FOLLOW US: facebook twitter

Πρόωρο άνοιγμα για να σωθεί η σεζόν: Άρον-άρον τα εργοστάσια για την βιομηχανική τομάτα

Ημερομηνία: 10-07-2018 | Συντάκτης:

Παραλαμβάνει από χθες η Unilever και από Πέμπτη ο Κύκνος

Τεράστιες χαρακτηρίζονται οι απώλειες στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας από το διπλό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Ηλεία. Οι υπεύθυνοι των δύο εργοστασίων επεξεργασίας του προϊόντος, έλαβαν την απόφαση αυτή την εβδομάδα πρόωρα να ξεκινήσουν την παραλαβή για να περιορίσουν όσο μπορούν τις απώλειες για το προϊόν που ωρίμασε αλλά βρέθηκε στις πλημμυρισμένες εκτάσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Έστω και με μικρό αριθμό παραλαβής η Unilever άνοιξε χθες τις πύλες του εργοστασίου στη Γαστούνη, ξεκινώντας τη φετινή σεζόν, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει και το εργοστάσιο του Κύκνου στα Σαβάλια.

Η διευθύντρια του εργοστασίου της Unilever Στέλλα Γεωργανά σε δηλώσεις τις χθες στάθηκε στις απώλειες από τον καιρό και στον αγώνα δρόμου της εταιρίας για να περιορίσει τη ζημιά τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τις ποσότητες του προϊόντος που θέλει να παραλάβει. «Ανοίξαμε σήμερα (σ.σ. χθες) για να εξυπηρετήσουμε την τομάτα που θεωρούμε ότι είναι ήδη ώριμη. Αυτό έγινε ενώ δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε, γιατί οι ποσότητες είναι λιγοστές, ίσα να μπορέσουμε να δουλέψουμε μια γραμμή παραγωγής. Δεν θα έπρεπε να το κάνουμε, αλλά θεωρήσαμε πως αυτό ήταν το σωστό. Οι βροχές πιθανόν να οδηγήσουν σε ωρίμανση γρηγορότερη της τομάτας και εμείς θέλουμε και την παραμικρή τομάτα που υπάρχει στο χωράφι να την πάρουμε και να την πληρωθεί ο γεωργός, να μην έχουμε περισσότερες απώλειες» είπε η κα Γεωργανά.

«Τεράστιες οι απώλειες»

Η διευθύντρια του εργοστασίου της Unilever τόνισε πως οι απώλειες από τον καιρό είναι τεράστιες στη βιομηχανική τομάτα. «Οι απώλειες από τις βροχές εκτιμούμε και θεωρούμε πως είναι τεράστιες, ειδικά στην περιοχή της Μυρτιάς είναι πιθανό να μην πάρουμε καθόλου τομάτα, άρα υπάρχει τεράστια απώλεια και για τους γεωργούς μας και το εργοστάσιο. Ήδη παραλάβαμε δύο φορτία και συνεχίζουν τη συγκομιδή. Το είχαμε κανονίσει με τους γεωργούς από την περασμένη εβδομάδα που επισκεφθήκαμε τα χωράφια. Συνεχίζουμε την παραλαβή και δεν σταματάμε. Όσο περνούν οι μέρες θα αυξάνεται η ποσότητα ώστε να λειτουργούμε σε κανονικό ρυθμό. Παραλαμβάνουμε από τις 8 έως τις 5 για τις μέρες αυτές που θα έχει λιγοστή παραγωγή. Μετά θα πάμε στο κανονικό μας πρόγραμμα» σημείωσε η κα Γεωργανά.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος που εδώ και μέρες έχει επισημάνει τις μεγάλες απώλειες που αναμένει λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τις καλλιέργειες στο νομό. «Σήμερα η Unilever έκανε την έναρξη της παραλαβής της βιομηχανικής τομάτας, για να ανακουφίσει τους παραγωγούς που έχουν πληγεί. Την Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει και ο Κύκνος και θα δούμε στην πορεία τη ζημιά που έχει πάθει η βιομηχανική τομάτα από τις καιρικές συνθήκες» επισήμανε ο κ. Βαλιανάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος