FOLLOW US: facebook twitter

Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 20-12-2016 | Συντάκτης:

nikoloutsos-kostas

Επιστολή για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις έστειλε προς τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια της συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες κατά την παρουσία του πρώτου σε εκδήλωση του ΕΒΕ προσφάτως στον Πύργο.

Είχε επισημανθεί και τότε ότι η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ που δημιουργεί πολλά προβλήματα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πλήττει σοβαρά την τοπική μας οικονομία.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή στον υποδ/κτή της ΤτΕ  επισημαίνει ότι η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, στερεί από τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια από την οικονομία ρευστότητα και οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.

«Η επιστροφή ΦΠΑ είναι στην πραγματικότητα επιστροφή στις εξαγωγικές επιχειρήσεις των δικών τους χρημάτων. Με δεδομένο ότι οι ΔΟΥ δεν  έχουν επαρκές προσωπικό για τον έλεγχο των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, προτείνουμε η επιστροφή ΦΠΑ να γίνεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις, το πολύ σε ένα διάστημα μέχρι 2 μηνών, όταν απαιτείται προσωρινός έλεγχος, και στην περίπτωση που χρειάζεται τακτικός έλεγχος, όπου η διαδικασία παίρνει τουλάχιστον 5 μήνες, να καταβάλλεται το ποσό του ΦΠΑ πάλι μέσα σε 2 μήνες με υπεύθυνη δήλωση του εξαγωγέα.

Σε περίπτωση που ο τακτικός έλεγχος, όταν διενεργηθεί, παρουσιάσει αποκλίσεις από τη δήλωση επιστροφής που έχει υποβληθεί, τότε η εξαγωγική επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένη με βάση την υπεύθνη δήλωση του εξαγωγέα να επιστρέψει την τυχόν διαφορά.

Με βάση αυτή την απλή διαδικασία θα επιταχυνθεί η επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με τεράστια οφέλη τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία…»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος