FOLLOW US: facebook twitter

«Αγκάθι» η στέγαση της Πυροσβεστικής

Ημερομηνία: 28-04-2017 | Συντάκτης:

Μόνο δύο κλιμάκια στην Ηλεία διαθέτουν την κατάλληλη στέγη – «προίκα» ειδικών συνθηκών

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ηλεία, σε ότι αφορά τη στέγαση των υπηρεσιών. Οι τρεις από τις τέσσερις κεντρικές υπηρεσίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στους υπάρχοντες χώρους, για τον ένα ή τον άλλο λόγο και μόνο τα δύο κλιμάκια στην Κρέστενα και την Αρχ. Ολυμπία διαθέτουν σύγχρονα ιδιόκτητα κτίρια. Οι υπηρεσίες Πύργου και Λεχαινών είναι στο «νοίκι», ενώ στην Αμαλιάδα οι πυροσβέστες εργάζονται σε ένα πολύ παλιό κτίριο που έχει παραχωρήσει ο δήμος. Αξίζει να πούμε πως το πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής δεν αφορά μόνο την Ηλεία αλλά τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίου, τόνισε πως «η στέγαση των υπηρεσιών του σώματος γενικά είναι ένα θέμα που μπαίνει σιγά – σιγά στο τραπέζι και επανεξετάζεται. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται η αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, που δεν έχουν άλλη χρήση, με στόχο τη μείωση του κόστους αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στέγασης».

Οι «στεγασμένοι»

Στην Ηλεία στο θέμα της στέγασης τυχερά στάθηκαν τα δύο πυροσβεστικά κλιμάκια της Αρχ. Ολυμπίας και των Κρεστένων. Το πρώτο απέκτησε σύγχρονη στέγη ελέω «2004» καθώς η περιοχή αποτέλεσε το επίκεντρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ευνοήθηκε με μια σειρά έργων υποδομής, μεταξύ αυτών και η κατασκευή σύγχρονου κτιρίου για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιοχής. Η Κρέστενα δέχθηκε την χορηγία του Ιδρύματος Λάτση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, για να απαλύνει τις πληγές της. Το παλιό κτίριο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της πόλης δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες, ενώ ας μην ξεχνάμε πως οι τρεις πυροσβέστες που χάθηκαν στην Αρτέμιδα υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο κλιμάκιο. Πλέον έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια υπερσύγχρονο χώρο πλήρως λειτουργικό με επάρκεια για τις ανάγκες. Τέλος εξασφαλισμένο χώρο διαθέτει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου που στεγάζεται στην 117 ΠΜ καλύπτοντας τις ανάγκες της αεροπορικής βάσης.

Οι «άστεγοι»

Οι μεγάλες υπηρεσίες του νομού είναι τρόπον τινά «άστεγες». Στον Πύργο την έδρα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, το κτίριο σύμφωνα με πληροφορίες στον Ανθόπυργο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας. «Στον Πύργο έχει αυξηθεί πάρα πολύ το πυροσβεστικό αντικείμενο τα τελευταία χρόνια, ενώ η υπηρεσία λειτουργεί ενισχυτικά και για τις υπόλοιπες του νομού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι χώροι για τις ανάγκες που υπάρχουν» εξήγησε ο κ. Παπαηλίου. Έτσι και στον Πύργο έχει ξεκινήσει η αναζήτηση νέου χώρου που θα καλύψει τις ανάγκες.

Στην Αμαλιάδα το ακίνητο που έχει από χρόνια παραχωρήσει ο δήμος είναι παλιό ενώ η θέση του δεν βοηθά στη άμεση πρόσβαση στα συμβάντα, ιδίως αυτά εκτός πόλης. Η έδρα της Π.Υ. Αμαλιάδας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό Κολοκοτρώνη και η κυκλοφορία στο σημείο είναι μεγάλη. Το παλιό κτίριο σαφώς δεν χωρά οχήματα και προσωπικό. Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας έχει παραχωρήσει οικόπεδο για την ανέγερση νέου κτιρίου εδώ και πολύ καιρό, όμως αναζητείται η σχετική χρηματοδότηση, πιθανότατα μέσω ΣΔΙΤ.

Τέλος στα Λεχαινά η κατάσταση είναι επίσης προβληματική για την Πυροσβεστική. Ο χώρος παρέχει σχετική επάρκεια για την υπηρεσία, το σημείο που βρίσκεται στον κόμβο Λεχαινών της ΕΟ Πατρών – Πύργου είναι σημαντικό για την επέμβαση προς κάθε κατεύθυνση, όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης του κτιρίου το ζητά για ιδία χρήση με αποτέλεσμα η Π.Υ. Λεχαινών να βρίσκεται απέναντι στον κίνδυνο της έξωσης. Έτσι εξετάζεται άμεσα το θέμα της μεταφοράς της σε άλλο χώρο που θα καλύψει τις ανάγκες της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος