FOLLOW US: facebook twitter

Ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου Ολυμπίας: Σε επαγρύπνηση για το φλέγον θέμα της στελέχωσης του ΓΝ Ηλείας

Ημερομηνία: 13-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Στις 11/7/2021 πραγματοποιήθηκε στον Πύργο (Θεματικό Πάρκο Ξυστρή) έπειτα από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας  συνδιάσκεψη φορέων και εκπροσώπων της Πολιτείας με θέμα την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του  Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας. Στην συνδιάσκεψη είχαν προσκληθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Διοικητής της 6ης Υ.Πε., ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, οι Βουλευτές Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, οι Δήμαρχοι των Δήμων της Π.Ε. Ηλείας,  εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου και της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, εκπρόσωποι επιστημονικών υγειονομικών φορέων της Ηλείας (Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας) και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας. Το ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι δικαιολογημένα απόντες  είναι γνωστό από την ειδησεογραφία των τοπικών ΜΜΕ.

Οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι απουσίαζαν αδικαιολόγητα, χωρίς να στείλουν εκπρόσωπο, χωρίς να ενημερώσουν έστω το Προεδρείο ή χωρίς να ζητήσουν διαδικτυακή συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης η οποία μπορούσε να εξασφαλιστεί αν η συμμετοχή τους δια ζώσης ήταν αδύνατη. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την αναίτια  απουσία από πρωτοβουλίες που αφορούν ένα τόσο φλέγον ζήτημα για τη δημόσια υγεία στην Ηλεία όπως η έλλειψη  ιατρών από τα νοσοκομεία της. Τα ανωτέρω αφορούν όλους τους αδικαιολόγητα απόντες, ισχύουν όμως ιδιαίτερα για την απουσία εκπροσώπησης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την 6η Υ.Πε και την Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι κατά την συνδιάσκεψη διαπιστώθηκε γενικά συμφωνία προς την κατεύθυνση  διεκδίκησης της ένταξης της Ηλείας στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περί δυσπρόσιτων περιοχών οι οποίες θα περιλαμβάνονται  σε σχετικό νομοσχέδιο που θα φέρει ο Υπουργός Υγείας στην Βουλή, το οποίο αποτελεί και θέση του Συλλόγου, η οποία ήδη έχει υποστηριχθεί σε ανοιχτή επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας (31/5/2021). Με τον τρόπο αυτό θα δοθούν σημαντικά κίνητρα σε νέους ιατρούς να στελεχώσουν τις δομές υγείας στην Ηλεία. Αξίζει παράλληλα   να σημειωθεί ότι κατά την συνάντηση  του Προεδρείου του Ιατρικού  Συλλόγου με την Βουλευτή Ηλείας Ν.Δ.  κα  Διονυσία-Θεοδώρα  Αυγερινοπούλου στις 9/7//2021, την οποία ζήτησε η ίδια η κα Βουλευτής καθώς λόγω σοβαρού κωλύματος ήταν αδύνατη η παρουσία της στην συνδιάσκεψη, η  κα Αυγερινοπούλου  δήλωσε ότι, σε πρόσφατη συνάντησή της  με θέμα το Γ.Ν. Ηλείας με τον Υπουργό Υγείας, ο τελευταίος υποσχέθηκε  την ένταξη της Ηλείας στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περί δυσπρόσιτων περιοχών του νέου νομοσχεδίου. Ελπίζουμε ο Υπουργός να τηρήσει την υπόσχεσή του καθώς υπόσχεση  κυβερνητικού παράγοντα προς Βουλευτή συνιστά υπόσχεση προς το  σύνολο των πολιτών της περιοχής, εν προκειμένω της Ηλείας, την οποία  ο/η Βουλευτής εκπροσωπεί.

Επίσης από πολλούς συμμετέχοντες στην συνδιάσκεψη διατυπώθηκε η θέση να παραμείνουν οι φορείς σε ετοιμότητα για περαιτέρω κινητοποιήσεις ακόμη και για  αποστολή  αντιπροσωπίας στον Υπουργό Υγείας αν δεν δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, θέση που υιοθετούμε.

Σίγουρα ενδεχόμενη ένταξη της Ηλείας στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου αναμενόμενου νόμου δεν συνιστά οριστική λύση των προβλημάτων δημόσιας υγείας τα οποία είναι πολύπλευρα και  έχουν βαθειά χρόνια αίτια, τόσο τοπικά όσο και γενικότερα πανελλαδικά, για τα οποία απαιτείται ριζικότερη και ευρύτερη αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ., τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικώς. Ωστόσο η λύση αυτή της ένταξης στις δυσπρόσιτες περιοχές, ενδεχομένως αποτελέσει ένα πρώτο άμεσης απόδοσης σωτήριο μέτρο που θα αποτρέψει το τοπικό Ε.Σ.Υ. από την κατάρρευση, γι΄ αυτό και είναι απολύτως αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας παραμένει σε επαγρύπνηση για νέες παρεμβάσεις αν χρειασθεί σχετικά με αυτό το άκρως επείγον και φλέγον θέμα δημόσιας υγείας».

Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος Χρ. Γιαννικούλης και ο ΓΓ Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος