FOLLOW US: facebook twitter

Αναλαμβάνει δράση η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας

Ημερομηνία: 14-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Επανασυστάθηκε και αναπτύσσει πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο

Η επανασύσταση της Επιτροπής Ειρήνης Νομού Ηλείας που σκοπό έχει να συνδράμει στο έργο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη με δράσεις υπέρ της ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο και τα πυρηνικά, ανακοινώθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, από τα νεοεκλεγέντα μέλη της επταμελούς γραμματείας της που απαρτίζεται από τους Νίκο Γκότση, Νίκο Ζαριφόπουλο, Γιώργο Μοσχονά, Θέμη Μπατουδάκη, Παρασκευά Παπαπετρόπουλο, Βασίλη Πολυζωγόπουλο και Γιώργο Τσιρώνη.

Ο κ. Ζαριφόπουλος έκανε μια αναφορά στο ιστορικό της Επιτροπής Ειρήνης τονίζοντας ότι η πρώτη συλλογική προσπάθεια για την προάσπιση της ειρήνης σε διεθνές επίπεδο έγινε το 1948 στην Πολωνία ενώ η Ελληνική Επιτροπή ιδρύθηκε το 1955 με την ιδρυτική της διακήρυξη να υπογράφεται από πλήθος προσωπικοτήτων που ανήκαν σε κάθε σφαίρα της δημόσιας ζωής της Ελλάδας (πρώην Υπουργοί, βουλευτές, καλλιτέχνες, διανοητές, συγγραφείς, συνδικαλιστές κτλ) Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ διατέλεσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, εμβληματική μορφή του διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος, ενώ ιστορικό μέλος της υπήρξε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Σημαντικό όπλο στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων αποτέλεσε η έκδοση του περιοδικού «Οι Δρόμοι της Ειρήνης» το Μάιο του 1958.

«Σήμερα, παρά την παγκόσμια κυριαρχία του καπιταλισμού, οι οξύτατες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί ανάμεσα στα επιμέρους καπιταλιστικά κράτη έχουν οδηγήσει σε πολέμους και ανακατατάξεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Το τίμημα των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών συμμαχιών πληρώνουν οι ίδιες οι κοινωνίες που επιστρέφουν στη βαρβαρότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται καθημερινά να γίνονται πρόσφυγες για να σώσουν τη ζωή τους, οικογένειες ξεκληρίζονται, χιλιάδες παιδιά δεν θα καταφέρουν ποτέ να μεγαλώσουν, θύματα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση αντί να πράξει το αυτονόητο, εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στις επεμβάσεις και στους πολέμους όλο και περισσότερο καθημερινά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι συζητήσεις για την πολυετή επέκταση της σύμβασης για τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, οι επιθεωρήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων στα μεγάλα στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας, στη Λάρισα, στο Άκτιο και στην Ανδραβίδα. Ειδικά για την Ανδραβίδα υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με την  πρόθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων να μεταφέρουν εκεί το στόλο των μαχητικών F15C από την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραληφθεί η απαράδεκτη συμμετοχή της Ελλάδας  σε 13 ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, είτε μόνιμα στον Ινδικό ωκεανό, στο Κέρας της Αφρικής και στο Σουέζ, στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν, στη Σερβία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στο Μάλι, στο Λίβανο και στη Λιβύη. Μπορεί να αναρωτηθεί πιθανά κάποιος: Ποια ακριβώς συμφέροντα του λαού μας διακυβεύονται σε όλα αυτά τα μέρη; Ποιά σύνορα υπερασπίζονται οι επίλεκτοι στρατιωτικοί μας και οι χρυσοπληρωμένες από τον ελληνικό λαό στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές μονάδες που συμμετέχουν σε αυτές τις αποστολές; Ασφαλώς όχι τα ελληνικά σύνορα τα οποία έτσι κι αλλιώς ελέγχει πλέον το ΝΑΤΟ μέσω της FRONTEX.

Η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ηλείας, συντασσόμενη με το πανελλήνιο ειρηνιστικό κίνημα εκτιμά ότι η συμμετοχή σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πληρώνει πανάκριβα αυτήν τη συμμετοχή. Ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί γειτονικών χωρών, πρέπει να διεκδικήσει την απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους τυχοδιωκτισμούς, το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων, όπως της Σούδας, την επιστροφή ελληνικών στρατευμάτων από αποστολές εκτός συνόρων, από το πλιάτσικο του κεφαλαίου που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Γι΄αυτό διεκδικούμε:

Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε «ειρηνευτικές αποστολές»

Το κλείσιμο όλων των υποδομών, των στρατηγείων και των βάσεων που εξυπηρετούν τους επεκτατικούς στόχους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος