FOLLOW US: facebook twitter

Άμεση παρέμβαση Κ. Τζαβάρα στην Κυβέρνηση για επούλωση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Ηλεία

Ημερομηνία: 08-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

tzavaras

Κατέθεσε Ερώτηση στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος μετά από συνεννόηση με τους Δημάρχους Πύργου, Ήλιδας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Η πρωτοφανής θεομηνία που πλήττει από χτες την Ηλεία, στις περιοχές των Δήμων Πύργου, Αμαλιάδας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, άφησε πίσω της μεγάλες και σοβαρές ζημιές σε νοικοκυριά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής Ηλείας και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, από την Αθήνα όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στις διαδικασίες του Κοινοβουλίου (Διακομματική Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας των Δανειοδοτήσεων των Κομμάτων και των ΜΜΕ) ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πύργου, τον Δήμαρχο Ήλιδος και τον Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης, ενημερώθηκε για την κατάσταση και σε άμεση συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς ανέλαβε πρωτοβουλία, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ώστε να κινητοποιηθεί η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός προς την κατεύθυνση της επούλωσης των ζημιών, που έχουν αφήσει πίσω τους οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, με τις πλημμύρες που προκάλεσαν σε διάφορες περιοχές του νομού Ηλείας.
Κυρίως πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την αποζημίωση των σταφιδοπαραγωγών, που η βροχή κατέστρεψε την παραγωγή τους είτε σε αλώνια είτε σε υπαίθρια ξηραντήρια (λ.χ. οι περιπτώσεις των χωριών Χειμαδιό, Σόπι, Ώλενα, Ελαιώνας Δ. Πύργου και Γεράκι, Περιστέρι Δ. Ήλιδος και άλλου). Δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει για τις περιπτώσεις αυτές αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Επομένως η Κυβέρνηση οφείλει να βρει τρόπους ανακούφισης των πληγέντων με την αναπλήρωση του εισοδήματος που απωλέστηκε εξαιτίας της καταστροφής της σοδειάς τους.
Σήμερα ο Κώστας Τζαβάρας προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου σημειώνει ότι οι νέες καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου προστίθενται στην μακριά λίστα των καταστροφών που βιώνει η Ηλεία στην αγροτική της παραγωγή, τις υποδομές και τις περιουσίες των κατοίκων της τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που έφτασαν ακόμα και τα 800 χιλιοστά στο Κατάκολο, τα 119 στον Πύργο, τα 104 στην Αμαλιάδα και τα 86 στη Πηνεία και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές, αντίστοιχες με όσα έζησε ο νομός ένα χρόνο πριν στις περιοχές Κυλλήνης, Αμαλιάδας, Πύργου και Ανδραβίδας, αποδεικνύουν ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για την άμεση δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου για την αποζημίωση καταστροφών από ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους νομούς της χώρας που βρίσκονται σε υψηλή επικινδυνότητα, όπως η Ηλεία. Ενός Ταμείου, που όπως έχει προτείνει πολλές φορές ο Κώστας Τζαβάρας, θα αξιοποιεί τα προσφερόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα υποστηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αγρότες και τους επιχειρηματίες που πλήττονται από τέτοιες καταστροφές. Οφείλει να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, που εκκρεμεί εδώ και 2 χρόνια και το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ένα σαφές και σύγχρονο σχέδιο για την διαχείριση τέτοιων καταστροφών, να προβλέπει τα εργαλεία και τους πόρους εκείνους που θα επιτρέπουν την ταχεία αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών, αλλά και την χρηματοδότηση σχετικών προστατευτικών δράσεων.
Ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άμεση καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ στην παραγωγή σταφίδας στις περιοχές των Δήμων Πύργου και Ήλιδας. Επιπλέον, ρωτά πως προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει τις ζημιές που υπέστησαν οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού και οι οποίες δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Τέλος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε οικίες, επιχειρήσεις και υποδομές των δήμων Πύργου, Ήλιδας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης αλλά και να δοθεί χρηματοδότηση, σε βάρος των πιστώσεων του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της Χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές στις υποδομές των δήμων, να αποζημιωθούν οι πληγέντες αλλά κυρίως να ενισχυθούν τα αντιπλημμυρικά δίκτυα στις περιοχές τους, προκειμένου τουλάχιστον η Ηλεία να μην ζήσει για τρίτη φορά τέτοιες καταστροφές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος