FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Ξαναζωντανεύουν» εγκαταλελειμμένα εμβληματικά κτίρια

Ημερομηνία: 15-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη-Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση ακινήτων των δήμων μέσω ΕΣΠΑ

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης σχεδίων στη Δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη μέσω του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, οι δήμοι έχουν την δυνατότητα να «ξαναζωντανέψουν» εγκαταλελειμμένα εμβληματικά ακίνητα που είναι δημοτική περιουσίας.

Στόχος του προγράμματος, για το οποίο οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 8 Ιανουαρίου, είναι να αξιοποιηθούν και να επανενταχθούν στον ιστό της πόλης για τουριστικούς, πολιτιστικούς σκοπούς αλλά και για επιχειρηματικές δραστηριότητες τα παλιά δημοτικά καταστήματα, όπως βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες και σφαγεία, στεγασμένες στοές και αγορές, δικαστικά μέγαρα, δημοτικά λουτρά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, Ξενία, νοσοκομεία και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 50 εκατ. ευρώ και μέγιστη χρηματοδότηση είναι 2.500.000 ευρώ ανά πρόταση και μέχρι και το 100% του κόστους, ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη παρέμβαση ο εκσυγχρονισμός κτιρίων / εγκαταστάσεων που λειτουργούν πλήρως. Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις σε ανενεργά κτίρια ή κτίρια που ένα μικρό ποσοστό της επιφάνειας τους (έως 20%) έχει υφιστάμενη χρήση και με την παρέμβαση θα αποκτήσει χρήση το σύνολο της επιφάνειάς του.

Κάθε δήμος δύναται να υποβάλει μια και μοναδική πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου.

Να σημειώσουμε ότι στην Ηλεία υπάρχουν πολλά τέτοια εμβληματικά κτίρια όπως οι αποθήκες ΑΣΟ, τα υπνωτήρια, το κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου Πύργου-Μανωλοπούλειο κ.α


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος