FOLLOW US: facebook twitter

Χορευτική εκδήλωση από το “Ηλείων Παράδοσις”: Γιόρτασαν το ’21 & την Μάχη του Πύργου

Ημερομηνία: 27-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και την Καππαδοκία και από όλα τα χορευτικά του τμήματα που έδωσαν μια εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση, γιόρτασε ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» στην διπλή επετειακή του εκδήλωση, την Εθνική μας Παλιγγενεσία και την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821, αποδίδοντας τιμή και  δόξα στους ήρωες της πόλης μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της ΠΕ Ηλείας, που διαμορφώθηκε κατάλληλα για να υποδεχθεί τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου.

Η εκδήλωση άνοιξε με το Κοντάκιο Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια και την παρουσίαση του προγράμματος και ακολούθησε κεντρική ομιλία από τον καθηγητή- φιλόλογο Γεώργιο Κουρκούτα που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και στην Μάχη του Πύργου. Την σκυτάλη πήραν τα χορευτικά τμήματα των «Ηλείων Παράδοσις», με την πρώτη χορευτική ομάδα που χόρεψε χορούς από την Καππαδοκία με φορεσιές Σίλλης Ικονίου. Ακολούθησε το πρώτο παιδικό τμήμα που καταχειροκροτήθηκε από όλους καθώς είχε και λιλιπούτειους χορευτές που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Ηλείου με παραδοσιακές ενδυμασίες από την Αστική Ιωαννίνων – Φουστανέλες και μετά το τμήμα Ενηλίκων με χορούς από την Βωβούσα Ηλείου και φορεσιές από Βωβούσας. Στο δεύτερο μέρος ο καθηγητής και μέλος του Λαογραφικού Ομίλου κ. Βασίλης Βασιλειάδης, παρουσίασε μέσα από χαρακτηριστικά γεγονότα την συμβολή της Θεσσαλίας στην Επανάσταση του 1821 και το εφηβικό τμήμα χόρεψε χορούς της Θεσσαλίας με φορεσιές Βλάχων- Φουστανέλλα.

Στην συνέχεια έκανε μια νέα εμφάνιση το παιδικό τμήμα με χορούς από την Ρούμελη και φορεσιές Δεσφίνα- Φουστανέλλα και η μουσικοχορευτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό τσάμικο πελοποννήσου και Καλαματιανό που χόρεψαν επί σκηνής όλα μαζί τα χορευτικά τμήματα, παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων. Την εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του και τις ευχαριστίες του προς όλον τον κόσμο που παρέστη στη γιορτή, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου κ. Κώστας Αθανασόπουλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθνάσιος, ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤΠ κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο δασάρχης κ. Παναγιώτης Λάττας, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Τούλα Καλαμαπόκα,  εκπρόσωποι Αρχών και Συλλόγων . Την διδασκαλία των χορών είχε η κ. Γεωργία Λάττα καθηγήτρια φυσικής αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος