FOLLOW US: facebook twitter

Άνιση η μεταχείριση του δήμου Ολυμπίας στο «Ταμείο Μολυβιάτη»

Ημερομηνία: 24-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

kotzas-vikelios

«Κεραυνούς» εξαπέλυσε η Εκτελεστική επιτροπή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κατά περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων για την κατανομή των έργων

Την οργή και αγανάκτησή τους κατά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την πρόσφατη απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης έργων από το «Ταμείο Μουλυβιάτη» με κατανομή κριτήρια που αδικούν κατάφωρα το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, εκφράζουν ο δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζιάς και η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου. Εξαπολύουν δε,  «κεραυνούς» κατά του Περιφερειάρχη και των περιφερειακών συμβούλων, αφού όπως τονίζουν η καταστροφή της Ολυμπίας από τις φωτιές του 2007, προκάλεσε  παγκόσμια συγκίνηση που επιβάλλει την αποκατάστασή της μέσα από το Ταμείο Μολυβιάτη που συστήθηκε για έναν και μόνο σκοπό από την ευιασθητοποίηση των απλών πολιτών, για την «αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πληγεισών πυρόπληκτων περιοχών». Μόνο που κάτι τέτοιο δεν συνέβη με το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αφού δεν διασφαλίστηκε τουλάχιστον η αναλογικότητα μεταξύ μεγέθους καταστροφής και ενίσχυσης.

Θυμίζουμε ότι ο  δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είχε υποβάλλει συνολικά  8 προτάσεις, από τις οποίες πέρασαν μόλις οι 3 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ που είναι οι εξής:

Επισκευή-βελτίωση αγροτικής οδοποιίας σε Δ.Δ. Αρχαίας Ολυμπίας (β’ φάση) προϋπολογισμός 550.000 €

Επισκευή-βελτίωση αγροτικής οδοποιίας (γ’ φάση) προϋπολογισμός 550.000 €

Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού προϋπολογισμός 550.000 €

«Εκτός» έμειναν 3 έργα αγροτικής οδοποιίας, ενώ για την πρόταση της αποκατάστασης και της συντήρησης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (375.000€) η επιτροπή διαφωνεί με τη χρηματοδότηση του έργου. Άγνωστο παραμένει για ποιο λόγο δεν είχε τύχη η πρόταση για τη βελτίωση της οδού Κρυονέρι-Λάσδικας (1,72 εκατ. €), καθώς ο φάκελος αξιολογήθηκε ως πλήρης αλλά το έργο δεν είναι στην τελική λίστα. Το σχετικό δελτίο τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έχει ως εξής:

Ανακοίνωση-δελτίο τύπου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

«Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας εκφράζει αγανάκτηση και συγχρόνως οργή κατά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης έργων από το «Ταμείο Μολυβιάτη».

Κύριε Περιφερειάρχη,

κ.κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας το έτος 2007 υπέστη σοβαρές καταστροφές στο σύνολό του, από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να καταστραφεί ο Κρόνιος Λόφος και να πληγωθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος. Αυτή η καταστροφή προκάλεσε την παγκόσμια συγκίνηση, αλλά συγχρόνως και την αιτία ευαισθητοποίησης μέχρι και απλών πολιτών, δημιουργώντας έτσι το «Ταμείο Μολυβιάτη» για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Υποχρέωσή σας και καθήκον σας, επομένως, θα ήταν τουλάχιστον η ίση μεταχείριση του Δήμου μας, διασφαλίζοντας την αναλογικότητα μεταξύ μεγέθους καταστροφής και ενίσχυσης. Αυτό δεν προκύπτει από την απόφασή σας, και μάλλον αποδεικνύει ότι εκτίμησή σας είναι ότι η Ολυμπία απλά επλήγη μόνο από καπνούς των πυρκαγιών.

Τα ισχυριζόμενα ότι η αντικειμενικότητα της κατανομής και η αξιολόγηση των έργων προκύπτει από μαθηματικούς τύπους και το σύστημα απένταξε κάποια από αυτά, τα θεωρούμε λάθος στην εφαρμογή τους σε κατανομές που ο ίδιος ο τίτλος «Αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών» διασφαλίζει και αποτελεί στοιχειώδη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και αναλογικότητας.

Οι υποσχέσεις από την πλευρά σας, ότι οι όποιες αδικίες «θα διορθωθούν» από τις εκπτώσεις των έργων επιβεβαιώνουν το λάθος της πολιτικής σας απόφασης, δίνοντας «παρηγοριά στον άρρωστο».

Η Αρχαία Ολυμπία, κύριε Περιφερειάρχη, όχι επειδή είναι Εθνικός Τόπος Παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά επειδή πραγματικά πληγώθηκε από τις πυρκαγιές, θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΤΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ στο «Ταμείο Μολυβιάτη.

Απαντώντας και στις «φήμες» – που δυστυχώς κυκλοφορούν και από αιρετούς α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης –  ότι ο Δήμος δεν προετοίμασε και δε στήριξε έργα προς ένταξη και ιδιαίτερα το έργο «Βελτίωση δρόμου Κρυονερίου–Λάσδικα» δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτές είναι ψευδείς και ανυπόστατες για τους παρακάτω λόγους:

1) Ο φάκελος του έργου ολοκληρώθηκε «Περιβαλλοντικές μελέτες, εγκρίσεις κλπ.» από αυτή τη Δημοτική Αρχή και εντάχθηκε με παλαιότερη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο πρόγραμμα,

2) Προτάθηκε εκ νέου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως πρώτο έργο ένταξης,

3) Το έργο αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή ως τεχνικά πλήρες.

Από τα ανωτέρω προκύπτει το ενδιαφέρον και οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για ένταξη του έργου και ίσως αυτές οι φήμες να δημιουργούνται προκειμένου να καλυφθούν λάθη, παραλείψεις και ενδεχομένως σκοπιμότητες αυτών που αποφασίζουν.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος