FOLLOW US: facebook twitter

«Αγκάθια» πριν την αρδευτική περίοδο

Ημερομηνία: 15-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

famelos-nikos_goeb

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Ν. Φάμελος λίγο πριν την έναρξή της

Μειωμένη εισπραξιμότητα, μεγάλες οφειλές σε ΔΕΗ και ΙΚΑ Κομμένο το ρεύμα σε κάποια αντλιοστάσια

Για τη νέα αρδευτική περίοδο που ξεκινά σε λίγες ημέρες μίλησε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, Νίκος Φάμελος. Σε δηλώσεις του χθες, στάθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και είναι και φέτος μεγάλα επισημαίνοντας πως το ταμείο είναι μείον… Παράλληλα τρέχουν και οι οφειλές προς τη ΔΕΗ και το ΙΚΑ, που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ… εκ των οποίων οι 500.000 ευρώ είναι τόκοι.

Όπως είπε ο κ. Φάμελος καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρχουν προβλήματα στις κεντρικές αρδευτικές διώρυγες και τη λειτουργία των αντλιοστασίων. «Το ζήτημα είναι ότι το Ταμείο είναι μείον, το ξέρετε πολύ καλά, είναι τεράστια τα χρέη και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος για την συντήρηση των αντλιοστασίων και για να αποπληρώσουν τις οφειλές της ΔΕΗ του ΙΚΑ των προμηθευτών κλπ. Το έργο είναι παλιό, είναι ένα έργο για 50 χρόνια ήδη βρισκόμαστε στα 43 χρόνια λειτουργίας του, άρα λοιπόν είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Πολιτείας για να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση των αντλιοστασίων. Χωρίς παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στο νομό μας, υπάρχουν κι άλλοι νομοί που έχουν προβλήματα σε σχέση με το εγγειοβελτιωτικό δίκτυο, αλλά εμείς εδώ θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

alfeios-fragma-plimmira

Απαιτείται «γενναία» ρύθμιση από την ΔΕΗ

Ο κ. Φάμελος τόνισε πως στη σύσκεψη που έγινε με τους προέδρους των ΤΟΕΒ συμφωνήθηκε να επισκεφθούν τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα της ενέργειας και της ασφάλισης, αλλά και τον Διοικητή της ΔΕΗ.

«Αν δεν υπάρξει μια γενναία ρύθμιση ώστε να μπορούμε να πληρώσουμε τα τρέχοντα και να μπορούμε να πληρώνουμε την ρύθμιση αυτή σε σχέση με την ΔΕΗ και το ΙΚΑ δεν πρόκειται να λειτουργήσει το έργο. Η εισπραξιμότητα ανά ΤΟΕΒ έχει μειωθεί από 45% έως και 52% περίπου μετά την κρίση, τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους αγρότες, για να μην τα βάζουμε μόνο με τους αγρότες, έχει να κάνει γενικότερα με τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων αλλά και αυτών που ωφελούνται. Δηλαδή, ωφελούνται και οι δήμοι άρα θα πρέπει και οι δήμοι να ανταποκριθούν – έχουμε στείλει και εξώδικο εδώ και πολύ καιρό – γιατί η στράγγιση των αστικών περιοχών γίνεται μέσω των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. Άρα θα πρέπει και αυτοί να συμβάλουν στην συντήρηση των αποστραγγιστικών τουλάχιστον, αντλιοστασίων. Θεωρώ πως θα υπάρξει ανταπόκριση, γιατί αν δεν υπάρξει κλείνει και το μαγαζί. Και παράλληλα με αυτό το έργο θα πεθάνει και η αγροτική οικονομία στο νομό» σχολίασε ο κ. Φάμελος.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ κάλεσε τους φορείς της Ηλείας να μην είναι αδιάφοροι στο πρόβλημα, αλλά να συμβάλουν από την πλευρά τους για να ανταποκριθεί ο Οργανισμός στο τεράστιο πρόβλημα του εγγειοβελτιωτικού δικτύου. «Εμείς είμαστε διαθέσιμοι να δώσουμε την οποιαδήποτε μάχη αλλά περιμένουμε και αποτελέσματα».

Κομμένο το ρεύμα σε κάποια αντλιοστάσια

Ο κ. Φάμελος σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τις οφειλές της ΔΕΗ και αρκετοί ΤΟΕΒ δεν μπορούν να ανταποκριθούν. «Η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε κάποια αντλιοστάσια. Αν δεν παρέμβει και δεν το καταλάβει, γιατί οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της – και δεν μπορεί η ΔΕΗ να ρυθμίζει σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και να μην ρυθμίσει και τις οφειλές των αγροτών στην ουσία γιατί οι Οργανισμοί είναι Συνεταιρισμοί, που αποτελούνται από τα μέλη, αρδευτές και ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων» κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, Νίκος Φάμελος.

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος