FOLLOW US: facebook twitter

«Ώρα μηδέν» για το Σκοπιανό – Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία

Ημερομηνία: 12-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

«Λευκός καπνός» φαίνεται πως βγαίνει από τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Το επικρατέστερο όνομα είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία.

Η ελληνική πλευρά κερδίζει το erga omnes, και την απάλειψη αλυτρωτικών σημείων από το σύνταγμα των γειτόνων, και όσο αφορά στο θέμα της γλώσσας και της εθνότητας θα προστεθεί σλαβικός όρος, ο οποίος ωστόσο θα είναι απλά περιγραφικός.

Φαίνεται ότι ο όρος Μακεδονία για όλες τις χρήσεις θα έχει σε ό,τι αφορά στο όνομα τον όρο Severna, ενώ σε ότι αφορά στη γλώσσα και την εθνότητα θα υπάρχουν προσδιορισμοί που θα καταδεικνύουν την σλαβική καταγωγή, τόσο της γλώσσας όσο και των πολιτών. Το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός περιμένει σήμερα τηλέφωνο από τον πρωθυπουργό των Γκόραν Ζάεφ που θα πιστοποιήσει την συμφωνία.

Η συμφωνία άρχισε να φαίνεται από χτες το απόγευμα όταν και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συμφωνία, με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στο Kontra θα περιλαμβάνει “μακεδονική γλώσσα”, αλλά με τρόπο που να διασφαλίζεται η σλαβική καταγωγή της και ο διαχωρισμός της από την αρχαία ελληνική.

Στο θέμα της εθνότητας και σε ότι αφορά στα διαβατήρια θα υπάρχει αναγραφή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, ωστόσο στις ταυτότητες που αποτελούν εσωτερικά έγγραφα της κάθε χώρας υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση.

Το πραγματικό κέρδος για την Αθήνα, όπως τουλάχιστον περιγράφεται από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, είναι το γεγονός ότι κερδήθηκε το erga omnes του νέου ονόματος και κυρίως η απάλειψη των αλυτρωτικών σημείων από το Σύνταγμα.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος