FOLLOW US: facebook twitter

Ένα όραμα μακριά από την εικονική πραγματικότητα

Ημερομηνία: 10-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Καπώνης Αλέξης, ερευνητής της επιστήμης  της πληροφορικής, διπλωματούχος μεταπτυχιακού στα ευφυή πληροφοριακά συστήματα πανεπιστήμιου Αιγαίου

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον  αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου ,καθώς  μέσω αυτών των  εικονικών  κοινοτήτων  οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν μεμονωμένα δημόσια προφίλ, να αλληλεπιδρούν με φίλους της πραγματικής ζωής και να συναντώνται με άλλους ανθρώπους βάσει κοινών συμφερόντων.

Η αλόγιστη χρήση των μέσων αυτών  προκαλεί εθισμό, ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις. Οποιοδήποτε άτομο ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο ,μπορεί να τεθεί αντιμέτωπο με το φαινόμενο αυτό, αν δεν χαλιναγωγήσει τον ναρκισσισμό του που ικανοποιείται βλέποντας τον αριθμό των εικονικών του φίλων να αυξάνεται, με αποτέλεσμα  ολοένα και περισσότερο να εκθέτει τον εαυτό του σε σταθερή βάση με φωτογραφίες, βίντεο και αναρτήσεις.

Οι επιπτώσεις του εθισμού αυτού έχουν και κοινωνικό αντίκτυπο, αφότου τα  εξαρτημένα σε υψηλό βαθμό άτομα   προβληματίζουν με τις  χαμηλές επιδόσεις στις σπουδές τους, συχνά αποτυγχάνουν στις σχέσεις τους και το σημαντικότερο παύουν να απολαμβάνουν τις πραγματικές στιγμές της ζωής , καθώς επικεντρώνουν  το ενδιαφέρον τους στην απαθανάτιση ενός στιγμιότυπου το οποίο θα αναρτήσουν αργότερα ως φωτογραφία που συνοδεύεται πάντοτε από μία εξιδανικευμένη  λεζάντα.

Τα μέσα αυτά  μπορούν να αναδείξουν  ταχύτατα  πάσης φύσεως θέματα που αφορούν τους πολίτες, με τον ίδιο τρόπο που διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες, συμπαρασύροντας μας  στον καταναλωτισμό, εφόσον έχουν αποκωδικοποιήσει άριστα  ενδιαφέροντα και τρόπο ζωής μας.

Συμπερασματικά ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αναγκαίο να διαχειριστεί οτιδήποτε μπορεί να τον εθίσει και να  τον καθηλώσει σε μια ουτοπία που θα παραμένει απλός θεατής, παθητικός κομπάρσος σε ένα στιγμιότυπο. Ας απεμπλακούμε για κάποιες ώρες από τα κινητά μας , για εκείνες τουλάχιστον που βρισκόμαστε με την οικογένεια μας , την σχέση μας ή τους φίλους  μας. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και πάλι μεταξύ μας με φυσικό τρόπο, να γνωρίσουμε ανθρώπους από κοντά,  να συζητήσουμε, να γελάσουμε, να τραγουδήσουμε σε παρέες, να διεκδικήσουμε ενεργά τα θέλω μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, να μοιραστούμε κοινά οράματα, να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε μέσα από χαμόγελα, αξίες και ιδέες.


Σχόλιο για "Ένα όραμα μακριά από την εικονική πραγματικότητα"

  1. Ο/Η Αναγνώστης λέει:

    Δε κατάλαβα πιο ακριβώς είναι αυτό το όραμα; να πάμε εμπρός προς τα πίσω; σ ένα κόσμο χωρίς τεχνολογία; Επίσης είμαι σίγουρος πως διάβασα ένα ανάλαφρο άρθρο σχετικά με ψυχολογία πάρα με τεχνολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος