FOLLOW US: facebook twitter

Αμαλιάδα: Δίχως τέλος η διαμάχη για τη λαϊκή αγορά

Ημερομηνία: 20-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

laiki-amaliadas-diamaxi

Νέος γύρος έντασης άνοιξε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο χώρο της λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας. Σύμφωνα με καταγγελίες της δημοτικής αρχής Ήλιδας μικροπωλητές που ανήκουν στο χώρο των αντιδρώντων για τη σημερινή λειτουργία της λαϊκής αγοράς, απέκλεισαν το χώρο, κλείδωσαν με λουκέτα και αλυσίδες τις πόρτες και δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της. Η λαϊκή αγορά άνοιξε μετά τις έντεκα το πρωί με παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ωστόσο για τη γενικότερη στάση της αστυνομίας στο θέμα ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και οι συνεργάτες του άφησαν αιχμές λέγοντας πως κάποιοι έχουν ευθύνη που δεν έκαναν σωστά το καθήκον τους. Μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τόνισαν πως με έγγραφα του ο δήμος είχε ενημερώσει από στις 15 Φεβρουαρίου ζητώντας τη συνδρομή της Αστυνομίας για την τήρηση της τάξης και από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε υπάρχουν ευθύνες.

Η ένταση

Οι μικροπωλητές αιφνιδίασαν καθώς τις τρεις τα ξημερώματα κατέλαβαν και απέκλεισαν την είσοδο στο χώρο της λαϊκής. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να οξύνονται οι εντάσεις και σχεδόν στις 11 το πρωί οι αστυνομικοί έκοψαν τις αλυσίδες και τα λουκέτα που υπήρχαν στις εισόδους της λαϊκής. Μετά την πρωινή ένταση κατατέθηκαν μηνύσεις από τις δύο πλευρές δήμο και μικροπωλητές, στην Αστυνομία και οι τρεις πρόεδροι των μικροπωλητών κ.κ. Τομαρόπουλος, Παναγόπουλος και Παναγιωτακόπουλος συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, με την κατηγορία για παράνομη κατάληψη χώρου και παράνομη βία και κρατήθηκαν έως το μεσημέρι της Κυριακής.

Τι ανέφερε η δημοτική αρχή

Στη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ήλιδας ζήτησε συγνώμη από τους δημότες και τους πωλητές ευπαθών προϊόντων για τη μη λειτουργία της λαϊκής και έβαλε κατά της Αστυνομίας για τη μη διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της λαϊκής. «Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι θα επιβάλλουν με το ζόρι την άποψή τους, ζητήσαμε να πάρει μέτρα η Αστυνομία, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αυτό σήμερα. Κάποιοι έχουν ευθύνες. Ο αντιδήμαρχος πήγε εκεί το πρωί, εμείς δεν πήγαμε για να μην πυροδοτήσουμε την κατάσταση και δεν θα φτάναμε στο σημείο να σπάσουν οι κλειδαριές στις 10 το πρωί εάν είχαν ληφθεί μέτρα». Συμπλήρωσε πως η λαϊκή λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο 16 χρόνια βάσει αποφάσεων και ο δήμος δεν υποχωρεί στο θέμα αυτό. Ανέφερε πως η απόφαση που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη ήταν κανονιστική και δεν χρειαζόταν να την λάβει ο δήμος. Ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε τους προέδρους των σωματείων πως παρασύρουν τα μέλη και παρανομούν. « Είναι καταδικαστέα η συμπεριφορά τους, αυθαίρετη και παράνομη. Απευθυνθήκαμε στην Αστυνομία και τους έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι πωλητές παρανομούν και πρέπει να λάβει τα μέτρα της για να μην επαναληφθούν αυτά που έγιναν. Τις προηγούμενες φορές αν και προκλήθηκα απέφυγα να υποβάλλω μήνυση γιατί δεν είναι του ύφους και του χαρακτήρα μου, αλλά σήμερα χάριν του δημοσίου συμφέροντος, έπρεπε να υποβάλλω μηνύσεις για να καταλάβουν ότι είναι παράνομοι».

laiki-amaliadas-dimaxi1

Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Νικολακόπουλος εξήγησε πως «… στο χώρο της λαϊκής αγοράς διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις και όφειλε η αστυνομία να διαφυλάξει την τάξη και να επιστρέψει την είσοδο των πολιτών. Προκύπτουν κατά την άποψή μου συγκεκριμένες ευθύνες, εφόσον δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν την τάξη. Η δημοτική αρχή δεν έχει όργανα και δεν είναι υποχρέωσή της να διαφυλάξει με αυτό τον τρόπο την τάξη. Είναι υποχρέωση της αστυνομίας. Όφειλε λοιπόν να το πράξει και δεν το έπραξε» ανέφερε μεταξύ άλλων…

Τι λένε οι εκπρόσωποι των πωλητών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών αγορών «Άγ. Χαράλαμπος», Στέφανος Τομαρόπουλος, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «είχαμε κοινοποιήσει αρχές ότι είναι παράνομη και να εφαρμοστεί η νομοθεσία από τις υπηρεσίες». Περιγράφοντας τι συνέβη το Σάββατο ανέφερε ότι «… πήγα το πρωί για διαμαρτυρία με τον κόσμο και μοίραζα την απόφαση της Αποκεντρωμένης για την λαϊκή. Παράλληλα καλούσαμε το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο να μας πουν τι ισχύει. Με εγκαλούν ότι ήμουν ηθικός αυτουργός και ότι βρισκόμουν εντός χώρου και έκλεισα τις πόρτες. Εγώ ήμουν εκτός χώρου λαϊκής και διαμαρτυρόμουν μαζί με τους υπόλοιπους. Ηθικός αυτουργός για την επίθεση μερίδας πωλητών σε βάρος μας, είναι ο αντιδήμαρχος. Είπε ότι η λαϊκή ήταν νόμιμη αλλά χαρτί που να αποδεικνύει την νομιμότητα δεν προσκόμισε. Μας έβαλαν στα κρατητήρια σαν κακούργους. Συνδικαλιζόμαστε για τη νομιμότητα και βρεθήκαμε στο στόχαστρο» είπε ο κ. Τομαρόπουλος. Παράλληλα κατηγόρησε το δήμο πως «…αυθαιρετεί, δεν υπάρχει κανόνας δικαίου, δεν δέχεται τον ελεγκτή νομιμότητας και καλεί τον κόσμο να παρανομήσει και να γίνει συνεργός σε παράνομη πράξη».

Σήμερα το πρωί αναμένεται να εκδικαστεί στο Αυτόφωρο η μήνυση που έγινε στους προέδρους των συλλόγων πωλητών λαϊκών αγορών. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Τομαρόπουλος ο αγώνας τους δεν σταματά εδώ, καθώς θα θέσουν το θέμα στην υπηρεσία του ΕΣΠΑ, θα κάνουν παράσταση στο ΓΓ της Αποκεντρωμένης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς δηλώνουν πως διώκονται για νόμιμη απόφαση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος