FOLLOW US: facebook twitter

“Ανάποδες” πλημμύρες στον Αλφειό

Ημερομηνία: 18-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

alfeios-plimires-provlimmata-apostraggistiko-diktio5

Πίσω από τα αναχώματα λόγω προβλημάτων στο αποστραγγιστικό δίκτυο

Αν και τα θυροφράγματα είναι ορθάνοιχτα τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποφεύχθησαν

Ορθάνοιχτα είναι τις τελευταίες ώρες τα θυροφράγματα στο φράγμα του ποταμού Αλφειού, όμως οι πλημμύρες δεν αποφεύχθηκαν. Για την ακρίβεια ήρθαν σε εκτάσεις πίσω από τα αναχώματα, ενώ μπροστά από αυτά, η στάθμη του νερού ανεβαίνει αλλά δεν απειλεί ιδιαίτερα. Ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων επιχειρεί να εντοπίσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον κεντρικό αύλακα που οδηγεί προς το αντλιοστάσιο της περιοχής, το οποίο δυστυχώς λειτουργεί μόνο με μια αντλία, σε μια χρονική περίοδο που και οι δύο που κανονικά διαθέτει δεν επαρκούν, λόγω του όγκου των νερών που συγκεντρώνονται στην περιοχή. Στο σημείο των παρεμβάσεων βρέθηκε η βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη που νωρίτερα έκανε αυτοψία στο φράγμα του Αλφειού.

alfeios-plimires-provlimmata-apostraggistiko-diktio1

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γιάννης Δάγκαρης σε δηλώσεις του αφού ευχαρίστησε την βουλευτή Ηλείας για το ενδιαφέρον της τόνισε πως λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε στην περιοχή απειλούνται περιουσίες και αγρότες. Επισήμανε πως τα θυροφράγματα λειτουργούν και δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα μέσα στην ενεργή κοίτη του ποταμού, όσο στις εκτάσεις πίσω από τα αναχώματα. «Είναι ιδιοκτησίες που βρίσκονται έξω από το ανάχωμα και οι άνθρωποι εδώ έχουν δημιουργήσει περιουσίες εγκαταστάσεις όλα αυτά τα χρόνια και αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορείται από την πλευρά που βρισκόμαστε τώρα. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει τακτική απορροή στα νερά του αποστραγγιστικού το οποίο κατευθύνεται παράλληλα με το προστατευτικό ανάχωμα του Αλφειού. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για αυτό.

alfeios-plimires-provlimmata-apostraggistiko-diktio4

alfeios-plimires-provlimmata-apostraggistiko-diktio3

 

Εμείς σήμερα κάναμε αυτή την επιχείρηση εδώ, χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. Πήραμε την πρωτοβουλία για να διαπιστώσουμε μήπως έχουμε και εδώ πρόβλημα. Γιατί το υπόλοιπο αποστραγγιστικό έχει καθαριστεί στο πλαίσιο του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά εκεί δεν υπάρχει θέμα. Τώρα το θέμα είναι και το αντλιοστάσιο που πρέπει να λειτουργεί και με τις δύο αντλίες αυτή την περίοδο για να καλύπτει την ποσότητα που καταλήγει στη λίμνη μπροστά από το αντλιοστάσιο, αλλά το σημαντικότερο και το ουσιαστικότερο έργο πρέπει να είναι η διώρυγα που θα έχει τακτική απορροή από τη λίμνη που βρίσκεται μπροστά από το αντλιοστάσιο, μετά το φράγμα του Αλφειού. Μόνο έτσι θα ηρεμίσει κατά κάποιο τρόπο η περιοχή» εξήγησε ο κ. Δάγκαρης.

alfeios-plimires-provlimmata-apostraggistiko-diktio2

alfeios-plimires-provlimmata-apostraggistiko-diktio7

alfeios-plimires-provlimmata-apostraggistiko-diktio

Στον Αλφειό και η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Από την πλευρά της η Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, τόνισε πως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νομό, οι πλημμύρες είναι κάτι το αναμενόμενο. «Ήθελα να δω την κατάσταση του φράγματος επειδή και αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που το παρακολουθούμε εδώ και αρκετά χρόνια με τα θυροφράγματα που όσο δεν ανοίγανε υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα στις γύρω περιοχές. Τώρα αυτά έχουν ανοίξει και το νερό ιδιαίτερα ορμητικό ρέει κανονικά. Όπως είπε και ο κ. Αντιδήμαρχος με μία αντλία λειτουργεί στην ουσία του αντλιοστάσιο, πράγμα το οποίο υπάρχει μια υστέρηση. Κάποιες μικρές παρεμβάσεις καθαρισμού σε λεκάνες απορροής και κανάλια θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα και να μην περιμένουμε να πιάσουν οι βροχές να πλημμυρίσουμε για να γίνουν. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει από το καλοκαίρι. Όλοι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, κανένας δεν είναι απέναντι στον άλλο, ασχέτως ιδεολογικών πεποιθήσεων, σημασία έχει ότι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και με πείσμα και με ιδιαίτερη ένταση προσπαθούμε και στα υπουργεία να μεταφέρουμε όποια προβλήματα υπάρχουν. Αρκεί να έχουμε μια καλή ενημέρωση και συνεργασία μαζί τους για να μπορούμε να τα προωθούμε και να έχουμε την εικόνα πως είναι τα πράγματα» κατέληξε η κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη.

alfeios-plimires-provlimmata-apostraggistiko-diktio6

Γ. Χατζόπουλος: “ Προβλήματα στα εσπεριδοειδή και την κορινθιακή σταφίδα»

Παρόντας στο σημείο ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Χατζόπουλος, που επισήμανε πως για άλλη μια φορά η περιοχή δοκιμάζεται. Τόνισε πως η παρέμβαση που έκαναν οι κάτοικοι των Μακρισίων προς την Εισαγγελέα είχε αποτέλεσμα και άνοιξαν τα θυροφράγματα και τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι περιορισμένα. Μιλώντας για τα σημεία που πλημμύρισαν πίσω από τα αναχώματα ανέφερε ότι «… υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα εσπεριδοειδή αλλά έχουν πλημμυρίσει και εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας. Πρόκειται για εκτάσεις πίσω από το ανάχωμα. Το πρόβλημα είναι έντονο όχι στην κοίτη του ποταμού, αλλά εκτός αυτής. Και το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι προς την περιοχή «Ράσα» πιο κοντά στα Καλυβάκια, όπου υπάρχουν σοβαρές πλημμύρες στα πορτοκάλια. Εμείς θέλουμε να γίνεται έγκαιρα ο καθαρισμός, καλή η παρέμβαση από το δήμο αλλά αυτά γίνονται το καλοκαίρι. Θα θέλαμε ο δήμαρχος να έχει προνοήσει πριν τις πλημμύρες και όχι όταν πλημμυρίζουμε φέρνουμε το μηχάνημα για να καθαρίσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος