FOLLOW US: facebook twitter

Αναστολή επ’ αόριστον των χειρουργείων στο νοσοκομείο του Ρίου

Ημερομηνία: 17-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Σε νομάδες του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Πατρών – Ρίο έχουν μετατραπεί οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που κανονικά έπρεπε να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πότε φιλοξενούνται στον χώρο της ανάνηψης των χειρουργικών ασθενών, πότε στο τμήμα αναζωογόνησης των επειγόντων περιστατικών. Αλλά όχι στη ΜΕΘ λόγω του προβλήματος της έλλειψης κρεβατιών στη Μονάδα, και της αριθμητικής ανεπάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού.

Το πρόβλημα, που δεν είναι καινούργιο αλλά παραμένει άλυτο από την πλευρά της πολιτείας, έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές αναβολές των χειρουργείων και από τη Δευτέρα 21 Μαΐου την αναστολή επ’ αόριστον όλων των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων. Τα παραπάνω καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και απαιτούν να δοθεί λύση άμεσα.

Για την απόφαση του χειρουργικού τομέα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών να αναστείλει επ’ αόριστον από την Δευτέρα 21 Μαίου όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις πλην των επειγουσών περιπτώσεων ενημερώνει την διοίκηση του νοσοκομείου καθώς και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα, καθηγητής Παναγιώτης Μέγας με επιστολή του.

«Μέχρι το νοσοκομείο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας» ο Π. Μέγας καλεί την διοίκηση του νοσοκομείου και την Υγειονομική Περιφέρεια να ενημερώσουν τα αρμόδια ΕΚΕΠΥ και ΕΚΑΒ να διακομίζουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς και τους προγραμματισμένους ασθενείς για τις επερχόμενες αναβολές χειρουργείων.

«Μήνες τώρα οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου καταβάλλουν υπεύθυνες προσπάθειες καθημερινά να προσαρμοστούν στην ελλειμματική λειτουργία των χειρουργείων και της ΜΕΘ. Δεν μπορούν σε καμία όμως περίπτωση να διαχειριστούν πλέον τις συνεχείς αναβολές των χειρουργείων ούτε πρόκειται να συνδράμουν στην ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι συχνά ενημερώνονται την τελευταία στιγμή ότι δεν θα χειρουργηθούν, αφού εν τω μεταξύ έχει προηγηθεί μακροχρόνια αναμονή στη λίστα χειρουργείου και έχει γίνει ο αναγκαίος προεγχειρητικός έλεγχος», επισημαίνει ο Π. Μέγας.

Η τριμελής επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας στο πανεπιστημιακό των Πατρών περιγράφει κλινικές να κατακλύζονται από διασωληνωμένους ασθενείς ελλείψει κλινών ΜΕΘ, να διαταράσσεται η λειτουργία των χειρουργείων στο νοσοκομείο, αλλά και να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και συνθήκες νοσηλείας για αυτά τα περιστατικά.

«Είναι πρόκληση την ώρα που πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ από τις 750 που υπάρχουν (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες) λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», τονίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει το εξής:

«Είναι προκλητική η εκκωφαντική σιωπή τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, οι οποίες παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα».

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών που εξυπηρετεί έναν τεράστιο όγκο ασθενών όλης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νησων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 10 κλινών και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 3 κλινών οι οποίες δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ απαιτούν να δοθεί λύση τώρα και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η προμήθεια του κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσουν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές. Είναι επιτακτική ανάγκη, σημειώνουν, πολύ περισσότερο τώρα που διανύουμε περίοδο αναμενόμενης αυξημένης νοσηρότητας, λόγω καλοκαιριού.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος