FOLLOW US: facebook twitter

Όλα τα έργα Δήμου και Λιμενικού Ταμείου που κρίθηκαν επιλέξιμα στις ΟΧΕ

Ημερομηνία: 17-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

oxe-limeniko-liatsis-varouxis-filipopoulos

Δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης σε Πύργο και Κατάκολο

Ουσιαστικά έργα, που θα αναβαθμίσουν το Κατάκολο, τον Πύργο και γενικότερα το Δήμο και τα οποία θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα της περιοχής αλλά θα αποτελέσουν το «όχημα» που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, έχουν προκριθεί προς ένταξη στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Έργα, που όπως επισήμαναν στην προχθεσινή συνάντηση στο Λάτσειο, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδας Βαρουξής,  έχουν αλληλεπίδραση μεταξύ τους και αποτελούν τον «ομφάλιο λώρο» που θα δέσει το Κατάκολο με τον Πύργο και κατ’ επέκταση τους χιλιάδες τουρίστες με τα αξιοθέατα

mouseio-pyrgou

Οι προτάσεις των έργων που κατέθεσε ο Δήμος Πύργου και έλαβαν προέγκριση είναι:

– Ανάπλαση της οδού Εθνικής Αντιστάσεως με προϋπολογισμό 400 χιλ. ευρώ. (Προβλέπεται η ανάπτυξη υπαίθριων καθιστικών και σκιάστρων και ενίσχυση του αστικού πρασίνου. Σκοπός του έργου η δημιουργία άξονα ανάδειξης του σταθμού του ΟΣΕ με το κέντρο της πόλης ως ενίσχυση της τουριστικής προσπελασιμότητας των επισκεπτών- χρηστών του τρένου Κατακόλου- Πύργου- Αρχ. Ολυμπίας)

– Ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης (Λειτουργική και Αισθητική προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου) με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ (Το έργο αφορά στην ανάπλαση στο χώρο της κεντρικής πλατείας με έμφαση στο τμήμα του λόφου του Επαρχείου καθώς και όλο το πλέγμα των οδών που συνδέουν την κεντρική πλατεία με το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο τμήμα της πλατείας προβλέπεται ενίσχυση του πρασίνου, μεταφορά του μνημείου από την υπάρχουσα θέση σε νέα, κατασκευή υπαίθριων καθιστικών και σκιάστρων, βελτίωση και ανάδειξη του κεντρικού σιντριβανιού, αισθητικές παρεμβάσεις στο επίπεδο της πλατείας και ανάπλαση- πεζοδρόμηση ήπιας κυκλοφορίας των οδών Καραϊσκάκη, τμήματος οδού Λιούρδη, Πετραλιά, Αθ. Διάκου, Κρεστενίτου, Κολοκοτρώνη, Επαρχείου, Αγ. Νικολάου, Λετρίνων, τμήματος Πατρών – Ερμού από πλατεία Επιμελητηρίου μέχρι πλατεία Ιατρίδη, Αδ. Κοραή, Μαθιού, Αγ. Κυριακής. Στο πλαίσιο της γενικής ανάπλασης θα αναβαθμιστούν μορφολογικά και αισθητικά η πλατεία Ταχυδρομείου και η πλατεία Ιατρίδη)

– Αναμόρφωση και σύνδεση της οδού Κατακόλου με το ιστορικό κέντρο με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ (Προβλέπεται η κατασκευή πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων και φωτισμού)

– Δημιουργία ανάπτυξης δικτύου ηλεκτροκίνητων Mini – Bus, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ με σκοπό τη δημιουργία δικτύου ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των τουριστών – επισκεπτών και πολιτών εντός του κεντρικού πολεοδομικού πυρήνα της πόλης του Πύργου καθώς και την μεταφορά τουριστών από το λιμένα Κατακόλου προς το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πύργου.

Εξάλλου, τρία έργα που έχουν προταθεί θα επανεξεταστούν- συμπτυχθούν- βάσει των όσων αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη στην Πάτρα με τη Διαχειριστική Αρχή και απομένει να δούμε εάν εντέλει θα ενταχθούν. Τα έργα αυτά είναι:

– Αναμόρφωση και έργα γενικών υποδομών στην είσοδο της πόλης του Πύργου. Το έργο αφορά την ανάπλαση του άξονα εισόδου της πόλης του Πύργου από τον κόμβο Φιλοθέης έως τη συμβολή του άξονα με την οδό Μανωλοπούλου και περιλαμβάνει τη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, του οδοστρώματος καθώς και της προσπελασιμότητας των πεζοδρομίων και την ενίσχυση του πρασίνου και του αστικού εξοπλισμού.

– Γενική αποκατάσταση κτιρίου Θεάτρου Απόλλων. Το έργο περιλαμβάνει την μορφολογική αποκατάσταση του διατηρητέου μνημείου, τη βελτίωση του γενικού και ειδικού εξοπλισμού καθώς και την κατασκευή μεταλλικού φουαγιέ- αναψυκτηρίου στον εφαπτόμενο υπαίθριο χώρο.

– Κατασκευή Πλανηταρίου στο χώρο του Πολύκεντρου του Δήμου Πύργου. Το έργο αφορά την προμήθεια του ένθετου εξοπλισμού καθώς και την κτιριακή βελτίωση του χώρου υποδοχής στο κτίριο του Πολύκεντρου. Απαιτείται η κατασκευή ανεξάρτητης εξωτερικής κλίμακας καθώς και εξωτερικού ανελκυστήρα από τον χώρο του εφαπτόμενου πάρκου ΣΠΚ.

Όσον αφορά τα έργα που δεν κρίθηκαν επιλέξιμα, αλλά παραμένουν στο στρατηγικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής αφορούν τη Δημιουργία Εμπορικής Αγοράς και Αγοράς Τροφίμων Πρωτογενούς τομέα στο πρώην εργοστάσιο Ξυστρή, η Ανάπλαση της οδού Καταραχίου, η Κατασκευή υπαίθριου παρκινγκ στο χώρο του σταθμού ΟΣΕ, η Κατασκευή υπαίθριου θεάτρου και ανάδειξης δασικών μονοπατιών στο βουνό Κατακόλου.

katakolo-ploia-istiofora

Τα έργα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, που κρίθηκαν επιλέξιμα και έχουν προεγκριθεί είναι:

– Υλοποίηση εγκεκριμένου Master Plan Λιμένα Κατακόλου – Χερσαία Ζώνη προϋπολογισμού 10. Εκ. ευρώ. Η Δράση περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο παρεμβάσεις στον χερσαίο χώρο του λιμένα. Οι παρεμβάσεις λαμβάνουν υπόψη τους τόσο την υφιστάμενη κατάσταση, όσο και τα σχεδιαζόμενα λιμενικά έργα που έχουν εγκριθεί από την Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.

– Δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών για την προώθηση και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος προϋπολογισμού 400.00 χιλ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολύγλωσσου πόρταλ που θα ενσωματώνει ενδεικτικά: υπηρεσίες διαδικτυακής ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους επισκέπτες του Κατακόλου, υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών (διακίνηση εγγράφων, καταβολή τελών και άλλες χρήσεις), υπηρεσίες προβολής των πολιτιστικών, αρχαιολογικών, φυσικών πόρων της ΠΕ Ηλείας και Υπηρεσίες προβολής των καταλυμάτων

– Διαμόρφωση ενιαίας ταυτότητας της περιοχής με προϋπολογισμό 800.000 χιλ ευρώ. Το έργο αυτό, περιλαμβάνει ένα σύνολο ενεργειών προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνεκτική και ενιαία ταυτότητα της περιοχής η οποία θα μπορεί να εκφραστεί στον ίδιο το χώρο της περιοχής παρέμβασης. Περιλαμβάνει: Τουριστικό marketing και προβολή του λιμένα σε διεθνές επίπεδο, Υπηρεσίες πληροφόρησης στο λιμάνι για τις δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης έκτος από την Αρχαία Ολυμπία και τη βόλτα στο Κατάκολο όπως ο Επικούριος Απόλλωνας, το Χλεμούτσι και η Ήλιδα, και Τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων που να αναφέρονται στους προορισμούς της Ηλείας αλλά και τοπικούς προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου.

Τα έργα που δεν επιλέχθηκαν αφορούσαν την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο Λιμενικό Ταμείο, την Ένταξη στο δίκτυο Λιμένων Ecoports, το Ολοκληρωμένο σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και την Βελτίωση υποδομών ελλιμενισμού πλοίων και σκαφών.

Στα παραπάνω έργα θα πρέπει να προστεθούν και αυτά που έχουν προταθεί από την πλευρά της Περιφέρειας και αφορούν στην παράκαμψη Λαστέικα – Άγιος Ιωάννης, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχ. Ολυμπία, και την ανάπλαση και προβολή του ποταμού Αλφειού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος