FOLLOW US: facebook twitter

Αγκάθι η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην Ηλεία

Ημερομηνία: 14-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

proskopoi-amea-koini-drasi-1

Κοινή δράση ανάδειξης του προβλήματος με τους προσκόπους και τα άτομα με αναπηρία

 Το θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στις δημόσιες δομές, θέλουν να αναδείξουν οι πρόσκοποί της 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών του Πύργου, με τη συμμετοχή τους σε πανελλήνια εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Άργος τον επόμενο μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάστηκαν με τα μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας ώστε να περάσει η δύναμη της εικόνας και οι εμπειρίες στην κοινωνία και να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

proskopoi-rigopoulos-amea-koini-drasi

Μια περιήγηση στην πόλη του Πύργου ήταν δυστυχώς αρκετή για να αποδείξει πως το θέμα της προσβασιμότητας τόσο στους δημόσιους χώρους και δομές όσο και στα ιδιωτικά καταστήματα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που αποκλείει τα ΑΜΕΑ κοινωνικά.

Έτσι σε συνεργασία με τους προσκόπους καταγράφηκαν τα μη προσβάσιμα σημεία της πόλης αν και το σύνολο της Ηλείας παρουσιάζει την ίδια εικόνα.

«Οι πρόσκοποι μας ζήτησαν γιατί κάνουν μία δράση με θέμα που αφορά την προσβασιμότητα της πόλης και εμείς συνεργαζόμαστε θέλοντας να δείξουμε ότι οι άνθρωποι με αναπηρία είναι αποκλεισμένοι από  όλα. Περάσαμε από όλες τις τράπεζες – πλην της Εθνικής – που είναι μη προσβάσιμες. Τους δείξαμε ότι δεν υπάρχει καν πόρτα που να μας δίνει το δικαίωμα να βγούμε, αλλά ούτε και ράμπα γιατί έχει σκαλοπάτια. Πήγαμε στον ΟΤΕ που είναι και πάλι με σκαλοπάτια και δεν γίνεται να μπούμε μέσα και να πληρώσουμε το λογαριασμό μας ή να κάνουμε το οτιδήποτε όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Συνεχίσαμε στο ΙΚΑ που έχει άμεση επαφή με τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά είναι μη προσβάσιμο, γιατί το ισόγειο του ΚΕΠΑ έχει μία ράμπα πλαστική με 100% κλίση. Περάσαμε από το Επιμελητήριο και καταγράψαμε την μη πρόσβαση πάλι με σκαλοπάτια και ράμπες που δεν έχουμε την δυνατότητα να τις ανέβουμε και να κινηθούμε με ασφάλεια όπως όλοι από το πεζοδρόμιο και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε από το δρόμο με κίνδυνο να μας χτυπήσει αυτοκίνητο και να έχουμε άλλα προβλήματα μετά» είπε μεταξύ άλλων ο οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Παπανικολόπουλος.

proskopoi-amea-koini-drasi

«Εχθρική και μη φιλόξενη πόλη ο Πύργος για τα ΑΜΕΑ»

«Δυστυχώς αν και το Σωματείο παλεύει για την πρόσβαση εδώ και τρία χρόνια, έχουμε κάνει επιστολές προς τις τράπεζες, τις δημόσιες υπηρεσίες, σε καταστήματα ζητώντας να μπει μία αποσπώμενη ράμπα για να έχουμε και εμείς πρόσβαση, καθώς είμαστε ενεργοί πολίτες που θέλουμε να πιούμε τον καφέ μας, να πληρώσουμε τον λογαριασμό μας, να πάμε στις υπηρεσίες και όλοι, μας έχουν βάλει έναν τοίχο μπροστά. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και αναγκάζονται να κλείνονται σπίτια τους και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο Πύργος είναι μη φιλόξενος – εχθρικός στους ανθρώπους με αναπηρία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

proskopoi-amea-koini-drasi2

Από την πλευρά των προσκόπων ο Νικόλας Ρηγόπουλος, δήλωσε πως «στην ουσία κάνουμε μία δράση την οποία θα παρουσιάσουμε Πανελλήνια και εμείς έχουμε ως θέμα την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στον Πύργο, σε εκκλησίες, σε σχολεία, στην εκπαίδευση, στην υγεία. Επιλέξαμε να ασχοληθούμε, γιατί είναι ένα κομμάτι το οποίο βλέπουμε καθημερινά και θεωρήσαμε ότι αξίζει να το παρουσιάσουμε και ίσως ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Εμείς συνεργαζόμαστε με τον σύλλογο ΑμεΑ και έχουμε πάει σε σχολεία για να δούμε την προσβασιμότητα εκεί. Ίσως φτιάξουμε και κάποια ερωτηματολόγιο και κάνουμε ένα κοινωνικό πείραμα να δούμε που μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν και που όχι. Η παρουσίαση της εργασίας μας θα γίνει τον Απρίλιο 8-10 στο Άργος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος