FOLLOW US: facebook twitter

Άνοιξη και τέχνη σε χώρο αναμνήσεων!: Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης η εικαστική έκθεση της Γεωργίας Καραχάλιου στον νέο υπέροχο κατάστημα του Lila’s House στον Πύργο

Ημερομηνία: 26-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Η ανοιξιάτικη παλέτα της Ολυμπίας, αποτυπωμένη στα έργα της ζωγράφου Γεωργίας Καραχάλιου, βρήκε την απόλυτη εναρμόνισή της μέσα στον υπέροχο και καλαίσθητο χώρο του  Lila’s House of Art and Collectibles , ανάμεσα στις παλαιές σερβάντες από τριανταφυλλιά, στους μπουφέδες από ξύλο οξιάς, στους δερμάτινους αγγλικούς καναπέδες, τα φωτιστικά από οπαλίνα  και την πληθώρα των συλλεκτικών αντικειμένων που μας δίνουν την αυθεντικότητα της εποχής του Μεσοπολέμου! Σε αυτόν τον υψηλής αισθητικής κατάμεστο από κόσμο χώρο του νέου καταστήματος του Διονύση Εμμανουήλ Διαμαντόπουλου στην οδό Κοραή 1 στον Πύργο, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Καραχάλιου, σε μια εκδήλωση- έκπληξη όπου χώρεσαν όλες οι μορφές τέχνης! Η ζωγραφική, η ποίηση, η μουσική, το τραγούδι σε ένα ατμοσφαιρικό χώρο, που είχε άρωμα ποιότητας. Όλοι οι φίλοι της τέχνης, αλλά και αγαπημένοι φίλοι της ζωγράφου και του ιδιοκτήτη του Lila’s House ήταν εκεί, σε μια συνάντηση που αποδεικνύει ότι ο Πολιτισμός σε αυτήν την πόλη είναι ζωντανός, η μαγιά υπάρχει και στον Πύργο και λείπουν μόνο οι αφορμές για να συναντηθούμε!!

Και αυτή ήταν τελικώς η αφορμή για ένα από τα πιο σημαντικά event που έγιναν στην πόλη του Πύργου.  Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ισραηλινός λόγιος Rami Saari ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πίνακες της Ζωγράφου Γεωργίας Καραχάλιου ως εξώφυλλα στα βιβλία του, στο πιάνο ο Φώτης Παπαθεοδώρου έπαιξε  μελοποιημένα ποιήματα Nerouda και Hikmet και η Ηθοποιός Μαριάννα Μαρτέλη διάβασε ποίηση και τραγούδησε μαζί με το Φώτη.

Την Γεωργία Καραχάλιου προλόγισε η Άβα Βαγγελάτου που αναφέρθηκε στην ίδια και στην ζωγραφική της, όπως και στον νέο χώρο του Lila’s House που φιλοδοξεί να φιλοξενεί ανάλογα γεγονότα που έχουν σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Στην συνέχεια ο Ραμί Σααρί, σε άψογα μάλιστα ελληνικά, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με την ζωγράφο  Γεωργία Καραχάλιου που σε πρώτη φάση ήταν γνωριμία με το έργο της. Όπως είπε, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ολυμπία, είδε στο δημαρχείο μια αφίσα της έκθεσης ζωγραφικής που ετοίμαζε εκείνη την εποχή, όπου εντυπωσιάστηκε από το έργο που είχε  η φωτογραφία και ήταν αυτό ακριβώς που επιζητούσε για το εξώφυλλο του βιβλίου του που ετοιμαζόταν να εκδώσει για τον Πάμπλο Νερούδα στα Εβραϊκά. Μετά από έναν μήνα, κατόρθωσε να την βρει και να έρθει σε επικοινωνία μαζί της, της μίλησε για το βιβλίο του κι έτσι ξεκίνησε η συνεργασία τους. Μετά το βιβλίο αυτό, ακολούθησε ένα ακόμα για τον Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση από τα Τουρκικά στα Εβραίκά, το οποίο επίσης κοσμεί στο εξώφυλλο πίνακας της Γεωργίας Καραχάλιου – και μάλιστα όπως είπε ο εκδοτικός οίκος τον ρώτησε αν θεωρεί καλή ιδέα μια ελληνίδα να φιλοτεχνήσει βιβλίο με κείμενα Τούρκου ποιητή. Η απάντησή του προς τον εκδότη του αποστομωτική, καθώς του είπε ότι η τέχνη ενώνει τους λαούς, δεν τους χωρίζει και αυτή είναι η απόφασή του. Στην συνέχεια ήρθε στην Ολυμπία, γνωρίστηκαν οι δυο τους από κοντά, έκαναν μαζί και το τρίτο βιβλίο που είναι « Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ» στα ελληνικά – το οποίο διέθετε και στην έκθεση- και θα ακολουθήσει μια νέα συνεργασία σύντομα για ένα βιβλίο με ποιήματα του Λόρκα.

Τα όμορφα λόγια του Ραμί Σααρί, συγκίνησαν τόσο την Γεωργία Καραχάλιου και το μόνο που μπόρεσε η ίδια να πει ήταν να ευχαριστήσει τον Ισραηλινό ποιητή καταρχήν για την φιλία του, όπως και όλον τον κόσμο που την τίμησε με την παρουσία του, τον ιδιοκτήτη του  Lila’ s House  Διονύση Εμμανουήλ Διαμαντόπουλο για την φιλοξενία, όπως και την Άβα Βαγγελάτου, τον Φώτη Παπαθεοδώρου και την Μαριάννα Μαρτέλη.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του Lila’ s House  Διονύσης Εμμανουήλ Διαμαντόπουλος μιλώντας στην Πρωινή  τόνισε ότι «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με ένα και μοναδικό σκοπό. Να ενισχύσουμε την κάθε πολιτιστική προσπάθεια προσφέροντας χώρο φιλοξενίας στο κατάστημά μας. Στο Lila’s, οι αναγνώστες θα βρουν τον χώρο να αφοσιωθούν σε ένα πολύ παλιό βιβλίο ή να συμμετάσχουν σε ένα δρώμενο με μουσική και ανάγνωση διηγήματος, ή ποιητικής βραδιάς στους δύσκολους χειμώνες της μικρής μας πόλης.Μια μουσική ανάσα με νέους -πολλά υποσχόμενους – καλλιτέχνες, χωρίς μικρόφωνα και με πολύ μεράκι, είναι μέσα στα αμέσως επόμενα σχέδια μας. Η έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Καραχάλιου από την Αρχ. Ολυμπία, είναι το πρώτο μας βήμα σε αυτήν  την κατεύθυνση.  Μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους το χρώμα της παλέτας της και η ανοιξιάτικη διάθεση με θέμα τα λουλούδια και τα νυχτερινά τοπία της Αρχαίας Ολυμπίας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος