FOLLOW US: facebook twitter

Κυρίαρχος στόχος η δημιουργία Θεματικού Μουσείου Σταφίδας στον Πύργο: Ανέλαβε δράση ο νεοσύστατος «Όμιλος Φίλων Σταφίδας»

Ημερομηνία: 26-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Η ανάδειξη της αξίας του «μαύρου χρυσού» της Ηλείας βασικός σκοπός του Ομίλου που παρουσιάστηκε χθες στο ΕΒΕ Ηλείας από το προσωρινό Δ.Σ.

Με όραμα την ανάδειξη της αξίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, του «μαύρου χρυσού» της Ηλείας, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο νεοσύστατος «Όμιλος Φίλων Σταφίδας».

Ένας Όμιλος που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο και επιδιώκουν την ανάπτυξη του, μέσω της ανάδειξης και της διατήρησης της μνήμης του εμβληματικού προϊόντος της Ηλείας που βασίζεται στο τρίπτυχο «Παρελθόν- Παρόν- Μέλλον τη σταφίδας».

Ο Όμιλος απευθύνεται κυρίως στους παραγωγούς της μαύρης σταφίδας, αλλά και σε όλους τους κατοίκους των περιοχών παραγωγής της. Οραματικός στόχος και προτεραιότητα  του  Ομίλου είναι η δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο και η ανάδειξη της διατροφικής αξίας της σταφίδας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Η ίδρυση του Ομίλου ουσιαστικά γίνεται από  αποφοιτήσαντες από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου Ηλείας (Α.Γ.Α.Π.Η.) στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ως παιδιά βιώσαμε τις δυσκολίες της καλλιέργειας της σταφίδας και θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι στους γονείς και τους παππούδες μας να ασχοληθούμε με το εμβληματικό αυτό προϊόν του τόπου μας και να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη μέσα από την επιδίωξη ίδρυσης Θεματικού Μουσείου Σταφίδας αλλά και να καταγράψουμε την τωρινή κατάσταση ώστε όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της σταφίδας στις σημερινές οικονομικές συνθήκες» επισήμανε ο προσωρινός πρόεδρος του Ομίλου κ. Ηλίας Ανδριόπουλος προσθέτοντας πως επιμένουν στο «όλοι μαζί» γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί συστράτευση της κοινωνίας, των αρχών του νομού, των πολιτών και πρώτιστα των σταφιδοκαλλιεργητών.

«Έχουμε επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να στρατευτούμε  στην προσπάθεια αυτή. Εργαλεία για τη μελλοντική στρατηγική μας αυτή είναι η επανασύσταση του Ινστιτούτου Σταφίδας στον Πύργο, την οποία θα επιδιώξουμε να γίνει. Για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει με επίσκεψη μας και τους πέντε βουλευτές της Ηλείας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μητρόπουλο, τον Δήμαρχο Πύργου και απ’ όλους έχουμε εισπράξει θετικά σχόλια» κατέληξε ο κ. Ανδριόπουλος.

Ακολούθως, ο κ. Ανδρέας Βαρώτσος, πρ. Βιοκαλλιεργητών και σταφιδοκαλλιεργητών Ηλείας, αναφέρθηκε στους στόχους και στις προτεραιότητες που έχουν θέσει εκτός από το Μουσείο που είναι:

1. H επανασύσταση του Ινστιτούτου Σταφίδας. Θα ασχοληθεί από το πολλαπλασιαστικό υλικό και την καλλιέργεια, μέχρι τη διάθεση της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

2. Ισχυρισμός υγείας. Είναι γνωστή η θρεπτική και θεραπευτική αξία της σταφίδας.

3. Διαφήμιση. Καμπάνια για τη μοναδική αξία της σταφίδας.

4. Δημιουργία νέων προϊόντων.

«Η κορινθιακή σταφίδα είναι το μονοπωλιακό εκείνο προϊόν που θα μπορούσε να αποτελεί αιχμή του δόρατος για την αγροτική οικονομία όπως παλιότερα, αν είχε αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη φροντίδα. Σεβόμενοι την ιστορία και την προσφορά της, αξίζει να γίνει προσπάθεια για την διάσωση της και την τοποθέτηση της στη θέση που της ανήκει. Πεποίθηση μας είναι ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει και της το οφείλουμε. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση από την Περιφέρεια και συγκεκριμένα να είναι το εμβληματικό της προϊόν. Το όραμα μας αφορά στην ανάδειξη της αξίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση παρουσίασης, απεύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος ο οποίος και χαρακτήρισε σοβαρή την προσπάθεια του Ομίλου με συγκεκριμένη κατεύθυνση τονίζοντας ότι προσβλέπουν στην συνεργασία αλλά και στη βοήθεια όλων των Ηλείων εντός και εκτός Νομού για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Συντονιστής της χθεσινής εκδήλωσης παρουσίασης ήταν ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, εκδότης εφημερίδας στο Γαλάτσι ενώ στο πάνελ συμμετείχαν ακόμα ο Σάκης Τραμπαδώρος, ιστορικός- οικονομολόγος, ο Γιώργος Πένταρης στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και η Κατερίνα Αλεξοπούλου Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, καθηγήτρια του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.

Την παρουσίαση των στόχων και των σκοπών του Ομίλου, παρακολούθησαν σταφιδοπαραγωγοί, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Έργο Πολιτών» Αντώνης Καράμπελας και «Όραμα Δημιουργίας» Γιάννης Αργυρόπουλος, κ.α.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδρυτικά μέλη του Ομίλου μεταξύ άλλων είναι οι οινοποιοί Σάκης Μπριτζίκης, Χρήστος Κανελλακόπουλος, Σάκης Σταυρόπουλος αλλά και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου και ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος