FOLLOW US: facebook twitter

Έρεε άφθονη η τσικουδιά…

Ημερομηνία: 07-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

kritikoi-giorti-tsikoudias5kritikoi-giorti-tsikoudias8Γλέντησαν χθες στον Πύργο τα μέλη του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας ”Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ»

Με άφθονη τσικουδιά που έρρεε επί τόπου από το καζάνι, με κρητικά ακούσματα από λύρα και λαγούτο, παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης και τοπικά εδέσματα, ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας ”Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ” διοργάνωσε και φέτος για μια ακόμα φορά την καθιερωμένη γιορτή τσικουδιάς, χθες το μεσημέρι στα γραφεία του συλλόγου, στις εργατικές κατοικίες Κατακόλου. Με σύμμαχο τον καιρό, με κέφι αλλά και νοσταλγία για την πατρίδα τους, οι Κρητικοί γλέντησαν και πέρασαν ένα όμορφο μεσημέρι.

kritikoi-giorti-tsikoudias4

Η πρόσκληση βέβαια ήταν  ανοιχτή για όλους, όχι μόνο για τους Κρητικούς της Ηλείας, άλλωστε η Κρητική φιλοξενία είναι γνωστή και το απέδειξαν χθες για άλλη μια φορά. Τα τραπέζια στήθηκαν υπαίθρια στον αύλειο χώρο της παιδικής χαράς, οι ομάδες του Συλλόγου πήραν τις θέσεις τους και η γιορτή ξεκίνησε με χορό αλλά και ζωντανή μουσική, όπου έπαιξαν τα αδέλφια Στέφανος και Γιώργος Μπατουδάκης κρητικούς σκοπούς και τραγούδια.

kritikoi-giorti-tsikoudias6

Το ρακοκάζανο είχε στηθεί σε περίοπτη θέση, η τσικουδιά έρεε άφθον, ενώ οι  ρακομεζέδες ετοιμάστηκαν από μέλη του Συλλόγου, ντάκος, κρητικά εξαιρετικά τυριά, ρεβυθάδα και άλλα πολλά. Η εκδήλωση είχε οικογενειακό αλλά και παρείστικο χαρακτήρα, ενώ πολλά ήταν τα νέα παιδιά που παρευρέθηκαν, η νέα γενιά της Κρήτης που μπορεί να ζει στην Ηλεία, Κρητικόπουλα δεύτερης γενιάς, αλλά που έχουν πάντα την πατρίδα στην καρδιά τους.

kritikoi-giorti-tsikoudias7

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας κ. Αντώνης Χατζηδάκης καλωσόρισε τον κόσμο με λίγα λόγια από καρδιάς, για την καθιερωμένη μάζωξη των Κρητικών του νομού, μέσα από την οποία κρατούν ζωντανούς τους μεταξύ τους δεσμούς, αλλά και τους δεσμούς τους με την πατρίδα του, την Κρήτη. Και η τσικουδιά μαζί με την κρητική μουσική και τους λεβέντικους χορούς, είναι τα κύρια στοιχεία της κρητικής παράδοσης.

kritikoi-giorti-tsikoudias1

«Σήμερα τιμούμε την καθιερωμένη γιορτή Τσικουδιάς. Μία φορά τον χρόνο συγκεντρωνόμαστε, δείχνουμε πώς παράγεται η τσικουδιά για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Είναι μια γιορτή που πραγματοποιούμε εδώ και 10 χρόνια τα μέλη του Συλλόγου. Χορεύουμε, γλεντάμε, προσφέρουμε άφθονη τσικουδιά και πλούσια εδέσματα για να ξεχάσουμε τη φτώχεια μας. Το κρητικό στοιχείο παραμένει ζωντανό και εύχομαι όλοι να έχουν υγεία και ευτυχία».

kritikoi-giorti-tsikoudias3

Να σημειώσουμε ότι το Δ.Σ του Συλλόγου τίμησε με αναμνηστική πλακέτα, φίλους και χορηγούς του Συλλόγου που πάντα υποστηρίζουν τις δράσεις τους. Έτσι, τιμήθηκαν με πλακέτα οι: Γιώργος Μπράμος- πρόεδρος του Συλλόγου Γορτυνίων Ηλείας, Μηνάς Καστρινάκης που πάντα φτάνει στη γιορτή της τσικουδιάς από την Κρήτη με τα καλούδια του και  Άγγελος Σκούτας και Κων/νος Κορδατζάκης για την πολύτιμη συνεισφορά στη διοργάνωση της Γιορτής Τσικουδιάς. Εκ μέρους του δήμου Πύργου το παρών έδωσε ο αντιδήμαρχος Β. Σεϊντής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος