FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενδεικτικές τιμές για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις 2017-03-20

Ημερομηνία: 21-03-2017 | Συντάκτης:

stafida

35,2 ευρώ το στρέμμα για την σταφίδα

Τις ενδεικτικές τιμές του 2017 για κορινθιακή σταφίδα, καρπούς με κέλυφος, μήλα, κρόκο Κοζάνης και κτηνοτροφικά ψυχανθή, προϊόντα για τα οποία υπάρχει πρόβλεψη ένταξής τους στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης (που περιλαμβάνει συνολικά 21 προϊόντα), γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχετικό έγγραφό του για τις άμεσες ενισχύσεις, με αφορμή την έναρξη των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Ωστόσο, υπό την αίρεση της Κομισιόν έχουν τεθεί κάποια από τα προϊόντα, που υπερβαίνουν τα ποσοτικά όρια, με πρώτα τη τάξει, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή και την κορινθιακή σταφίδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ενδεικτική τιμή για τις συνδεδεμένες του 2017 για την κορινθιακή σταφίδα ανέρχεται στα 35,2 ευρώ το στρέμμα, για τους καρπούς με κέλυφος στα 13,9 ευρώ το στρέμμα, για τα μήλα στα 47,7 ευρώ το στρέμμα, για τον κρόκο Κοζάνης στα 189,4 ευρώ το στρέμμα και για τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή: Μηδική, τριφύλλι στα 27,3 ευρώ το στρέμμα.

Εν τω μεταξύ ατην αίρεση της Κομισιόν έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα ο κατάλογος με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε 19 προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης, που από τον περασμένο Αύγουστο γνωστοποίησε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική κυβέρνηση.

Πιο ηχηρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Agrenda, που πρώτη αποκάλυψε την σημαντική αυτή διάσταση όσον αφορά το συγκεκριμένο καθεστώς ενισχύσεων, χτυπάει ως προς αυτή την πτυχή η «καμπάνα» της Κομισιόν για την συνδεδεμένη κτηνοτροφικών ψυχανθών και της Κορινθιακής σταφίδας.

Από την άλλη, πρόβλημα σε καμιά των περιπτώσεων δεν φαίνεται αντιμετωπίζουν προϊόντα με φθίνουσα πορεία την περίοδο αναφοράς (βαμβάκι, σκληρό σιτάρι, καλαμπόκι), ενώ ερωτηματικό αποτελούν οι συνδεδεμένες σε δεντροκαλλιέργειες και ρύζια, που δεν εμφανίζουν την περίοδο αναφοράς σοβαρές τάσεις μείωσης.

stafida-endeiktikes-times-2017

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις (αρ. 52 κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013):

– Χορηγούνται σε σημαντικούς τομείς με φθίνουσα παραγωγή, φυτικής και ζωικής παραγωγής
– Το ύψος της χρηματοδότησης στους τομείς δεν είναι σταθερό κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου
– Η μοναδιαία τιμή υπολογίζεται κάθε έτος ανάλογα με τις επιλέξιμες εκτάσεις και τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων, χωρίς υπέρβαση της ενδεικτικής τιμής
– Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται κατόπιν αιτήματος λήψης αυτής στην ΕΑΕ και ελέγχου τήρησης των όρων επιλεξιμότητας
– Δεν χορηγείται παραπάνω από μια συνδεδεμένη ενίσχυση στην ίδια έκταση.

Agronews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος