτά τα πρώτης διαλογής επιτραπέζια και 35 λεπτά τα αντίστοιχα για χυμοποίηση. Με εξαγωγές του μεγαλύτερου ποσοστού του επιτραπέζιου σε Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σερβία κ.ά., επισημαίνοντας ότι η εγχώρια αγορά δεν απορροφά μεγάλες ποσότητες νωπού ροδιού, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της προστιθέμενης αξίας στο προϊόν. «Την προστιθέμενη αξία θα την πάρεις από καινούργιους κωδικούς –μεταποίηση και εξέλιξη προϊόντων– και από logistics».

«Πάντρεψαν» το ρόδι με το βύσσινο

Τρία νέα προϊόντα, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΑΣ Αρκαδίας και της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι ΑΕ», θα κάνουν το εμπορικό τους ντεμπούτο στην Έκθεση της Τεγέας, που θα πραγματοποιηθεί στις 14-21 Αυγούστου.

Οι δύο συλλογικότητες του πρωτογενούς τομέα ένωσαν τις δυνάμεις τους και εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους στον τομέα της μεταποίησης με τρία προϊόντα, με κοινή επιδίωξη να προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε δύο δυναμικές καλλιέργειες, στο ρόδι και στο παραδοσιακό βύσσινο Αρκαδίας.

Πρόκειται για τρεις χυμούς και συγκεκριμένα: 70% ρόδι – 30% βύσσινο, 50% ρόδι – 50% βύσσινο και σκέτο βύσσινο. Η μεταποίηση πραγματοποιείται στη μονάδα της «Αλφειός Ρόδι ΑΕ» και στόχος είναι τα προϊόντα να είναι διαθέσιμα στα καταστήματα λιανικής στο τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Ήδη, δε, πραγματοποιούνται επαφές με αγορές του εξωτερικού, οι οποίες θα «σχηματοποιηθούν» το επόμενο διάστημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος