FOLLOW US: facebook twitter

«Έβρεξε» πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα στο TAXISnet

Ημερομηνία: 19-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Πάνω από ένα εκατ. αυτοκίνητα

Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε. στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο σύστημα TAXISNET. Καθένας από τους παραλήπτες των ειδοποιητηρίων ενημερώνεται, κατ’ αρχήν, ότι στις 6 Ιουνίου διενεργήθηκε διασταύρωση ανάμεσα στα στοιχεία του αρχείου των κυκλοφορούντων οχημάτων και του αρχείου των κυκλοφορούντων με ασφαλιστική κάλυψη οχημάτων κι ότι κατά την διασταύρωση αυτή προέκυψε ότι το όχημά του ήταν ανασφάλιστο. Ο κάθε παραλήπτης του συγκεκριμένου ειδοποιητηρίου καλείται να καταβάλει στο Δημόσιο παράβολο ύψους 250 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε κάθε ιδιοκτήτη που εντοπίζεται να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στα ειδοποιητήρια, υποχρέωση καταβολής του προστίμου των 250 ευρώ, μέσω της πληρωμής του αντίστοιχου ηλεκτρονικού παραβόλου, έχουν όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίστηκαν στις 6 Ιουνίου να κατέχουν ανασφάλιστα οχήματα, ακόμη και όσοι προχώρησαν στην ασφάλιση των οχημάτων τους λίγες … ώρες ή λίγες μέρες μετά τη διασταύρωση αλλά πριν λάβουν ακόμη στα e-mails τους, τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια!

Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα οχήματα είναι όντως ανασφάλιστα υποχρεούνται να πληρώσουν το παράβολο προκειμένου να μπορέσουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους. Τα στοιχεία όσων δεν πληρώσουν το παράβολο θα σταλούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να προχωρήσουν στην επιβολή των ακόμη πιο αυστηρών μέτρων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή στην αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των συγκεκριμένων οχημάτων και στην επιβολή επαυξημένων προστίμων.

Στα ειδοποιητήρια αναγράφονται οδηγίες και για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι:

α) δεν υποχρεούνται να προβούν σε ασφάλιση των οχημάτων τους για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο, όπως σε περίπτωση που έχει τηρηθεί η υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος, πριν την ημερομηνία διασταύρωσης,

β) δεν είναι οι κάτοχοι των οχημάτων στα οποία αναφέρονται τα ειδοποιητήρια ή έχουν πωλήσει ή έχουν αποσύρει τα αναφερόμενα οχήματα

γ) έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία, καταθέτοντας τις πινακίδες στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οπότε κακώς κατηγορήθηκαν ότι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα,

δ) διαπιστώνουν ότι υπάρχει λάθος στα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

ε) απαλλάσσονται νομίμως από την υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων τους

Οι ιδιοκτήτες των περιπτώσεων αυτών πρέπει, αφού λάβουν τα ειδοποιητήρια, να απευθυνθούν στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (Ασφαλιστική Επιχείρηση, Δ.Ο.Υ., Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών), προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους ώστε τα οχήματά τους να εξαιρεθούν από το αρχείο των ανασφάλιστων. Στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν υφίσταται υποχρέωση πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν υφίσταται υποχρέωση πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ακόμα και αν το όχημα έχει περιληφθεί στο αρχείο των ανασφάλιστων οχημάτων:

α) σε κάθε περίπτωση που έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις και οι ποινές που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 237/1998. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής για τη γνωστοποίηση της εξαίρεσής του από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.

β) από τον αγοραστή του οχήματος, σε περίπτωση μεταβίβασής του μετά την ημερομηνία διασταύρωσης. Τυχόν αχρεώστητη καταβολή δύναται να επιστραφεί .
Το παράβολο οφείλεται σε κάθε περίπτωση σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου μετά την ημερομηνία διασταύρωσης, ακόμα και αν το συμβόλαιο έχει συναφθεί πριν την ενημέρωση με την παρούσα επιστολή του ιδιοκτήτη του οχήματος.
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, απαιτείται η πληρωμή μόνο ενός παραβόλου.

Στις περιπτώσεις που μη ορθώς το όχημά σας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:

  • Αν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες
  • Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.)
  • Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
  • Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης
  • Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ.237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), όπως ισχύει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Τα παράβολα που δεν θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και αυτά που δημιουργήθηκαν για οχήματα που εξαιρέθηκαν κατά τα προαναφερθέντα από τον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, ακυρώνονται αυτόματα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής σας με τα προαναφερθέντα, μετά την παρέλευση διμήνου από την έκδοση της παρούσας, τα στοιχεία σας και τα στοιχεία του οχήματός σας θα αποσταλούν στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις (αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας κ.λ.π.)».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος