FOLLOW US: facebook twitter

Χ. Ρώμας: «Το παιδικό θέατρο έχει πολύ μεγάλη σχέση με την ψυχοσύνθεσή μου»

Ημερομηνία: 17-07-2018 | Συντάκτης:

Στο θέατρο Φλόκα και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας αύριο Τετάρτη ο δημοφιλής ηθοποιός με το αριστούργημα «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες»

Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου

Τον “Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες” μ΄ ένα αερόστατο κάνει φέτος ο δημοφιλής ηθοποιός Χάρης Ρώμας πρωταγωνιστώντας στο γνωστό αριστούργημα του Ιουλίου Βερν, που παρουσιάζει η παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου, στο εκπληκτικό ρόλο του Φιλέα Φονγκ, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους. Την Τετάρτη το βράδυ – 18 Ιουλίου- θα απολαύσουμε την παράσταση στο θέατρο Φλόκα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, στις 9.15 το βράδυ και στις 25 Ιουλίου στο ανοιχτό θέατρο Καβασίλων, στο Φεστιβάλ Πηνειού. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Πρωινή και τον ευχαριστούμε, ο Χάρης Ρώμας μιλά για όλα,  με ανοιχτά χαρτιά!

 

ΕΡ  Οι μικροί και οι μεγαλύτεροι φίλοι σας, σας περιμένουνε κ. Ρώμα με μεγάλη χαρά στην Ηλεία, για δύο προγραμματισμένες παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και στο φεστιβάλ Πηνειού στα Καβάσιλα, με το αριστουργηματικό έργο του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» με την Παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου. Τι θα δούμε στην παράστασή σας;

ΧΡ Στα πλαίσια της πολύ μεγάλης περιοδείας μου περιμένω και εγώ με χαρά τις δυο παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον νομό Ηλείας. Ποιος καλλιτέχνης άλλωστε δεν χαίρεται όταν πρόκειται να συμμετάσχει στο Φεστιβαλ της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στο φεστιβάλ Πηνειού. Το όνομα και μόνο “Αρχαία Ολυμπία” προκαλεί δέος. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι σ΄αυτή την περιοδεία μου οι παραστάσεις θα δοθούν και στα πλαίσια μεγάλων ιστορικών φεστιβάλ, το αίσθημα ευθύνης μου έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Είναι έτσι κι αλλιώς, πάντα μεγάλο όταν δημιουργώ παραστάσεις που απευθύνονται στα παιδιά. Η δική μου περίπτωση, βέβαια, είναι ιδιάζουσα γιατί στις παραστάσεις μου αυτές έρχονται συχνά και ενήλικες χωρίς παιδιά για να δουν την δουλεία μου απο κοντά. Γι΄ αυτό και διασκευάζοντας ένα έργο όπως το μνημειώδες ¨Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες¨. Φρόντισα η διασκευή να αγγίξει και να αφορά ηλικίες απο πέντε εως ογδόνταπέντε ετών. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο αλλα έχοντας κάνει ήδη ( απο της 12 Οκτωβρίου) 150 διπλές παραστάσεις μπορώ να πω ότι ο στόχος μου έχει επιτευχθεί γιατί οι αποδέκτες ,θεατές ,φεύγουν απο το θέατρο κατα μεγάλο ποσοστό πλήρεις και ευτυχείς.

ΕΡ Ο ρόλος του Φιλέα Φογκ  θαρρώ πως ήταν για σας μια πρόκληση και ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορέσετε να «μαγέψετε» το δύσκολο και απαιτητικό κοινό των μικρών σας φίλων κι απ’ ότι μαθαίνω θα κάνετε για μια ακόμα φορά την έκπληξη! Τα παιδιά σας λατρεύουν!

ΧΡ Ο  ρόλος του Φιλέα Φόγκ ήταν πράγματι ένας λόγος για να αποδεχτώ την πρόταση του θεατρικού παραγωγού Γιάννη Χριστόπουλου. Το ιδιόρρυθμο αυτό γεροντοπαλίκαρο (που είχε αποδώσει εξαιρετικά στην ιστορική πρώτη ταινία ο Ντειβιτ Νίβεν),ο εκκεντρικός αλλά και έξυπνος και γενναίος λόρδος αισθάνθηκα ότι θα μου ταιριάξει υποκριτικά. Άλλωστε έχω διακριθεί σε ρόλους ιδιόρρυθμων αντρών, νομίζω. Συμπλεγματικών και δύσκολων στην επικοινωνία τους με τους άλλους. Οι εκπλήξεις στην δική μου εκδοχή της διασκευής του σπουδαίου έργου του Ιουλίου Βέρν είναι αρκετές. Ο κάθε δημιουργός στο παιδικό θέατρο ,αν έχετε προσέξει ,επενδύει στα ιδιαίτερα ταλέντα του ή σε αυτό που ποντάρει περισσότερο. Άλλοι δίνουν έμφαση στην σχολική θεματολογία, άλλη στην κινησιολογία και στις χορογραφίες .Εγώ, σαν ένας απο τους γνωστούς κωμωδιογράφους ,επιμένω στο κωμικό στοιχείο. Ετσι τα παιδιά ενω ψυχαγωγούνται ,διασκεδάζοντας και γελώντας, προσλαμβάνουν και όλα τα σημαντικά μηνύματα που θέλουμε να τους μεταδώσουμε .Είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος, νομίζω.

 

ΕΡ Έχω διαβάσει ότι κάνατε 2 μήνες μαθήματα ταχυδακτυλουργίας για να φτάσετε να μαγέψετε τα παιδιά με τα ταχυδακτυλουργικά σας κόλπα. Είναι αλήθεια αυτό;

ΧΡ Πράγματι έκανα αρκετό καιρό μαθήματα με τον Amazing Dio για να παρουσιάσω τον “δικό μου” Φιλέα Φόγκ με ικανότητες μάγου. Τα παιδιά και οι μεγάλοι ενθουσιάζονται αλλα εγώ έχω πάντα την αγωνία να πετύχουν τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα μου στην σκηνή, εφόσον δεν είμαι επαγγελματίας του είδους, είναι δύσκολο. Να πω οτι τα “τα μαγικά μπαστούνια “έχουν έρθει απο το Μιλάνο της Ιταλίας. Το αναφέρω γιατί στο μυαλό αρκετού κόσμου το παιδικό θέατρο είναι συνυφασμένο με την φτήνια και την προχειρότητα. Ασφαλώς το χρήμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί μια εμπνευσμένη και καλαίσθητη παράσταση. Αλλά και από την άλλη μεριά ,όπως λέει και ο λαός: Δεν βάφονται πασχαλινά αυγά…

ΕΡ Ο ήρωας του έργου Φιλέας Φογκ κατάφερε να γυρίσει τον κόσμο σε 80 ημέρες. Εσείς θα θέλατε να κάνετε το ίδιο ή ταξιδεύετε με το μυαλό και την ψυχή;

ΧΡ Σαν καλλιτέχνης και ειδικά σαν συγγραφέας ασφαλώς ταξιδεύω συνεχώς με το μυαλό και την ψυχή. Έτσι “παράγω” έργο ,έτσι δημιουργώ, έτσι ζώ. Όμως τα ταξίδια είναι μία πραγματικότητα της ζωής μου και στην κυριολεξία. Μου αρέσει να ταξιδεύω, να έρχομαι σε επαφή με άλλους πολιτισμούς ,να διερευνώ άλλες νοοτροπίες ,για να επιβεβαιώνω τελικά ότι όσο και αν είμαστε διαφορετικοί είμαστε και “αδέρφια” σε αυτόν τον πλανήτη. Τον τόσο πολύπλοκο αλλά και τόσο υπέροχο.

 

 

ΕΡ Τα τελευταία χρόνια έχετε στραφεί στο παιδικό θέατρο- γράφετε, σκηνοθετείτε και τώρα πρωταγωνιστείτε για δεύτερη φορά και ο ίδιος. Η ενασχόλησή σας με το παιδικό θέατρο προέκυψε ως προσωπική ανάγκη;

ΧΡ Όταν λέτε “τα τελευταία χρόνια “ να σας επισημάνω ,σε περίπτωση που σας έχει διαφύγει ,ότι ασχολούμαι με το παιδικό θέατρο 13 χρόνια. Ξεκίνησα σκηνοθετώντας το “Ως την άκρη του ονείρου” της Κέλυς Σταμουλάκη στο θέατρο “Περοκε”, χωρίς να ξέρω αν θα μου ταίριαζε και θα μου άρεσε η εις βάθος ενασχόληση με το συγκεκριμένο είδος. Το έκανα περισσότερο γιατί επέμενε ο τότε παραγωγός μου ,Αλέξανδρος Παρίσης. Προφανώς για να εξαργυρώσει την επιτυχία που γνώριζα εκείνη την εποχή με το “Καφέ της Χαράς” .Σημειωτέον οτι ως νέος ηθοποιός δεν είχα τύχη να συμμετάσχω σε παιδική παράσταση ούτε μία φορά, παρ οτι είχα μία φορά πρόταση απο την σπουδαία και πρωτοπόρο στην αναμόρφωση του παιδικού θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου. Απο την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή ,σκηνοθετώντας όπως προ είπα ,κατάλαβα οτι οι δυσκολίες και τα ειδικά γνωρίσματα του είδους θα με “βασανίσουν” για πολλά χρόνια! Το παιδικό θέατρο έχει πολύ μεγάλη σχέση με την ψυχοσύνθεση μου. Πάντα με γοήτευε η πρόκληση του να πείς πολύ σημαντικά πράγματα με απλό τρόπο ή του να διηγηθέις ένα παραμύθι που θα “χαράξει” την ανεξίτηλα και με ψυχή θετικό πρόσημο. Δημιούργησα σχέση ζωής με την “παιδική σκηνή Γίαννη Χριστόπουλου” με την οποία κλείσαμε δέκα χρόνια συνεργασίας αλλα δούλεψα και στο περίφημο ΡΕΞ, με παραγωγό τον υπέροχο Ηλεία Μαρασούλη, δημιουργώντας μεγάλες παραστάσεις όπως “ Ο Αυτοκράτορας της σοκολάτας” και “το παιδί που μίλαγε με τα φρούτα”. Το τελευταιο είναι και το πρώτο, αμιγώς δικό μου, παιδικό έργο και πρόσφατα οι εκδόσεις Λιβάνη μου ζήτησαν να το ξαναεκδώσουν. Τελειώνοντας να σας πω ότι το παιδικό θέατρο το έκανα παράλληλα με την πλήρη ενασχόληση μου με το θέατρο ενηλίκων. Απλώς τα τελευταία τρία χρόνια έπαιξα και ο ίδιος, ως ηθοποιός, στην παιδική σκηνή κρίνοντας ότι μου ταιριάζουν γάντι οι ρόλοι του Εμπενέζερ Σκρούτζ και του Φιλέα Φόγκ και ότι θέλω να αναμετρηθώ μαζί τους. Ενδιάμεσα έκανα παραστάσεις με την αγαπημένη μου “Κάτια Δανδουλάκη” στο τελευταίο ανέβασμα του έργου του Ρόμπερ Τομά “Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε” σε διασκευή των φίλων μου Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου!

ΕΡ Μαθαίνουμε ωστόσο ότι ετοιμάζετε ένα νέο επαγγελματικό βήμα στο θέατρο «ΑΘΗΝΑΪΣ

ΧΡ  Έτσι είναι. Τώρα ξεκινάει μια καινούργια σελίδα στην επαγγελματική μου ζωή με την ολοκληρωτική ενασχόληση μου στην ολοκαίνουργια θεατρική σκηνή “ΑΘΗΝΑΙΣ” (πρωην “ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ”). Διασκεύασα και συμπρωταγωνιστώ με σπουδαίους συναδέλφους μου στην Γαλλική κωμωδία του 1918 “ Ο βαφτιστικός της κυρίας” . Στην κωμωδία αυτή στηρίχτηκε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης για να γράψει τον “Βαφτιστικό” την πιο πετυχημένη και δημοφιλή οπερέτα όλων των εποχών. Η “ΑΘΗΝΑΙΔΑ” θα λειτουργήσει ως πολυχώρος και η φιλοδοξία μας είναι να παρουσιάζουμε συγχρόνως πολλά και διαφορετικά πράγματα. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι απο την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε και το “ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΔΑΣ”. Πρώτο έργο που διασκεύασα και σκηνοθετώ είναι οι περίφημες “ΟΡΝΙΘΕΣ” του τεράστιου Αριστοφάνη, μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θα παρουσιαστεί σε μια πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη παράσταση υπο τον τίτλο “ ΝΕΦΕΛΟΚΟΥΚΟΧΩΡΑ”.

 

ΕΡ Θα σας δούμε κ. Ρώμα ξανά στην τηλεόραση, γιατί έχετε λείψει από το κοινό σας, όπως έχουν εκλείψει και οι πολύ καλές δουλειές στην τηλεόραση που είναι πια σπάνιες, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

ΧΡ Ναι. Άσχετα αν, πραγματικά, έχω λείψει εγώ στο κοινό, και εμένα η τηλεόραση μου έχει λείψει. Δεν έχω όμως αρρωστημένη εξάρτηση απο αυτό το τόσο δυνατό μέσο για να μην μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά απ΄αυτό. Έχουν γίνει πολλές κρούσεις για να επανέλθω αλλα τελευταία στιγμή, κατάλαβα ότι οι συνθήκες δεν θα ήταν ευνοϊκές για ένα καλό αποτέλεσμα. Έχω κάνει στο παρελθόν κάποιες σειρές διαχρονικές και θα ήθελα να ξαναπετύχω κάτι ανάλογο. Αν δεν γίνει, τι να κάνουμε? Life goes on. Είναι πολλά πράγματα που θέλω να κάνω, ακόμα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος