FOLLOW US: facebook twitter

Ψήφισμα Τεχνικού Επιμελητηρίου Ν.Ε. Ηλείας για τους δασικούς χάρτες

Ημερομηνία: 29-01-2017 | Συντάκτης:

dasikoi-xartes

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αντιλαμβανόμενη το ρόλο του φορέα των διπλωματούχων μηχανικών ως Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους αλλά και τον κοινωνικό ταυτόχρονα ρόλο αυτό, του συμπαραστάτη του πολίτη απέναντι στα προβλήματά του, ζητά:

  • το πάγωμα της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών για το Ν.Ηλείας.
  • Τη διόρθωση – ενημέρωση – επανεξέταση των δασικών χαρτών και την επαναφορά τους με νέα τουλάχιστον εξάμηνη προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων.
  • Την εφαρμογή νέων συμβολικού ύψους παραβόλων – μίας αντίρρησης ανά ιδιοκτήτη και αναλογικής εφαρμογής τους ανά στρέμμα
  • Τη νομοθετική ρύθμιση κατάργησης του υπόβαθρου του 1945 ως βάση χαρακτηρισμού και εφαρμογής νέου υπόβαθρου πέριξ του συνταγματικού έτους 1975 ,ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη η ανάγκη του κόσμου τη δεκαετία του ’50 και του ’60 να επιβιώσει καλλιεργώντας τη γη του η οποία είχε εγκαταλειφθεί λόγω των πολεμικών γεγονότων της εποχής.Άλλωστε πώς μπορεί να αγνοηθεί το ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε πάρα πολλούς πολίτες οι οποίοι νέμονται την περιουσία των προγόνων τους για 60-70 χρόνια.

Οι χάρτες οι οποίοι έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμοι στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε. χρίζουν επανεξέτασης καθώς:

  • Έχουν χαρακτηριστεί Αναδασωτέες Εκτάσεις («ΑΝ») περίπου 600.000 στρέμματα εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία εμφανίζονται ως αγροτικές γαίες τόσο στην αεροφωτογραφία του 1945 όσο και σε αυτή του 2008. Οι εκτάσεις αυτές έχουν εκ παραδρομής χαρακτηριστεί αναδασωτέες και απαιτείται ο αποχαρακτηρισμός τους με ευθύνη της διοίκησης και όχι του πολίτη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα πρόκειται για ολόκληρους στάσιμους οικισμούς.
  • Έχουν αγνοηθεί εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται εντός εποικισμού,διανομών ή ακόμα και αναδασμών. Ομοίως οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώσουν με τα στοιχεία που διαθέτουν το δασικό χάρτη.
  • Έχουν αγνοηθεί ή απεικονιστεί εσφαλμένα τα όρια οικισμών ή Σχεδίων Πόλεως.
  • Δεν έχουν ενημερωθεί με τις εκδοθείσες Πράξεις Χαρακτηρισμού από τα κατά τόπους δασαρχεία.
  • Δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα παραχωρητήρια ή οι βεβαιώσεις Δασάρχη οι οποίες είχαν εκδοθεί κατά το παρελθόν.

Σε αυτό το διαμορφωμένο περιβάλλον και με δεδομένο ότι:

  • Η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αντιρρήσεων είναι εξαιρετικά αργή,δύσχρηστη και δεν λειτουργεί ακόμα και 5 ημέρες μετά την έναρξη της προθεσμίας
  • Για να προμηθευτεί κάποιος ζεύγος αεροφωτογραφιών από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού θα πρέπει να περιμένει περίπου 2-3 εβδομάδες ώστε να τις παραλάβει και να κάνει την φωτοερμηνεία που απαιτείται
  • Για να εκδοθεί η απαιτούμενη βεβαίωση από τις ΥΔΟΜ (Πολεοδομίες) για ακίνητα εντός σχεδίου ή από τις διευθύνσεις εποικισμού-αναδασμού απαιτείται χρόνος ακόμα και ενός μήνα
  • Η επιστροφή των παραβόλων στην περίπτωση που γίνει η ένσταση αποδεκτή δεν προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση κάτι που θίγει ζητήματα συνταγματικότητας.

Kρίνουμε ότι η προθεσμία των 60 ημερών που ήδη «τρέχει» από τις 23/01/2017 είναι ανεδαφική και απαιτείται η άμεση παύση της καθώς και η επανεξέταση του προβλήματος συνολικά από την Πολιτεία.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο πάντα ζητούσε και ζητά την κύρωση των δασικών χαρτών ως ένα πολύ σημαντικό βήμα μείωσης της γραφειοκρατίας το οποίο μαζί με το Εθνικό Κτηματολόγιο θα θέσει τις βάσεις για έναν ορθό και αναπτυξιακό Χωροταξικό Σχεδιασμό . Ωστόσο η εν λόγω διαδικασία έτσι όπως εξελίσσεται δε θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει  προβλήματα, με σοβαρό τον κίνδυνο να προκληθεί κοινωνική αναταραχή. Πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να ενημερωθούν οι αρμόδιοι πολιτειακοί θεσμοί και να προβούν σε πολιτική απόφαση η οποία θα διορθώνει τα κακώς κείμενα και θα προσφέρει στον πολίτη αλλά και τον επιστήμονα μηχανικό ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό εργαλείο δουλειάς.

Καλούμε τους λοιπούς τοπικούς φορείς σε κοινό αγώνα για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα που θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνία της Ηλείας αλλά και του υπολοίπου της χώρας.

Το Δ.Σ.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας

Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος