FOLLOW US: facebook twitter

Αναστέλλεται η λειτουργία της 339 Μοίρας στην 117 Π.Μ. Ανδραβίδας: Φινάλε μετά από 65 χρόνια ιστορικής παρουσίας

Ημερομηνία: 16-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για την αναστολή λειτουργίας της 339 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης. Πρόκειται για το τέλος μιας λαμπρής πορείας έως τώρα, 65 ετών, με την ελπίδα πως η εν λόγω μοίρα θα ανασυσταθεί και στο μέλλον θα προσφέρει και πάλι στο καθήκον.

Στις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με πληροφορίες «σβήνουν» τα φώτα με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εντός της μονάδας, ενώ στην γιορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα έχει πιο επίσημο και δημόσιο χαρακτήρα η ανάλογη εκδήλωση.

Οι προετοιμασίες για την επί της ουσίας συγχώνευση της 339 Μοίρας «Αίας» με την 338 Μοίρα «Άρης» έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό με εσωτερικές αλλαγές και ανακατατάξεις στο υλικό και μεταθέσεις προσωπικού σε άλλες μονάδες. Ο χώρος της 339 Μοίρας θα υπαχθεί στο ΚΕΑΤ για την κάλυψη των αναγκών της υλοποίησης της άσκησης «Ηνίοχος».

Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός των αλλαγών, κάτι που είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την Ανδραβίδα τον περασμένο Μάρτιο που δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του πλαισίου της άσκησης και την αύξηση των συμμετοχών από δυνάμεις του εξωτερικού.

Μιλώντας επίσης για τις βάσεις της Καλαμάτας και του Αράξου, μαζί με την Ανδραβίδα, είχε πει πως «… σκοπός μας είναι να τις ενισχύσουμε προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας των συμμαχικών και φίλων χωρών.

Η Ελλάδα, προσφέρει καιρικές συνθήκες με 360 ημέρες ηλιοφάνεια, ιδανικές για την εκπαίδευση και την άσκηση της αεροπορίας. Και της πολεμικής και της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης την εφαρμογή κοινών ασκήσεων αλλά και παράλληλα την ενίσχυση και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου μέσω τέτοιων δράσεων».

Η ιστορία της 339

Η 339Μ είχε ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας, την κατάλληλη οργάνωση, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται με σκοπό την ανάληψη και την επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων. Το Φεβρουάριο του 1983 της ανατέθηκε κύριος ρόλος σε αποστολές Αναχαίτισης με δευτερεύοντα τη Δίωξη-Βομβαρδισμό έως και μετά την πιστοποίησή της από το ΑΤΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος