FOLLOW US: facebook twitter

«Αγκάθι» οι οφειλές προς τη ΔΕΗ: Το πρόβλημα των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ επί τάπητος στο υφυπουργό Β. Κόκκαλη

Ημερομηνία: 18-05-2018 | Συντάκτης:

Το θέμα των οφειλών του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ της Ηλείας προς τη ΔΕΗ τέθηκε στην προχθεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη στο ΕΒΕ Ηλείας. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού Νίκος Φάμελος και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ του νομού, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην λειτουργία του οργανισμού. Το ζητούμενο ήταν αν θα εφαρμοστεί η ρύθμιση των 100 δόσεων που θα δώσει ανάσα στους ΤΟΕΒ.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως χρειάζεται να δείξει η ΔΕΗ κοινωνικό πρόσωπο απέναντι στους αγρότες και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο. «Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ είναι σοβαρό και υπαρκτό. Το μάρμαρο δεν θα το πληρώσουν οι αγρότες και δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες. Σίγουρα έχουν γίνει λάθη από κάποιες – όχι όλες – τις διοικήσεις ΤΟΕΒ όλης της χώρας. Πρέπει η ΔΕΗ να δείξει κοινωνικό πρόσωπο. Οι αγρότες έχουν σοβαρότατα προβλήματα, άλλοι από ζημιές, άλλοι από πλημμύρες και πρέπει η ΔΕΗ να δείξει ένα υπεύθυνο κοινωνικό πρόσωπο. Θα είμαστε σε επικοινωνία με τη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να μην υπάρχει η απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η ΔΕΗ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία, έχει διαφορετικά κριτήρια, πλην όμως οφείλει, όπως και εμείς ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ως κυβέρνηση, να ασκήσουμε την επιρροή και  την παρέμβαση μας, ώστε να επιδείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο».

Στο περιθώριο της συνάντηση του υφυπουργού με τους προέδρους των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση του φορέα του, πριν τρεις ημέρες για αυτό ακριβώς το θέμα. «Στη ΓΣ του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων θέσαμε θέμα για τις παλιές οφειλές των μελών που θα βεβαιώσουμε στην Δ.Ο.Υ. από το 1999 έως το 2015. Ήταν το βασικότερο θέμα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας με τη ΔΕΗ. Προσπαθούμε να κάνουμε ρύθμιση και για αυτό ήρθαμε και εδώ να συναντήσουμε τον υφυπουργό».

Και επερώτηση Κουτσούκου

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε και επερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «… παρά τα επανειλημμένα υπομνήματα των  ΤΟΕΒ  και του ΓΟΕΒ και τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ αρνείται να προβεί σε ευνοϊκού χαρακτήρα ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλόμενων από τους ΤΟΕΒ,  έτσι ώστε να  συνεχιστεί ομαλά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλιστεί η άρδευση των καλλιεργειών την θερινή περίοδο.

Με δεδομένο ότι οι ΤΟΕΒ, παρά τις προσπάθειές τους  αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αρνητικών επιπτώσεων στο εισόδημά τους από τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, η εμμονή της ΔΕΗ στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ηλείας, καθώς το κύριο εισόδημα των κατοίκων της προέρχεται από τον αγροτικό τομέα.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να προωθήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις  παρόμοιες με τις 100  δόσεις, προκειμένου να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης διακοπής της ρευματοδότησης των ΤΟΕΒ ;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος