FOLLOW US: facebook twitter

Ένα στολίδι πολιτισμού στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 06-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

theatro-amaliada4

Ολοκληρώνεται ο πολυχώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στις παλιές φυλακές

Όπου κλείνει μια φυλακή, ανοίγει ένα σχολείο λένε… Στην Αμαλιάδα το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο θα λέγαμε. Και εκεί που άλλοτε υπήρχαν οι παλιές φυλακές της πόλης, σήμερα έχει δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού, με εξαιρετικές προοπτικές όχι μόνο για το δήμο Ήλιδας, αλλά για την Ηλεία γενικότερα. Το μεγάλο αυτό έργο που κατασκευάστηκε σε χώρο ρεκόρ και πραγματικά αποτελεί το στολίδι της πόλης, παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από το ρεπορτάζ μας.

theatro-amaliada7

theatro-amaliada8

Οι παλιές φυλακές που μέχρι πρόσφατα ρήμαζαν, σύντομα θα ανοίξουν τις πύλες τους όχι για να μπουν κρατούμενοι αλλά για να φιλοξενηθούν σημαντικές εκδηλώσεις τέχνης. Ο βασικός της ρόλος είναι ως πινακοθήκη και χώρος εκθέσεων, όμως μαζί με το υπέροχο θέατρο που δίπλα κατασκευάστηκε, δημιουργείται ένα σύμπλεγμα πολιτισμού με πολλαπλές δυνατότητες. Το κτίριο διατηρεί εξωτερικά την ομορφιά της εποχής του και εσωτερικά οι μοντέρνες παρεμβάσεις δεν είναι ξένες ως προς τη λογική της χρήσης που πλέον αποκτά σε τρία επίπεδα, ισόγειο, όροφο και υπόγειο.

theatro-amaliada13

Συνδέεται άμεσα με το νέο θέατρο της πόλης που τολμούμε να πούμε πως θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή των 280 θέσεων – με πρόβλεψη και για άτομα με αναπηρία – καλύπτοντας ευρύτερα ανάγκες του πολιτισμού στο νομό. Θα λέγαμε πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλους θεσμούς όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με τόσους χώρους που διαθέτει.

theatro-amaliada12

theatro-amaliada6

Με… ασανσέρ ανεβαίνεις στη σκηνή

Η σκηνή του θεάτρου είναι αρκετά μεγάλη και με βάθος και διαθέτει όλες τις τεχνικές ανέσεις για τα σκηνικά και τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Έχει άμεσα πρόσβαση σε δύο ανελκυστήρες που «βγαίνουν» στην πλάτη της σκηνής για κάθε χρήση. Ο χώρος του κοινού, είναι άνετος με καλής ποιότητας υλικά και εξαιρετική θέση θέασης όπου κι αν κάτσει κανείς. Πολύ καλά διαμορφωμένο το θεωρείο και μαζί τα δωμάτια που μπορούν να καλύψουν ανάγκες για τους τεχνικούς φωτισμού, ήχου και προβολής, ή ακόμα και για μεταφραστές. Φυσικά οι χώροι για το κοινό δεν τελειώνουν εδώ. Μόλις μπει κάποιος το κτίριο συναντά ένα εξαιρετικό φουαγιέ με επιπρόσθετους χώρους για πολλές χρήσεις. Το κτίριο διαθέτει τρία υπόγεια που καλύπτουν τις ανάγκες της διοικητικής υποστήριξης, των ηθοποιών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερα στο τρίτο υπόγειο ένας μεγάλος χώρος μπορεί να στεγάσει τα σκηνικά, όσο μεγάλα κι αν είναι αυτά. Όσο για τα καμαρίνια, στο δεύτερο υπόγειο κάθε ηθοποιός μπορεί να έχει το δικό του, καθώς έχει κατασκευαστεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός, όπως και αίθουσα για τα κουστούμια.

theatro-amaliada11

theatro-amaliada9

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Σπύρος Τζουλέκης αναφέρθηκε στο μεγάλο αυτό έργο της πόλης, που ξεκίνησε και δημοπρατήθηκε επί θητείας του πρώην δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη και υλοποιήθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή.

theatro-amaliada1

theatro-amaliada10

«Αυτός ο πολυχώρος πολιτισμού έχει πολλές δυνατότητες, για το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά και πολλά άλλα. Είναι μεγάλο έργο και εξαιρετικό, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και για αυτό είμαστε περήφανοι. Οι παλιές φυλακές αποτέλεσαν την αφορμή για το συνολικό έργο. Το κτίριο έχει πάρα πολλούς βοηθητικούς χώρους. Η σκηνή του θεάτρου είναι από τις πλέον σύγχρονες με μεγάλες δυνατότητες, που διαθέτει ακόμα και ασανσέρ. Μπορεί να κινούνται δέκα με δώδεκα σκηνικά από τους μηχανισμούς. Άμεσα θα δοθεί στο κοινό. Απομένει η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης για να λειτουργήσει».

theatro-amaliada5

Να σημειώσουμε πως ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 9,5 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκε με έκπτωση της τάξης του 52%, με εκπληκτικό ποιοτικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

theatro-amaliada2

theatro-amaliada3

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος