FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητώντας τη χρυσή τομή…

Ημερομηνία: 03-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Συνεδρίασε η επιτροπή παρακολούθησης για τη νέα πτέρυγα του Γ.Ν. Αμαλιάδας – Αυτοψία στο χώρο

Τον τρόπο που θα ολοκληρωθεί,  μετά από 13 χρόνια στασιμότητας,  η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αμαλιάδας και θα σβήσει έτσι από τον ορίζοντα κάθε υποψία υποβάθμισής του, αναζητούν από κοινού, ο δήμος Ήλιδας, η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας. Στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, που προήδρευσε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ξεκαθαρίστηκε πως πρόθεση του υπουργείου είναι να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να ολοκληρωθεί το έργο. Στην αυτοψία που έγινε στο χώρο, φάνηκε πως στην ουσία το ισόγειο έχει ολοκληρωθεί, ο ανάδοχος έχει κηρυχθεί έκπτωτος, ενώ αν και στον πρώτο όροφο απομένουν αρκετές εργασίες, έχει γίνει διακοπή εργασιών λόγω μη πληρωμής του λογαριασμού.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που συμμετείχαν μηχανικοί του δήμου και ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Διαμαντόπουλος, ο δήμαρχος κ. Χριστοδουλόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως γίνεται καταγραφή των έργων που έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και εκείνων που απομένουν για να παραδοθεί. Επισήμανε πως υπάρχει πολιτική δέσμευση για ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας και ουσιαστικά βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του έργου.

Σχολίασε πως ουσιαστικά το ισόγειο έχει ολοκληρωθεί, ενώ για τον όροφο, το υπουργείο θα πληρώσει τον τελευταίο λογαριασμό και θα δώσει το χρονικό περιθώριο στον εργολάβο να ολοκληρώσει τις εργασίες. Διαφορετικά θα ακολουθηθούν οι νομικές διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτος και να αναλάβει το έργο συνολικά το υπουργείο Υγείας.

Μετά την αυτοψία ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε πως «… το έργο σέρνεται από το 2004. Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του και υπάρχουν χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν έχουν τηρηθεί. Αρκεί να σας πω ότι έχουν εκταμιευτεί πάνω από 4 εκατ. ευρώ και το έργο δεν έχει τελειώσει. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η βούληση από το υπουργείο Υγείας «να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα» και να ολοκληρωθεί το έργο.

Νομίζω ότι και ο δήμος Ήλιδας έχει κατανοήσει, γιατί η τεχνική του υπηρεσία είναι αυτή που επιβλέπει το έργο, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Θα προσθέσω ότι υπάρχει και μια έκθεση από το γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης που επισημαίνει προβλήματα στην εκτέλεση του έργου. Εμείς ως Γ.Ν. Ηλείας θα ζητήσουμε αναλυτικά το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά μπορούμε να επανεκκινήσουμε το έργο και αυτό προέκυψε και από τη σημερινή συνάντηση αλλά και κυρίως από την επαφή που είχαμε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την οποία πήραμε διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα επανεκκινηθεί και αυτή τη φορά είμαστε αισιόδοξοι ότι η υπόσχεση θα υλοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Επισήμανε πως θα περιμένει την αποτύπωση των μηχανικών που πραγματοποίησαν την αυτοψία για να έχει μια εικόνα για τις υπολειπόμενες εργασίες. Τόνισε δε πως δεν θεωρεί πως το θέμα είναι οικονομικό, καθώς υπάρχουν πιστώσεις για την ολοκλήρωση του έργου και συμπλήρωσε πως είναι κοντά το τέλος και η ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας.  Αισιόδοξος για την τελική θετική έκβαση δήλωση και ο διοικητής του Γ.Ν. Αμαλιάδας Γιάννης Λέντζας.

Το ιστορικό του έργου

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας του έργου, τόσο για το ισόγειο, όσο και για τον όροφο, Γιάννης Δουβίκας, μίλησε για το ιστορικό του έργου, λέγοντας πως το 2007 είχε κατασκευαστεί το 73% του ισογείου και δεν μπορούσαν να γίνουν οι υπολειπόμενες εργασίες σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία, αν δεν γίνει ο όροφος. «Ξεκινήσαμε να κάνουμε τον όροφο το 2009, υπήρξαν καθυστερήσεις λογαριασμών, λόγω μη πληρωμής έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Η Τεχνική Υπηρεσία έσπευσε να με κηρύξει έκπτωτο για ένα 3% του έργου στο ισόγειο, που υπολείπεται. Δεν ξέρω τα κίνητρα, αν είναι πολιτικά ή ουσιαστικά βάσει νόμου. Εγώ δηλώνω πως το έργο είναι σε διακοπή εργασιών λόγω οριακής προθεσμίας (ισόγειο) με την απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μπορεί να προβούμε και σε διάλυση ως ανάδοχοι του έργου. Στον όροφο έχουμε υποβάλει λογαριασμό εδώ και ένα χρόνο. Δεν έχει πληρωθεί ακόμα και είναι σε διακοπή εργασιών λόγω μη πληρωμής του λογαριασμού. Αν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός θα είναι προχωρήσει ο όροφος, όπου απαιτείται και συμπληρωματική σύμβαση, όπως αναφέρει και η Τεχνική Υπηρεσία με έγγραφό της, για να ολοκληρωθεί».

Ο κ. Δουβίκας σχολίασε πως το έργο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι ενιαίο, παρά μόνο ως κέντρο υγείας. Σχολίασε δε, πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι τους οποίους παραθέτει σε έγγραφο ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μετά από έλεγχο, όπου υπάρχουν ευθύνες της Τεχνικής Υπηρεσίας σε ότι αφορά το ισόγειο, ενώ του επιβλήθηκε και ρήτρα την οποία χαρακτήρισε παράνομη. «Δεν έχω καταφύγει στη Δικαιοσύνη γιατί με ενδιαφέρει να γίνει το νοσοκομείο και εμένα ως πολίτη της περιοχής, γιατί θα εξυπηρετήσει πολύ κόσμο. Είχα στείλει επιστολή στον δήμαρχο που του ανέφερα τις λύσεις που υπάρχουν και αν είχε γίνει αυτό, το νοσοκομείο θα ήταν έτοιμο τώρα.

Και τώρα υπάρχει λύση, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι αντικειμενικά, χωρίς να προσπαθεί να ρίξει ευθύνες ο ένας στον άλλο. Ευθύνες υπάρχουν πολλές. Σε εμένα υπάρχουν έγγραφα πως δεν υπάρχουν ευθύνες ουσιαστικές για την πορεία του έργου. Το έργο είχε διακοπεί για έξι χρόνια από την τεχνική υπηρεσία. Αναγνώριζαν ότι πρέπει να γίνει όροφος και τώρα έχουν αλλάξει όλα» είπε συμπληρώνοντας πως αν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια θα τελματώσει το έργο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος