FOLLOW US: facebook twitter

Αμαλιάδα: Το κέντρο της πόλης αλλάζει όψη…

Ημερομηνία: 05-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

anaplash-amaliada2

Παραδίδεται το έργο ανάπλασης και βιοκλιματικής αναβάθμισης

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, η ανάπλαση και βιοκλιματική αναβάθμιση του κέντρου της Αμαλιάδας, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.

anaplash-amaliada01

Πολύ λίγα είναι αυτά που απομένουν για την παράδοση του έργου, όμως η νέα εικόνα της πόλης έχει πλέον σχηματιστεί. Και αποδεικνύεται πως η ταλαιπωρία που υπέστησαν στο κέντρο οι κάτοικοι άξιζε τον κόπο καθώς η πορεία της Σοχιάς που πλέον είναι υπογειοποιημένη από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της πόλης έως το ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών, έχει αποκτήσει μια εξαιρετική όψη.

anaplash-amaliada6

Η δημόσια διαβούλευση για το έργο τότε προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ ξεκίνησε στα τέλη του 2013. Παράλληλα με την παράδοση της δημοτικής αρχής από τον Γιάννη Λυμπέρη στον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, έγινε και η υπογραφή της σύμβαση με τον ανάδοχο την εταιρία Αντώνης Γ. Ασκούνης ΑΤΕΒΕ, με τελικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Ο συμβατικός χρόνος περαίωσης του έργου ήταν έως τα τέλη Ιουνίου 2015, όμως δόθηκε παράταση και αναμένεται η παράδοση στο επόμενο διάστημα.

anaplash-amaliada1

Το βιοκλιματικό πάρκο, έτσι όπως εξελίχθηκε αποτελεί τη συνέχεια της ανάπλασης του ανατολικού τμήματος της Σοχιάς και θα εκτείνεται μέχρι τις σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου και Φιλικής Εταιρείας. Η κατασκευή του έργου έχει διπλό στόχο. Από τη μια η αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της Αμαλιάδας. Από την άλλη η δημιουργία των προϋποθέσεων μείωσης της θερμοκρασίας στην περιοχή κατά δύο με τρεις βαθμούς, κάτι το ευεργετικό κατά τους θερινούς μήνες.

anaplash-amaliada3

Η ανάπλαση αφορά μια έκταση 25 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, από το πάρκο Μπελογιάννη μέχρι και τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ. Στο τμήμα αυτό περικλείεται η πλατεία του Δημαρχείου, τμήμα της οδού Δεληγιάννη και της Ρήγα Φεραίου, θα φυτευτούν συνολικά βάσει της σύμβασης 600 δέντρα ύψους 4-5 μέτρων και 2000 θάμνοι, αναρριχόμενα ποώδη φυτά, ενώ έχουν δημιουργηθεί σιντριβάνια και τμήματα με τρεχούμενα νερά. Στην συμβολή των οδών Ερμού και Πύρρωνος έχουν τοποθετηθεί 12 βρύσες που σηματοδοτούν την ώρα και τρεις μικροί πίδακες νερού που ανταποκρίνονται στα τέταρτα.

anaplash-amaliada5

Επίσης υπάρχουν τμήματα ποδηλατοδρόμων, ενώ έχουν γίνει δαπεδοστρώσεις, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, έχουν τοποθετηθεί πέργκολες και αναπτύσσονται κερκίδες για την διοργάνωση εκδηλώσεων. Τα φωτιστικά σώματα τύπου Led υποστηρίζονται από φωτοβολταϊκά πάνελ, δίνοντας αυτονομία στο νυχτερινό φωτισμό στο κέντρο της πόλης. Εντυπωσιακά είναι και τα νέα παγκάκια, οι κάδοι απορριμμάτων και οι βρύσες για τους πολίτες.

anaplash-amaliada4

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σε ένα σύντομο σχόλιο του για την ανάπλαση του κέντρου και τη βιοκλιματική αναβάθμιση τόνισε πως «… είναι ένα έργο που κάναμε τεράστιο αγώνα για να το αποπερατώσουμε και που θα αλλάξει την όψης της πόλης μας με ανάπλαση σε 25 στρέμματα στο κέντρο. Σε λίγα χρόνια θα αποτελεί μια όαση στην πόλη.

anaplash-amaliada8

Ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και εμείς το ολοκληρώνουμε. Δεν είναι ανάγκη να πω τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και που ευτυχώς ξεπεράσαμε. Σημασία έχει πως το έργο τελειώνει και σε λίγο θα παραδοθεί στους πολίτες για να το χαρούν. Πρόκειται για το δυτικό τμήμα της Σοχιάς και ολοκληρώνει το σκεπαστό τμήμα από το γήπεδο της πόλης έως τις σιδηροδρομικές γραμμές».

anaplash-amaliada7


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος