FOLLOW US: facebook twitter

Έργα που θα «απογειώσουν» το Κατάκολο

Ημερομηνία: 12-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

mylonas-kostas-katakolo

Αναλυτική παρουσίαση από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Λιμενικού Ταμείου

Μελέτες για εκτεταμένες αναπλάσεις στο Αλσύλλιο με οργανωμένους χώρους άθλησης, καταδυτικό κέντρο, υποδομές υδατοδρομίου κτλ.

Σειρά νέων έργων, που θα συμπληρώσουν εκείνα που έχουν εκτελεστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και που η υλοποίηση τους θα «απογειώσουν» αναπτυξιακά το λιμάνι του Κατακόλου, παρουσίασε ο Τεχνικός Σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Μυλωνάς.

Το πρώτο και μεγαλύτερο έργο, επισήμανε ότι αφορά τις αναπλάσεις στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, που ήδη έχουν ξεκινήσει και περιλαμβάνουν ακόμα κατασκευές νέων κτιρίων όπως κτίριο υποδοχής επιβατών (Σένγκεν), νέο κτίριο διοίκησης του λιμένα στο οποίο θα μεταφερθούν όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες αλλά και εκείνες που θα απαιτηθούν στο μέλλον και προβλέπονται σε όλα τα σύγχρονα λιμάνια. Επιπλέον, προβλέπετε η αναπαλαίωση των υπαρχουσών αποθηκών των απεντομωτηρίων όπου παράλληλα με την προσθήκη μιας νέας κτηριακής υποδομής σε επαφή με τις υπάρχουσες αποθήκες, προβλέπεται η αλλαγή της χρήσης τους και η δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού. «Τα έργα ανάπλασης συμπληρώνονται από την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κεντρικού προβλήτα και ολοκληρώνονται από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης κλείνουν με την υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης που υπάρχει και δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή» τόνισε ο κ. Μυλωνάς και αναφέρθηκε στο έργο ασφαλείας του λιμένα που όπως είπε, ολοκλήρωσαν πλήρως το 2016 τις μελέτες και την περίοδο αυτή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ολοκληρώνουν τα τεύχη δημοπράτησης. «Είμαστε σε επαφή και με την διαχειριστική αρχή και αναμένουμε την πρόσκληση του έργου. Ευελπιστούμε αν όλα πάνε καλά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 να έχει γίνει το διαγωνιστικό κομμάτι με ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο με προϋπολογισμό 10 εκατ. Ευρώ».

Ο κ. Μυλωνάς, σημείωσε ακόμα ότι μέσα στο 2016 βρέθηκε η χρηματοδότηση από δημόσιες επενδύσεις και προχωρά το έργο των στεγάστρων της επέκτασης της χερσαίας ζώνης, τονίζοντας ότι έχει δημοπρατηθεί το πρώτο σκέλος του έργου, έχει βγει ανάδοχος, έχει υπογράψει σύμβαση και αναμένεται να το παραδώσει  σε τρεις μήνες περίπου. Παράλληλα μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2017 έχει σχεδιασθεί να γίνει η δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος που θα είναι και η ολοκλήρωση του έργου καθώς το Πάσχα αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση λιμένα

Ακολούθως, ο κ. Μυλωνάς, μίλησε για δυο προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω Interreg που βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης από τις Ευρωπαϊκές αρχές και τα οποία εκτελούνται σε συνεργασία με εταίρους, όπως το λιμάνι της Κέρκυρας, το Επιστημονικό Τεχνολογικό Κέντρο «Διόφαντος» του Πανεπιστημίου Πατρών και το λιμάνι στο Μπάρι Ιταλίας και το δήμο Gallipoli (Καλλίπολης) – λιμάνι της Νοτιοανατολικής Ιταλίας. «Τα δύο αυτά έργα είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του προβλήτα 1, με ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα μεταφέρει τον κόσμο από το σημείο αγκυροβόλησης του κρουαζιερόπλοιου στον αστικό χώρο. Το άλλο έργο είναι η αναβάθμιση του χώρου έμπροσθεν της μαρίνας. Θα γίνουν παρεμβάσεις που αφορούν έργα οδοποιίας, διαγραμμίσεις αλλά και την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος χώρου στάθμευσης με ελεγχόμενη είσοδο έξοδο ηλεκτρονικά. Επίσης υπάρχουν κι άλλες δράσεις που αφορούν ανταλλαγή στοιχείων σε όλες τις μαρίνες του Αιγαίου και της Αδριατικής στοιχείο πολύ χρήσιμο αν θέλουμε κάποια στιγμή να αναπτύξουμε ολοκληρωτικά και τη μαρίνα. Πέρα από το Interreg το άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι τα προγράμματα Leader. Έχουμε ετοιμάσει κάποιες μελέτες για να τις υποβάλλουμε και αφορούν την δημιουργία ενός καταδυτικού κέντρου, στο χώρο που έχει μισθώσει το Λιμενικό Ταμείο από τη ΓΑΙΟΣΕ (αλσύλλιο) προβλέπεται μια εκτεταμένη ανάπλαση με δημιουργία οργανωμένων χώρων άθλησης, κομμάτι υποδομών υδατοδρομίου κ.α.».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος