FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητώντας τη χρυσή τομή: Π.Ε. Ηλείας, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ και ΔΕΗ για τις οφειλές

Ημερομηνία: 05-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Το σήριαλ με το θέμα της ηλεκτροδότησης του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ στην Ηλεία δεν έχει τέλος. Χθες ένας ακόμα ΤΟΕΒ αυτός του Πελοπίου, πήρε ανάσα έως τις 5 Σεπτεμβρίου με έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Πύργου. Όμως στη σύσκεψη που συγκάλεσε η ΔΑΟΚ Ηλείας με τη συμμετοχή του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, των έξι ΤΟΕΒ του νομού, αλλά και εκπροσώπων της ΔΕΗ, αναζητήθηκε η χρυσή τομή, ώστε να πάρει ανάσα ο αγροτικός κόσμος που βρίσκεται απέναντι από το αδιέξοδο.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ Α’ και Β’ Πύργου

Επιταλίου, Πελοπίου και Μυρτουντίων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις οφειλές προς της ΔΕΗ. Νωρίτερα υπήρξε συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου με τα στελέχη της ΔΑΟΚ και τον αναπληρωτή διευθυντή της ΔΕΗ – Υπευθύνου Μεσαίων Πελατών Γιάννη Καραμπατάκη για το ίδιο θέμα. Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος, εκ μέρους της ΔΕΗ δεν υπήρξε κάποια νέα πρόταση, αλλά ζητήθηκε η παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα. Ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε πως πρέπει να εξευρεθεί λύση καθώς είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες από την καταστροφή που θα επιφέρει μια πιθανή διακοπή του ρεύματος. «Έχω την αίσθηση πως η ΔΕΗ έχει πιεστεί με έναν τρόπο από τις δύο προσωρινές διαταγές και βλέπει ότι το πράγμα θα τραβήξει σε βάθος χρόνου που μπορεί να μας πάει και κοντά στο χειμώνα. Αρά θα πρέπει να δει και από τη δική της πλευρά τι ακριβώς πρέπει να κάνει αξιολογώντας ταυτόχρονα και τα προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα στο νομό με τις καιρικές καταστροφές που έχουν πλήξει πολλούς από τους ΤΟΕΒ και τους παραγωγούς ιδιαίτερα, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μια μικρή και κατεστραμμένη σοδιά και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις των ΤΟΕΒ. Η πρόταση που κάναμε και η επιμονή μας είναι ότι θα πρέπει να ξαναδούν τόσο την προκαταβολή και τον αριθμό των δόσεων. Αν μείνουμε στο 30% προκαταβολή και 24 δόσεις οι περισσότεροι αν όχι όλοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ζήτησα λοιπόν να γίνουν περισσότερο ελαστικοί. Καταλαβαίνω πως πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρία αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως στο πλαίσιο του ανταγωνισμού προέχει ένα δημόσιο αγαθό που είναι το ρεύμα και μάλιστα σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που είναι οι αγρότες, εκτεθειμένη σε όλους τους κινδύνους με συνθήκες κρίσης» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας. Σημείωσε ακόμα πως ίσως και οι 100 δόσεις να μην αποτελούν την πιο συμφέρουσα λύση λόγω επιτοκίου και θα πρέπει να υπάρξει άλλη πρόταση.

Να είναι βιώσιμη η λύση των 100 δόσεων

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Φάμελος ζήτησε από τη ΔΕΗ να δώσει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με καλύτερους όρους ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μπέκυ Σπυροπούλου αναφέρθηκε στην καλή πρόθεση που έχουν επιδείξει από την πλευρά τους οι οργανισμοί για το θέμα. Όμως από την πλευρά τον ΤΟΕΒ επισημάνθηκε η ανάλγητη στάση που παρουσιάζει η ΔΕΗ. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου Νίκος Μπακοβασίλης τόνισε πως η περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα πρέπει να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης λόγω των συνθηκών. Δήλωσε πως είχε αποφασίσει ο ΤΟΕΒ να μην ακολουθήσει τη δικαστική οδό και κατέθεσε στη ΔΕΗ το ποσό των 100.000 ευρώ συν τους τρέχοντες λογαριασμούς, ενώ προτάθηκε να κατατεθούν ακόμα 50.000 ευρώ για τις οφειλές. Όμως η στάση της ΔΕΗ ήταν σκληρή που ενημέρωνε πως θα κόψει το ρεύμα. «Αν δεν υπάρξει ρύθμιση 80-100 δόσεων τότε ας το κόψουν, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουμε να πληρώσουμε. Είναι βασικό να είναι βιώσιμη η ρύθμιση των δόσεων» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου Γιάννης Αρβανιτάκης χαρακτήρισε ως βιώσιμη τη λύση των 100 δόσεων, αλλά υπερβολικά τα επιτόκια της ΔΕΗ και μίλησε για το δρόμο της εξυγίανσης που έχει ακολουθήσει η διοίκηση του οργανισμού. Η απάντηση από τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ ήταν πως το επιτόκιο του 6% είναι επιβεβλημένο, όταν η εταιρία δανείζεται με μεγαλύτερο ποσοστό από τις τράπεζες και οι θεσμοί ζητούν από τη ΔΕΗ να έχει δημόσιο χαρακτήρα στα οικονομικά της και ιδιωτικό σε θέματα ανταγωνισμού. Έτσι σημείωσε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων θα ήταν ασύμφορη για τους ΤΟΕΒ.

Εκ μέρους του ΓΟΕΒ ο Κυριάκος Μπίστας είπε στον εκπρόσωπο της ΔΕΗ πως ο οργανισμός είχε αναφέρει σε επιστολή την περίπτωση ένταξης του στο πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού μέσω φωτοβολταϊκών, κάτι για το οποίο η εταιρία δεν απάντησε ποτέ.

Τη συνδρομή της Πολιτείας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για μείωση του κόστους, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος, ενώ τη δική του πρόταση ρύθμισης κατέθεσε ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου Πέτρος Θεοδωρέλος με 10% προκαταβολή και 70 δόσεις τουλάχιστον. Η άποψη του νομικού εκπροσώπου των ΤΟΕΒ Βασίλη Λίμουρα ήταν να συγκροτηθεί επιτροπή με την ευθύνη της ΔΑΟΚ ώστε να καταθέσουν οι οργανισμοί τις προτάσεις τους για διακανονισμό με τη ΔΕΗ, η οποία και έγινε δεκτή από όλους, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ τόνισε πως θα μεταφέρει τις προτάσεις που τέθηκαν στη διοίκηση της εταιρίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος