FOLLOW US: facebook twitter

Έργο πνοής 10 εκ. ευρώ για ολόκληρη τη Βουπρασία: Παραλήφθηκε η οριστική μελέτη για τον Βιολογικό Βουπρασίας-Προχωρά για χρηματοδότηση το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας»

Ημερομηνία: 24-09-2018 | Συντάκτης:

Την οριστική μελέτη του μεγάλου έργου του Βιολογικού Καθαρισμού Βουπρασίας, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ. Παρέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας- Κυλλήνης και πηγαίνει πλέον για χρηματοδότηση. Ευχή όλων αυτή τη φορά να προχωρήσει χωρίς προβλήματα και να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίησή του.

Όπως επισημάνθηκε στο Δ.Σ από τον δήμαρχο, αυτό το έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» για την τοπική κοινωνία της Βουπρασίας, αφού από την πρώτη σκέψη για την κατασκευή του μέχρι και σήμερα έχουν περάσει κοντά στα 27 χρόνια και έγινε μια περιγραφή του ιστορικού.

«Το 1991 έγινε η πρώτη αναφορά για δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου με το κόστος κατασκευής να φθάνει σχεδόν τα 2 δις δραχμές και παρά τις αντιρρήσεις για την απευθείας ανάθεση, η μελέτη ανατέθηκε έναντι 5 εκατομμυρίων δραχμών. Η κατασκευή των δικτύων αλλά και του εργοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού θα χρηματοδοτούνταν τότε από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα όμως το αντικείμενο του έργου διευρύνθηκε, ώστε πέρα από τη Βάρδα να καλύψει και ορισμένα από τα διπλανά χωριά. Επειδή όμως αυξήθηκε και το κόστος της μελέτης υπήρξε απορριπτική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το έργο υπήρξε εκ νέου διεκδίκηση το 1992-1993 για χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα της Ε.Ε, πρόταση η οποία και πάλι απορρίφθηκε και ακολούθησε μέχρι το 2005 μια διαδικασία διορθωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων. Το 2006 ο τότε Δήμαρχος Βουπρασίας ανακοινώνει ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ και το έργο εντάσσεται στο Γ’ ΚΠΣ, ενώ ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει και την απαραίτητη απαλλαγή από την αρμόδια υπηρεσία ενάλιων αρχαιοτήτων για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού. Το έργο της κατασκευής των δικτύων ξεκινά επί δημαρχίας Αντώνη Σερέτη το 2007 και η τοπική κοινωνία θεωρεί πως το ζήτημα έληξε και το έργο θα ολοκληρωθεί κανονικά. Μια παρέμβαση όμως -για περιβαντολλογικούς λόγους- στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο κεντρικός αγωγός «μπλόκαρε» εκ νέου το έργο.

Νέα προσπάθεια γίνεται στη συνέχεια και εντάσσεται εκ νέου το έργο στο ΕΣΠΑ 220-2013 αλλά δυστυχώς και πάλι δεν τηρήθηκαν κάποιες προθεσμίες και το έργο αποστάχθηκε οριστικά στις 28 Ιουλίου 2014… και ενώ είχε ήδη κατασκευαστεί αγωγός μήκους εφτά χιλιομέτρων από τα 31 συνολικά χιλιόμετρα που αποτελείται το έργο..

Από τότε η Δημοτική αρχή του Ναμπιλ Μοραντ ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εκπονηθούν νέες μελέτες γιατί εν των μεταξύ ειχαν αλλάξει πολλά στο καθεστώς των μελετών των περιβαλλοντικών ορων κλπ

Υπήρξε πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής ο βιολογικός της Βουπρασιας και ετσι φτάσαμε στο σημείο αυτό , να παραληφτεί η πλήρης και οριστική μελέτη που είναι έτοιμη να ενταθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα περιλαμβάνει και τη Νεα Μανολαδα και την Παλιά Μανολαδα και το Ψαρι.

Από πλευράς πολιτείας υπάρχει δέσμευση ότι η μελέτη θα ενταχτεί άμεσα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΡΑ .Το έργο εχει προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου και ελπίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί και θα κατασκευαστεί έτσι ώστε οι κάτοικοι να σταματήσουν να βλέπουν τα βοθρολύμματα να ρέουν έξω από τις αυλές τους. Είναι ένα έργο πνοής που θα αλλάξει το τοπίο σε ολόκληρη την Βουπρασια».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος