FOLLOW US: facebook twitter

Όλα έτοιμα για το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 07-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

mikti-xorodia

Κορυφαίο πολιτιστικός γεγονός που πρέπει να γίνει θεσμός – 9 και 10 Σεπτέμβρη στο Κλειστό Ολυμπίας

Συνέντευξη τύπου χθες από το Δ.Σ της Μικτής Χορωδίας Πύργου που το διοργανώνει

Ένα κορυφαίο για τον τόπο πολιτιστικό γεγονός, το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας που διοργανώνει η Μικτή Χορωδία Πύργου με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του δήμου Ολυμπίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, με την συμμετοχή 12 διακεκριμένων χορωδιών  και 400 χορωδών από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται το  διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 9 και 10 στην Αρχαία Ολυμπία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στόχος των διοργανωτών, είναι το Χορωδιακό Φεστιβάλ να γίνει θεσμός για την Ηλεία και να το αγκαλιάσει ο κόσμος.  Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες υποχρέωσαν τους διοργανωτές να αλλάξουν χώρο, γιατί   αρχικά είχε αποφασιστεί να είναι το θέατρο Δρούβα και τώρα πλέον το Χορωδιακό Φεστιβάλ θα μεταφερθεί και θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό γυμναστήριο της Αρχαίας Ολυμπίας. Για τις λεπτομέρειες της όλης διοργάνωσης, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Μικτής Χορωδίας Πύργου.

Ο πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου κ. Τάσος Παυλίδης επισήμανε ότι με ικανοποίηση και περηφάνεια πραγματοποιούν και θεσμοθετούν το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και η διοργάνωση αυτή πηγάζει μέσα από την 15ετή πορεία της και τις εμπειρίες της.

«mikti-xorodia-synenteyxh

Ήταν για εμάς ένας υψηλός στόχος που πραγματοποιείται χάρις στην συμπαράσταση τριών εθσμικών φορέων. Της Π.Ε Ηλείας, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Δεν θα μπορούσε όμως να πραγματοποιηθεί, αν δεν υπήρχαν οι μεγάλοι και μικροί χορηγοί μας τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Διότι αν για τους θεσμικούς όλο αυτό το εγχείρημα ήταν μια υποχρέωση, για τοςυ χορηγούς μας είναι μια αγάπη και μόνο για τον Πολιτισμό, ιδίατερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Θέλω να ξέρετε ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση είναι ο ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ μας. Καταφέραμε έτσι, να επιτύχουμε μια άψογη συνεργαία όλων, με όποιες προεκτάσεις ε΄χει αυτή η συνεννόηση, για να πραγματοποιηθεί ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός άρρηκτα δεμένο με τα μυνήματα που εκπέμπει ο ιερός χώρος. Έτσι, 12 πολυφωνικές ερασιτεχνικές και επαγγελματικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα, θα δώσουν δείγματα της δουλειάς τους. Για την Ηλεία το γεγονός αυτό είναι πρωτόγνωρο και για το ευρύ κοινό της είναι μια πρώτη μύηση στο χορωδιακό πολυφωνικό τραγούδι».

Παράλληλα ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι θα φιλοξενηθούν για δύο μέρες στην πόλη 400 χορωδοί και θα λάβουν την φιλοξενία που ορίζει ο Ξένιος Δίας με δωρεάν δείπνα, επισκέψεις στους καλύτερους προορισμούς του νομού, ενώ βρίσκονται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και πλησιάζουν στην επίτευξη συμφωνίας για δωρεάν είσοδο των χορωδών στα Μουσεία. Τέλος ανακοίνωσε ότι θα τιμηθούν για την προσφορά τους στη μουσική και για την στήριξή τους στις προσπάθειες της Μικτής Χορωδίας Πύργου από το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά είναι ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος και ο επίσης συνθετης Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, καθώς και ο καθηγητής μουσικής Θοδωρής Παναγόπουλος.  Επίσης θα τιμηθούν δύο πολίτες αυτής της πόλης – θεωρώντας πάντα τον Πύργο και την Ολυμπία μια πόλη- που είναι πάντα κοντά στην Μικτή Χορωδία και την στηρίζουν, ο Πάνος Δασιός και ο Άγγελος Λιάγκουρας.

Από την πλευρά το ο καθηγητής Μουσικής Θόδωρος Παναγόπουλος που είναι και ο μαέστρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα  που είναι πολύ προσεγμένο και τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Μικτή Χορωδία Πύργου, μεταξύ των οποίων θα είναι συνθέσεις των Χατζηδάκη , Θεοδωράκη και Ανδριόπουλου, ενώ τόνισε ότι τα κριτήρια επιλογής των χορωδιών ήταν καθαρά καλλιτεχνικά. Επίσης ανέφερε ότι την διοργάνωση έχει αναλάβει αποκλειστικά το Δ.Σ της Μικτής Χορωδίας Πύργου δίχως εταιρίες προβολής επικοινωνίας και ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην συνέχεια ο Παύλος Μαλλιόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός και ότι για να πραγματοποιηθεί βοήθησαν αρκετοί άνθρωποι και χορηγοί τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν από την χορωδία, γιατί είναι καλό να ξέρουμε ποιοι είναι εκείνοι που αθόρυβα στηρίζουν τον Πολιτισμό, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο μαέστρο Θόδωρο Παναγόπουλο που με πολύ υπομονή στέκεται ως δάσκαλος κοντά στα μέλη της χορωδίας όλα αυτά τα χρόνια.

Ο κ. Παύλος Αυγερινόπουλος, δήλωσε  ότι «η επιλογή του χωροχρόνου τέλεσης του Φεστιβάλ, δεν είναι διόλου τυχαία και εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς. Ο πανίερος χώρος της Ολυμπίας γίνεται ξανά ο στίβος όπου 12 χορωδίες δεν θα μουσικότητα και ύφος. Και αυτή η ήσυχη γιορτή της μουσικής γίνεται στον ήρεμο Σεπτέμβριο, τον απαλλαγμένο από τους ήχους των κλαγγών και των αλαλαζόντων κυμβάλων του προηγούμενου μηνός, μακριά από τις ορδές και τα καραβάνια των πολύβουων χαροκόπων και γλεντοκόπων».

Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με την απάντηση του κ. Παυλίδη σε δημοσιογραφική ερώτηση γιατί το Φεστιβάλ γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία και όχι στον Πύργο. Ο κ. Παυλίδης, προέβαλλε τρείς λόγους. Ο πρώτος είναι, όπως είπε, ότι η Ολυμπία είναι η παγκόσμια πολιτιστική πρωτεύουσα, δεύτερος λόγος είναι το ότι όταν γινόταν εδώ και μήνες η προετοιμασία της εκδήλωσης ο Πύργος ήταν γεμάτος σκουπίδια και κανείς δεν ήξερε εάν θα φύγουν και ο τρίτος ότι στο Πύργο δεν υπάρχουν δομές για να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις με τόσο κόσμο, ή  κάποιο ανοιχτό θέατρο,  ενώ ο .Απόλλωνας, χωράει μόνο 200- 250 άτομα, τη στιγμή που μόνο οι χορωδοί θα είναι 400 άτομα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι σήμερα θα δοθεί στην δημοσιότητα και το πρόγραμμα του διήμερου 1ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Πύργου κάλεσαν τον κόσμο από όλη την Ηλεία να το αγκαλιάσει και να δώσει το «παρών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος