FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο»: Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας σε Πύργο, Αίγιο και Μεσολόγγι

Ημερομηνία: 07-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας  σε Πύργο,  Αίγιο και Μεσολόγγι για την ευαισθητοποίηση των νέων και τη μείωση των τροχαίων στη Δυτική Ελλάδα

Επικίνδυνη χαρακτήρισαν άπαντες στην χθεσινή συνέντευξη την Πατρών- Πύργου

Εκπαιδεύουμε μαθητές και φοιτητές. Κερδίζουμε σωστούς οδηγούς-υπευθύνους πολίτες» είναι το μήνυμα της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που οργανώνεται από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας , την  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τη στήριξη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Οι εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις που ξεκινούν από σήμερα, απευθύνονται κυρίως σε μαθητές. Στην πόλη του Πύργου θα διαρκέσει ένα τριήμερο και οι ενημερώσεις θα γίνονται στο χώρο του ΤΕΙ. Μέσα από video, προβολές τύπου  ντοκιμαντέρ εκ μέρους των στελεχών του ΙΟΑΣ  και διαφανειών με συγκριτικά στατιστικά στοιχεία, εκ μέρους της ΕΛ.Α.Σ, αλλά και με βιωματική εμπειρία μέσω μηχανημάτων ανατροπής, σύγκρουσης και μέθης, οι μαθητές και οι  φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να αντιληφθούν την αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων Κυκλοφοριακής Αγωγής και της αποφυγής χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών π.χ. αλκοόλ. προκειμένου μακροπρόθεσμα να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

«Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο! Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουμε μια άλλη κουλτούρα. Δεν αρκούν οι παρεμβάσεις χρειάζεται και αλλαγή συμπεριφοράς» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, από την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,   οι συνδιοργανωτές χθες το μεσημέρι προκειμένου να αναλυθεί    το πρόγραμμα της δράσης.

Ο κ. Κατσιφάρας εκτός των άλλων θύμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδίκησε και εξασφάλισε ποσό ύψους 35,5 εκατ ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο εθνικό  οδικό δίκτυο. Ωστόσο επεσήμανε  ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στους αυτοκινητοδρόμους και προσδιόρισε το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, αλλά και τη σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο και την Αμφιλοχία. «

Είναι οι δύο πιο επικίνδυνες αρτηρίες. Χρειάζεται  να ξεμπλοκάρουν οι όλες διαδικασίες δημοπράτησης και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό, η Περιφέρεια υλοποιεί ένα πρόγραμμα συντήρησης. Αυτό όμως που θα δώσει ένα οριστικό τέλος,  είναι η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού. Διεκδικούμε στο ακέραιο αυτό που δικαιούται η περιοχή. Κανένα εμπόδιο δεν υπάρχει. Διεκδικούμε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο» επέμεινε ο Περιφερειάρχης. Καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας αναφορικά με την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας είπε πως αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί αναγκαιότητα.

Ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής για την Πατρών- Πύργου

Στον παράγοντα άνθρωπο ως βασικό υπαίτιο της πρόκλησης τροχαίων, εστίασε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Αδαμάντιος Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι από όποια θέση κι αν βρίσκεται (πεζός, οδηγός, συνοδηγός) οφείλει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους και να προσαρμόζεται στις συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Ερωτηθείς σχετικά για τον αυξημένο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στην Πατρών – Πύργου, δεδομένου ότι χάθηκαν 15 ανθρώπινες ζωές, ευχήθηκε το φαινόμενο να ήταν συγκυριακό και παρέπεμψε σε στατιστικά που δείχνουν – αργή, αλλά σταθερή-  μείωση των τροχαίων στη Δυτική Ελλάδα. Πρόσθεσε πάντως: «Η Πατρών – Πύργου είναι πράγματι ένας επικίνδυνος δρόμος με μεγάλο φορτίο οχημάτων που αστυνομεύεται στο βαθμό που μπορούμε. Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό με σκοπό να προλαμβάνουμε».

«Η οδική συμπεριφορά είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε» παρατήρησε ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, μιλώντας για τη συμμετοχή της εκπαίδευσης στην Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας .

Από την πλευρά του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας,  ο αντιπρύτανης  Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης επισήμανε ότι αποτελούν ομάδα – στόχο οι 20.000 φοιτητές του ΤΕΙ που ζουν στη Δυτική Ελλάδα και είναι απαραίτητο να παρακολουθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος