FOLLOW US: facebook twitter

Άναψαν τη φλόγα της δωρεάς μυελού των οστών

Ημερομηνία: 09-11-2016 | Συντάκτης:

andravida-ekdilosi3

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η εκδήλωση για τη δωρεά μυελού των οστών από τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Περιοχής Ανδραβίδας «Ζωή». Στο χώρο του δημαρχείου Ανδραβίδας και σε συνεργασία με το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, το Ν.Π.Π.Α.Π., το ΚΕΔΜΟΠΠ (Χάρισε Ζωή) και τη Φλόγα Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια, η ιατρός Κατερίνα Γραφανάκη μίλησε για το θέμα ενώ η Άννυ Κωστούρου αναφέρθηκε στη εμπειρία της δωρεάς μυελού των οστών προς το γιο της, παρουσία και της εκπροσώπου της «Φλόγας» Τασίας Παπαϊωάννου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος  ιερείς  της πόλης, εκπροσώπων του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, εκπροσώπων της 117 ΠΜ και Π.Υ. Αεροδρομίου, Διευθυντών σχολείων, εκπροσώπων συλλόγων, καθώς επίσης και πλήθους κόσμου.

Ο πρόεδρος του Αιμοδοτικού συλλόγου περιοχής Ανδραβίδας «Η ΖΩΗ» Διονύσης Σταθόπουλος προλόγισε την εκδήλωση και τόνισε πως «ο σύλλογος πήρε αυτή την πρωτοβουλία να παρουσιάσει σε σας, σε μας, σε όλους μας το παραπάνω θέμα, για να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να βοηθήσουμε το έργο του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠΠ) και του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ». Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στην πλούσια,( από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα), κοινωνική προσφορά του Αιμοδοτικού Συλλόγου Περιοχής Ανδραβίδας «Η ΖΩΗ» και στοχεύει στο να αποτελέσει το νέο κοινωνικό κύτταρο αγάπης και ελπίδας και στον τομέα Δωρεάς Μυελού των Οστών. Πιστεύουμε ότι εσείς εδώ απόψε μπορείτε να γίνετε πρέσβεις της Δωρεάς Μυελού των Οστών.»

andravida-ekdilosi-stathopoulos

Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωσήφ Ναμπίλ Μοράντ, απηύθυνε η πρόεδρος του ΝΠΔΔΠΑΠ Αννα Γεωργιοπούλου σχολιάζοντας το σπουδαίο ρόλο που παίζει στην τοπική κοινωνία ο Σύλλογος.

Στη συνέχεια η γιατρός κα Κατερίνα Γραφανάκη ανέπτυξε το θέμα «ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ», με κάθε λεπτομέρεια (είναι Διδάκτωρ του τμήματος Ιατρικής Παν. Πατρών με ΜΑΣΤΕΡ στην ανοσολογία–αλλεργιολογία του Παν. Νόττινχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου),  λέγοντας ότι δότης γίνεται κάθε υγιής άνθρωπος ηλικίας 18-50 ετών.

andravida-ekdilosi5

Πως γίνεσαι δότης μυελού των οστών

Η διαδικασία που απαιτείται είναι η εξής:

1. συμπληρώνεις αίτηση εγγραφής

2. δίνεις δείγμα DNA ( λίγο σάλιο ή αίμα)

3. μπαίνεις στην ελληνικη και στην παγκόσμια τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών (οι πιθανότητες για να βρεθεί κάποιος συμβατός δότης είναι 1:20.000)

4. αν βρεθείς συμβατός δότης καλείσαι για εξετάσεις (πρέπει να είσαι υγιής)

5. Χαρίζεις ζωή (με μια αιμοδοσία που διαρκεί 2,5-3 ώρες περίπου)

6. Επιστρέφεις στην καθημερινότητα σου άμεσα.

Η Αννα Κωστούρου παραβρέθηκε στην εκδήλωση μαζί με τον μεταμοσχευμένο γιό της Γιώργο και μίλησε για το θέμα που η ίδια αντιμετώπισε. Αφού ανακάλυψε ότι ήταν συμβατή Δότης του δώρισε μυελό των οστών και του χάρισε εκ νέου τη ζωή.

Η εκπρόσωπος του συλλόγου Φλόγα ( Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια) Τασία Παπαϊωάννου και μητέρα ενός αποθεραπευμένου παιδιού, ασχολείται εδώ και 32 χρόνια με τη Φλόγα Πάτρας, βρίσκεται δίπλα στις πάσχουσες οικογένειες και μοιράζεται την αγωνιά τους.

Η εκδήλωση που είχε σημαντική επιτυχία (14 νέοι δότες καταχωρήθηκαν στο σύστημα), έκλεισε από τον Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο ο οποίος ήταν ο πρώτος υποψήφιος εθελοντής δότης της εκδήλωσης εξαίροντας έτσι την αξία της προσφοράς.

andravida-ekdilosi-gevrgiopoulou


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος