FOLLOW US: facebook twitter

Αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης: Με νέο σχέδιο για την Τριανταφυλλιά

Ημερομηνία: 23-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

tsironis12

Ο ΠΕΣΔΑ Δυτ. Ελλάδας προχωρά σε μικρότερης κλίμακας εργοστάσιο διαχείρισης

«Εύσημα» στο Δήμο Πύργου για την ανακύκλωση – «Από παράδειγμα προς αποφυγή έγινε προς μίμηση»

Με τον εφιάλτη των σκουπιδιών να ανήκει στο παρελθόν, την ενδιάμεση λύση να λειτουργεί ιδανικά και την ανακύκλωση να σημειώνει ποσοστά ρεκόρ, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ανακοίνωσε χθες από τον Πύργο, ότι πλέον, το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Τριανταφυλλιά, ανασχεδιάζεται από τον ΠΈΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας σε πολύ μικρότερη κλίμακα από αυτή που αρχικά είχε σχεδιαστεί, καθώς τα μεγέθη των σύμμεικτων απορριμμάτων που παράγει η Ηλεία έχουν μειωθεί και όσο εντείνεται η ανακύκλωση, τόσο περισσότερο θα μικραίνουν και οι ποσότητες.

tsironis2

«Σίγουρα αυτό που έχουμε πετύχει στην Τριανταφυλλιά είναι μια προσωρινή λύση αλλά μια προσωρινή σωστή λύση. Τα σκουπίδια αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή. Ακόμα και τα σύμμικτα διαχωρίζονται σε ανακυκλώσιμα υλικά μικρότερης αξίας ενώ τα αποφάγια γίνονται χώμα με κομποστοποίηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκεπάσει το υπόλειμμα. Άρα γίνεται μια ολοκληρωμένη διαχείριση. Υπάρχουν τεχνολογίες για ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος, αν και το ιδανικό το λέμε, είναι αυτό που έχει ξεκινήσει αξιέπαινα ο δήμος Πύργου και που κάνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Να έχουμε όσο γίνεται λιγότερα σύμμικτα. Επειδή όμως αυτό το «λιγότερα» δε μπορεί να γίνει μηδέν, είναι φανερό ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη κεντρική διαχείριση στη Τριανταφυλλιά.

tsironis4

Βρισκόμαστε λοιπόν, σε πολύ καλή συνεργασία με τον ανάδοχο καθώς έχει διαπιστωθεί ότι δεν  υπάρχουν 100 τόνοι την ημέρα, άρα τα σχέδια ενός εργοστασίου που θα διαχειρίζεται 100.000 τόνους το χρόνο ανήκουν στο παρελθόν. Το έργο θα ανασχεδιασθεί, θα πάει στις σωστές του διαστάσεις ώστε να μην δαπανήσουμε χρήματα για κάτι που δεν χρειαζόμαστε. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το 2030 μιλάει ότι το σύμμικτο θα περιορισθεί στο 35%. Από τα σκουπίδια που παράγει εδώ η περιοχή αν το 35% είναι σύμμικτα θα έχουμε έναν πολύ καλό σχεδιασμό και το ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και σε αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε. Ένα σχέδιο αναπροσαρμοσμένο στα μεγέθη που πλέον παράγουμε».

tsironis8

«Από πρόβλημα ο Πύργος έγινε παράδειγμα»

Αρχικά ο κ. Τσιρώνης, αναφέρθηκε στις «δύσκολες» συναντήσεις των προηγούμενων μηνών όταν προσπαθούσαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της πόλης με τα σκουπίδια τονίζοντας ότι τότε, ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι υπάρχει οριστική λύση και όχι μπαλώματα, μπάλες και κρυφά θαψίματα στις ρεματιές. Μάλιστα, ευχαρίστησε τους Δημάρχους Πύργου και Ήλιδας και όλους όσους συνέδραμαν για την επίλυση του προβλήματος.

tsironis13

«Από πρόβλημα ο Πύργος γίνεται παράδειγμα γιατί η λύση είναι η Κυκλική οικονομία. Ότι τίποτα δεν πετάμε, όλα είναι χρήσιμα και μπορούν κάπως να αξιοποιηθούν. Κάναμε μια όμορφη κουβέντα στη γιορτή και μπράβο στην Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης γιατί εγώ πιστεύω πως δύο είναι οι ηλικίες, που είναι σύμμαχοι να αλλάξει η χώρα μορφή, τα μικρά παιδιά και οι γέροντες. Είναι θέμα χρόνου να χρεοκοπήσουν οι κοινωνίες των 50-60 τελευταίων χρόνων γιατί σπαταλούν πολύτιμους πόρους με το σύστημα παράγω – καταναλώνω – πετάω. Ευχαριστώ θερμά που αυτές τις βασικές αρχές δήμαρχε τις ενστερνίστηκες και πήγαμε να δώσουμε ουσιαστική λύση και όχι να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Και πλέον προχωράμε παρακάτω που είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση».

tsironis6

«Αλματώδης αύξηση της ανακύκλωσης»

Ο υπεύθυνος τμήματος μάρκετινγκ και επικοινωνίας με ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου εξήρε την προσπάθεια του Δήμου Πύργου και κυρίως του αντιδημάρχου Διονύση Μπέλτσου, τονίζοντας ότι τα δυο τελευταία χρόνια κατέγραψαν ποσοστά ρεκόρ στην ανακύκλωση συσκευασιών.

tsironis5

«Ο δήμος Πύργου αφού ανέβασε με μια τρομερή προσπάθεια τις ποσότητες που έστελνε στο Κέντρο Διαλογής και με πολλαπλά δρομολόγια εντός της ίδιας ημέρας – θέλω να πω πως δύσκολα βρίσκουμε τέτοια δημοτική αρχή τόσο πολύ δεσμευμένη πραγματικά στην υπόθεση της ανακύκλωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό προήλθε και από μια συνειδητοποίηση στην προσπάθεια να λυθεί το γενικότερο πρόβλημα που υπήρχε εδώ και με μεγάλη χαρά ακούμε πως έχει λυθεί.  Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια, διαπιστώθηκε αλματώδης αύξησης της ανακύκλωσης ενώ εντυπωσιακά αποτελέσματα έχει και ο κώδωνας γυαλιού. Θεωρώ λοιπόν, ότι ο Πύργος είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και πολλά από αυτά, οφείλονται προφανώς στην δημοτική αρχή και στον αντιδήμαρχο Διονύση Μπέλτσο ο οποίος είναι πολύ επίμονος και ενοχλητικός και καλά κάνει και χαιρόμαστε αυτή την πίεση οποία είναι αποδοτική».

tsironis3

Γ. Λιατσής: «Η ανακύκλωση είναι το αγκωνάρι της διαχείρισης»

 Νωρίτερα, τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλωσόρισε με θερμά λόγια ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, τονίζοντας ότι αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ένα μεγάλο φίλο της πόλης, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών και άλλους παράγοντες, στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο δήμος, του άπλωσαν χέρι βοήθειας. «Ο καθένας με τον τρόπο του, έχουν βάλει το χεράκι τους, και από παράδειγμα προς αποφυγή, ο Δήμος Πύργου έγινε παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ελλάδα. Εσείς μας πείσατε, ότι η ανακύκλωση είναι το «αγκωνάρι» που πρέπει να ακουμπήσει το οικοδόμημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από 2,5% πήγαμε την ανακύκλωση στο 30% και πλέον γνωρίζουμε τη διαδρομή για να φθάσουμε σύμφωνα και με τις οδηγίες, το 2020 στο 50%. Και αυτή τη διαδρομή τη μαθαίνουμε στα παιδιά, που είδατε σήμερα στη γιορτή μας. Είναι ανάγκη των καιρών μας να ζούμε με τη λογική ότι τα σκουπίδια είναι πλούτος. Όλοι αναγνωρίζουν την ανακύκλωση στη θεωρία αλλά δε ξέρουν πως μπορεί να γίνει πράξη. Μπορούμε εμείς στον Πύργο να τους δείξουμε πως γίνεται πράξη και να τους πούμε να σας εμπιστεύονται γιατί και εσείς και οι συνεργάτες σας το θέμα της ανακύκλωσης των περπατάτε με το πιο σωστό τρόπο συνεπικουρούμενοι με όλους τους εμπλεκόμενους».

tsironis1

Δ. Μπαξεβανάκης: «Ώρα υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού»

Πολύ σημαντική, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ο Ηλείος Βουλευτής του Σύριζα κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισημαίνοντας ότι ο εφιάλτης των σκουπιδιών αποτελεί παρελθόν με καθοριστική τη κυβερνητική συμβολή και πλέον οι Δήμοι Πύργου και Ολυμπίας βρίσκονται στην επόμενη μέρα. «Και επόμενη μέρα σημαίνει μείωση του όγκου των απορριμμάτων, σημαίνει ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Σημαίνει εντέλει, την πλήρη εφαρμογή του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση. Τώρα πια κανένας μας δεν έχει δικαιολογία. Τα σκουπίδια το λέμε χρόνια, αλλά τώρα είναι η ώρα να το υλοποιήσουμε, δεν είναι για πέταμα. Ο δήμος Πύργου έχει μια αξιοσημείωτη συμβολή στην ώθηση της ανακύκλωσης, και εδώ όντως η συμβολή του αρμόδιου αντιδημάρχου Διονύση Μπέλτσου είναι καθοριστική και βέβαια έχει συμβάλει πολύ η δοκιμασία που πέρασε ο κόσμος στο να έχουμε όλοι συνειδητοποιηθεί και ευαισθητοποιηθεί αποφασιστικά μέσα από την ίδια μας την δύσκολη εμπειρία των τριών τελευταίων χρόνων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στις δημοτικές αρχές, στις περιφερειακές αρχές και σε όλους όσους κατέχουν οποιουδήποτε είδους δημόσιο αξίωμα. Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν υλοποιηθεί ο εθνικός σχεδιασμός. Οι φαραωνικές εγκαταστάσεις δεν χρειάζονται. Εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας, μείωση του όγκου, αυτό είναι το μέλλον. Ότι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο ήρθε η ώρα να συμβεί και στην Ελλάδα. Και μέσα από τα μικρά παιδιά, μέσα από τα σχολεία θα περάσει το μήνυμα αυτό παντού».

tsironis9

Γ. Τσιρώνης για τις κατεδαφίσεις στη Στροφιλιά: Εφαλτήριο ανάπτυξης το Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό

 

Εφαλτήριο ανάπτυξης, επισήμανε ότι θα αποτελέσει η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό, ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης τονίζοντας ότι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα σέβεται το μοναδικό τοπίο και θα είναι υψηλής ποιότητας.

 

Όπως είπε, σήμερα η περιοχή είναι υποβαθμισμένη τουριστικά και αυτό που επιθυμούν είναι να αναβαθμιστεί με το σωστό τρόπο και όχι ακολουθώντας μοντέλα και ξεπερασμένες λογικές (τσιμέντα, ουρανοξύστες κτλ). «Δεν το θέλουμε, είναι κάτι που έχει αποτύχει, είναι κάτι που έχει ξεπεράσει τα όριά του παντού όπου έγινε άρα εμείς θα πάμε σε άλλη ποιότητα τουρισμού για να αξιοποιήσουμε ακριβώς την Ολυμπία, αυτό τον μοναδικό πευκώνα τις κουκουναριές, αυτή την μοναδική αμμουδιά τον Καϊάφα και όλο μέχρι την Κυπαρισσία αυτό το μοναδικό τοπίο που για την ταπεινή μου γνώμη – δεν το λέω επειδή είναι ο τόπος καταγωγής μου- είναι από τα μοναδικά, από τα ωραιότερα τοπία στον πλανήτη. Άρα αυτό το τοπίο είναι το μεγάλο μας εφαλτήριο για την ανάπτυξη».

tsironis10

Ερωτηθείς για τις κατεδαφίσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων των ακτημόνων της Στροφιλιάς, επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που έγιναν πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση, τόνισε όμως, πως μοναδική θεραπεία σε τέτοιου είδους προβλήματα είναι οι δασικοί χάρτες και το δασολόγιο.

tsironis11

«Με αυτούς θα μπορούμε άνετα να καταγράψουμε –και να είναι αποδεκτό από το ΣτΕ- ακόμα και τέτοιους άτυπους οικισμούς ορεσίβιων και δασωδών πληθυσμών ώστε να έχουν μια καλύτερη τύχη και να μην αντιμετωπίζονται έτσι επειδή δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες. Αλλά αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες αποφάσεις που εκτελέσθηκαν είναι τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οπότε εκεί πρέπει να σεβαστούμε και την προηγούμενη πραγματικότητα. Σίγουρα όμως αυτά τα πράγματα θα σταματήσουν να υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες και έτσι δεν θα αδικείται κανένας».

tsironis7


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος