FOLLOW US: facebook twitter

Αδελφοί Αλαχούζοι: «Στην ουσία είμαστε αυτοδίδακτοι!»

Ημερομηνία: 07-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Αδελφοί Αλαχούζοι-Οι «μάγοι» των σπέσιαλ εφέ αποκάλυψαν τα μυστικά τους στο master class του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον Πύργο

Η πορεία τους από τις μαθητικές ταινίες στο… Harry Potter!

Την μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στην μαγεία των  σπέσιαλ οπτικών εφέ στον κινηματογράφο ή το θέατρο, είχαν χθες μαθητές και εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν στον «Ορφέα» στον Πύργο, στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, το master class δύο κορυφαίων του είδους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, των αδελφών Αλαχούζου, με θέμα «Τα εφέ στον κινηματογράφο – Από τον Χάρι Πότερ στη μαθητική ταινία».

Ο Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος ή πιο γνωστοί ως «Αλαχούζοι», οι αφανείς ήρωες πίσω από την οθόνη ή τη σκηνή, κατέθεσαν την εμπειρία τους  από τις συμμετοχή τους  σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές , έχουν  βάλει το χεράκι τους από το «Νησί» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έως τον «Harry Potter», αλλάζοντας εδώ και 27 περίπου χρόνια τα δεδομένα στην Ελλάδα όσον αφορά τα οπτικά εφέ. Βεβαίως έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα μας είπαν, ακόμα και μεγάλα διαφημιστικά πρότζεκτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Γιώργος Αλαχούζος διηγήθηκε το πώς ξεκίνησαν, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αυστραλία με μια διαφορετική κουλτούρα και επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα όταν ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, όμως από πολύ μικροί και τα δύο αδέλφια ασχολούνταν με «περίεργα» για την εποχή και για την ηλικία τους «παιχνίδια» και είχαν μια έμφυτη κλίση στα καλλιτεχνικά την οποία στην πορεία άρχισαν νε εξελίσσουν διαβάζοντας πάρα πολύ και τα πάντα!

Οι Αλαχούζοι για τους λυκανθρώπους τους στην ταινία «Wolf Moon» (μια ανεξάρτητη παραγωγή στις ΗΠΑ) βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Φλόριντα!

 

«Στην ουσία βέβαια είμαστε αυτοδίδακτοι- ανέφερε ο Γιώργος-  όπως και το 90% όλων όσων ασχολούνται στο χώρο μας  και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Το μεράκι γι αυτό που κάνουμε, το πάθος και το πείσμα μας αλλά και η συνεχής έρευνα γιατί από κάθε μας δουλειά μαθαίνουμε, είναι εκείνα που μας βοήθησαν να τα καταφέρουμε. Ποτέ δεν υπήρχαν ειδικές σχολές και όσες υπάρχουν τώρα δεν σε προχωρούν πολύ πέρα από το make – up. Όμως εμάς μας αρέσουν τα δύσκολα πρότζεκτ. Για να κάνεις σωστά ένα εφέ πρέπει να έχεις ποικίλες γνώσεις. Χημείας, μαθηματικών,  ιατρικής, ανατομίας. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι από πολύ απλά και καθημερινά όπως τα… κορν φλέικς έως πολύ περίπλοκα και δεσεύρετα που μόνο στο εξωτερικό μπορούμε πλέον να τα προμηθευτούμε γιατί πολλά εργοστάσια στην Ελλάδα έχουν κλείσει και έτσι τα παραγγέλνουμε από έξω».

Ο Γιώργος Αλαχούζος έφερε και μερικά παραδείγματα λέγοντας ας πούμε ότι το αίμα το φτιάχνουν με γλυκόζη και διάφορες χρωστικές συμπληρώνοντας σαπουνάδα για να μην κολλάει στο μεικ απ. Εξήγησε ακόμα ότι όλα τα εφέ που χρησιμοποιούν από τα πιο απλά μέχρι τα πιο πολύπλοκα που θέλουν επιστημονικές γνώσεις τα φτιάχνουν οι ίδιοι και είναι όλα ψεύτικα, όπως τα μαχαίρια που χρησιμοποιούνται στα θρίλερ. Για μια στολή και μάσκα εξωγήινου που έκαναν σε μια ξένη παραγωγή, χρησιμοπιούσαν ταυτόχρονα 4 κομπιούτερ για να τις δώσουν κίνηση!  Στο «Νησί»- την γνωστή ελληνική τηλεοπτική σειρά που γυρίστηκε στην Σπιναλόγκα- έκαναν  ολόκληρη μελέτη για τους λεπρούς για να μπορέσουν να δώσουν το αποτέλεσμα των Χανσενικών που είδαμε. Μάλιστα είχαν κάνει όπως είπε πολλά περισσότερα από όσα τελικά έδειξε η σειρά.

Βέβαια όπως ανέφεραν και οι δυο, η πιο συγκλονιστική τους εμπειρία ήταν η συμμετοχή τους στον Harry Potter, στην τελευταία ταινία. Όπως είπε ο Ρούλης Αλαχούζος, υπήρχε μια εξαιρετική οργάνωση, παραγωγή, συνέπεια, επαγγελματισμός και απίστευτη συναδελφικότητα απ’ όλη την ομάδα που έλαβε μέρος στην παραγωγή.

Οι αδελφοί Αλαχούζοι κάνουν θαύματα και στην κατασκευή animatronics, όπως εδώ ο εξωγήινος στο διαφημιστικό της Vodafone.

 

Δίπλα τους είχαν ονόματα θρύλους του χώρου μας από 17 χώρες και ο ένας βοηθούσε τον άλλο χωρίς ίχνος από σταριλίκι. Βέβαια σε τέτοιες υπερπαραγωγές τα μπάτζετ είναι διαφορετικά και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται και το κόστος για να κάνεις πειράματα μέχρι να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.  Μόνο η σκηνή της Τράπεζας στον «Harry Potter» κατά πληροφορίες κόστισε ένα εκατομμύριο λίρες.

Οι Αλαχούζοι έδειξαν δείγματα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς από τα πρώτα τους πειράματα όταν ήταν ακόμα μαθητές, μέχρι και τις τωρινές παραγωγές τους. Να σημειώσουμε ότι σε μια από αυτές, για τους λυκανθρώπους τους στην ταινία «Wolf Moon» (μια ανεξάρτητη παραγωγή στις ΗΠΑ) βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Φλόριντα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος