FOLLOW US: facebook twitter

Άλυτο το πρόβλημα των αδέσποτων

Ημερομηνία: 15-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

adespota-stirosi2

Τι είδαν οι Βρετανοί κτηνίατροι στα Λεχαινά – Στείρωσαν περισσότερα από 70 σκυλιά

Ολοκλήρωσαν την δεύτερη αποστολή τους στην περιοχή των Λεχαινών οι δύο Βρετανοί κτηνίατροι από το Λονδίνο Ούγκο Ρίτσαρντσον και Στέφεν Γουόρεν. Μετά από ένα χρόνο από την πρώτη παρουσία τους στην Ηλεία, επέστρεψαν μαζί με τρεις νοσοκόμες και με την πολύτιμη συνδρομή και στήριξη της κτηνιάτρου στα Λεχαινά Παναγιώτας Τσάγκου, για να στειρώσουν όσα περισσότερα αδέσποτα μπορούν στην περιοχή.

adespota-stirosi3

Ο στόχος επετεύχθη αφού κατάφεραν μέσα σε εφτά ημέρες να στειρώσουν περισσότερα από 70 αδέσποτα. Χθες συναντήσαμε όλη την ομάδα που εργάστηκε εθελοντικά και ταξίδεψε με την συνδρομή Βρετανών φιλόζωων, στην τελευταία ημέρα δράσης τους και λίγο πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την Αγγλία.

adespota-stirosi-panagiotopoulou

Η κτηνίατρος Παναγιώτα Τσάγκου, που τους φιλοξενεί, τόνισε πως «… ήρθαν δεύτερη φορά οι κτηνίατροι από το Λονδίνο να στειρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα στην περιοχή μπορούμε. Η εργασία μας εδώ είναι όλων εθελοντική. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση του προβλήματος όσο είναι δυνατόν. Δυστυχώς ο αριθμός των αδέσποτων είναι πάρα πολύ μεγάλος και όσα και να στειρώσεις, βοηθάς μέχρι ένα βαθμό. Μας ξεπερνά ο αριθμός και το μέγεθος του προβλήματος. Όλο αυτό που γίνεται είναι μια συνεργασία δύο κλινικών και συνύπαρξη εθελοντών».

adespota-stirosi-tsagkou-hugo

Ούγκο Ρίτσαρντσον «Εγκαταλείπουν πολλά ζώα εδώ»

Ο Λονδρέζος κτηνίατρος Ούγκο Ρίτσαρντσον από την London Vet Clinic μίλησε για την δεύτερη εμπειρία του στην Ηλεία. «Νομίζω ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Εγκαταλείπουν πάρα πολύ τα ζώα εδώ. Είναι δύσκολο για εμάς  να το αντιμετωπίσουμε και προσπαθούμε πολύ σκληρά. Στην Αγγλία υπάρχουν καταφύγια για τα αδέσποτα. Αν βρει κάποιος ένα αδέσποτο το πάει εκεί να το περιθάλψουν και να του βρουν ένα νέο σπίτι. Είναι σημαντικό ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για το ζώο του. Στα Λεχαινά θα θέλαμε να έρθουμε ξανά να βοηθήσουμε εφόσον μας προσκαλέσετε» ανέφερε…

adespota-stirosi1

Η κα Τσάγκου απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με το αν τα δημοτική ή διαδημοτικά κυνοκομεία αποτελούν λύση στο πρόβλημα εξήγησε πως είναι μόνο ένα μέρος της λύσης, σχολιάζοντας πως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών απέναντι στα ζώα και κυρίως στα ζώα συντροφιάς αλλά και της πολιτείας. «Ένα διαδημοτικό κυνοκομείο είναι μια από τις λύσεις αλλά μόνο για προσωρινή φιλοξενία, όσο διαρκέσει η θεραπεία τους. Το βασικό είναι να βρούμε οικογένειες να τα υιοθετήσουν. Δεν έχει κανένα νόημα να βάλουμε 300 σκυλιά σε ένα χώρο, προσφέροντας μόνο τροφή και νερό. Η λύση των καταφυγίων με βρίσκει αντίθετη. Αυτό που παλεύω τόσα χρόνια είναι να βρίσκω ανάδοχες οικογένειες για τα σκυλάκια που μαζεύω και φροντίζω στο κτηνιατρείο».

adespota-stirosi4

Η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Λεχαινών Άντα Παναγιωτοπούλου μίλησε για το πρόβλημα στην περιοχή και ευρύτερα… «Ο αριθμός των αδέσποτων αυξάνεται. Τη μια μέρα μπορεί εμείς να στειρώνουμε πέντε αδέσποτα και την άλλη ημέρα να αφήνουν από τα σπίτια δέκα. Το πρόβλημα δεν είναι το αδέσποτο. Το πρόβλημα ξεκινά από τα σπίτια και τη νοοτροπία που έχουμε. Το παίρνουν το ζώο, το πετάμε μετά στο δρόμο. Το αφήνουμε γεννάει, πετάμε τα κουτάβια μετά στο δρόμο. Το πρόβλημα είναι εκεί… Το αδέσποτο έξω θα ζήσει έξι μήνες, ένα χρόνο… Ο δήμος πρέπει να ξεκινήσει ελέγχους, να καταγραφούν τα σκυλιά και τα αδέσποτα. Το σκυλί κάθε ενός πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και να υπάρχει η ευθύνη του ιδιοκτήτη. Πρέπει να βοηθήσει κάθε δήμος και η πολιτεία. Η νοοτροπία είναι πολύ περίεργη. Το αυτοκίνητό μας μπορεί να το έχουμε σε στεγασμένο χώρο, αλλά το σκυλί, εκτεθειμένο στη βροχή ή σε ένα βαρέλι δίπλα…».

adespota-stirosi5

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος